ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σφοδρά «πυρά» κατά της αστυνομίας για την αυτοκτονία του τρομοκράτη

Γερμανία: Σφοδρά «πυρά» κατά της αστυνομίας για την αυτοκτονία του τρομοκράτη

Οι γερμανικές Αρχές θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις σήμερα για το φιάσκο που επέτρεψε στον Σύρο πρόσφυγα που κρατούνταν με την υποψία ότι σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) να αυτοκτονήσει.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του κρατιδίου της Σαξονίας, όπου βρίσκεται το κρατητήριο της Λειψίας όπου αυτοκτόνησε χθες Τετάρτη βράδυ (12/10) ο Τζάμπερ Αλμπάκρ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί (13/10).

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ζήτησε να διεξαχθεί «γρήγορη και εξονυχιστική» έρευνα για το συμβάν.

Και τα ερωτήματα που φέρνουν σε δύσκολη θέση τις Αρχές κινδυνεύουν να είναι πολλά, την ώρα μάλιστα που η γερμανική αστυνομία δέχεται ήδη επικρίσεις, καθώς ο Αλμπάκρ κατάφερε το Σάββατο να διαφύγει της σύλληψης.

Ο 22χρονος Σύρος βρέθηκε χθες Τετάρτη βράδυ κρεμασμένος στο κελί του που βρισκόταν στο νοσοκομείο των φυλακών, παρόλο που τελούσε υπό 24ωρη παρακολούθηση εξαιτίας των αυτοκτονικών του τάσεων.

«Είμαι εντελώς σοκαρισμένος και απολύτως κατάπληκτος που κατάφερε να κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Χίμπνερ δικηγόρος του, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «δικαστικό σκάνδαλο». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πελάτης του είχε ξεκινήσει απεργία πείνας αμέσως μετά τη φυλάκισή του και είχε προσπαθήσει να προκαλέσει ηλεκτροπληξία στον εαυτό του.

Το ερώτημα της παρακολούθησης στη φυλακή των τζιχαντιστών, κυρίως αυτών που σχεδίαζαν επιθέσεις αυτοκτονίας, έχει προκαλέσει συζήτηση και σε άλλες χώρες.

Στη Γαλλία ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ, κατηγορούμενος ως μέλος της ομάδας που εξαπέλυσε τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, κρατείται επίσης στην απομόνωση από τον Απρίλιο και παρακολουθείται επί 24ώρου βάσεως. Την απόφαση αυτή έλαβε η γαλλική δικαιοσύνη εξαιτίας του «εξαιρετικού χαρακτήρα των τρομοκρατικών ενεργειών» για τις οποίες κατηγορείται.

Πάντως σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Τζάμπερ Αλμπάκρ ελεγχόταν μόνο μία φορά κάθε ώρα.

Οι επικρίσεις εναντίον της αστυνομίας πληθαίνουν, καθώς οι Αρχές δεν είχαν καμία πληροφορία για τη ριζοσπαστικοποίηση του Αλμπάκρ, που έφτασε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2015, αλλά ούτε και για πιθανές επαφές του με το ISIS.

«Με αυτό είναι πλέον αδύνατο να μάθουμε λεπτομέρειες για τις προετοιμασίες της σχεδιαζόμενης ενέργειας και για την πιθανότητα ύπαρξης τρομοκρατικών δικτύων στη Γερμανία. Είναι ένα ακόμη πλήγμα για τις Αρχές», δήλωσε ο Μίχαελ Φρίζερ βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CSU).

«Είναι ένας πραγματικός εφιάλτης», σχολίασε από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ των Χριστιανοδημοκρατών, του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Το φιάσκο είναι ακόμη πιο μεγάλο, καθώς η αστυνομία δεχόταν ήδη επικρίσεις από τα μέσα ενημέρωσης, καθώς απέτυχε να συλλάβει τον Αλμπάκρ το Σάββατο στο Τσέμνιτς, παρόλο που τον παρακολουθούσε.

Σχετικές ειδήσεις