ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Θανατηφόρα επίθεση του Ισλαμικού Κράτους με drone-βόμβα

Ιράκ: Θανατηφόρα επίθεση του Ισλαμικού Κράτους με drone-βόμβα

Δύο Κούρδοι μαχητές πεσμεργκά έχασαν τη ζωή τους και δύο Γάλλοι στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη μη επανδρωμένου αεροσκάφους-βόμβα που χειρίζονταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, νωρίτερα αυτόν τον μήνα βόρεια της Μοσούλης, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ανατινάχθηκε όταν οι μαχητές πεσμεργκά προσπάθησαν να το σηκώσουν αφού έπεσε στο έδαφος, δήλωσε στο Reuters ο Τζάμπαρ αλ-Γιάουαρ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας της αυτόνομης κουρδικής περιοχής. «Φαίνεται ότι ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά», πρόσθεσε.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε χθες (11/10) Τρίτη πως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναχαιτίστηκε εν πτήσει στις 2 Οκτωβρίου και εξερράγη κοντά σε κούρδους και Γάλλους στρατιώτες όταν έπεσε στο έδαφος. Δεν είναι σαφές πάντως, ανέφερε η Le Monde, κατά πόσον το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό ή μετέφερε ωρολογιακή βόμβα.

Ο Γιάουαρ, ο οποίος μιλούσε από την Αρμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, δήλωσε πως οι Γάλλοι στρατιώτες εκπαίδευαν Κούρδους μαχητές κοντά στο σημείο όπου συνετρίβη η ιπτάμενη συσκευή, κοντά στην πόλη Ντόχουκ.

Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν αμέσως στη Γαλλία για νοσηλεία, ωστόσο ένας από αυτούς βρίσκεται «μεταξύ ζωής και θανάτου», αναφέρει η Le Monde, σημειώνοντας πως και άλλοι Γάλλοι στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά από την έκρηξη, χωρίς ωστόσο άλλες λεπτομέρειες.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Γαλλία έχει περίπου 500 στρατιώτες στο Ιράκ, στο πλαίσιο του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει προσωπικό των ειδικών δυνάμεων που εκπαιδεύουν δυνάμεις των Κούρδων πεσμεργκά.

Σχετικές ειδήσεις