ΚΟΣΜΟΣ

Σε αναταραχή οι φυλακές στη Βραζιλία: Δεύτερη εξέγερση - Τουλάχιστον 8 οι νεκροί (vid)

Σε αναταραχή οι φυλακές στη Βραζιλία: Δεύτερη εξέγερση - Τουλάχιστον 8 οι νεκροί (vid)

Οι συγκρούσεις και οι εξεγέρσεις είναι συχνές στις φυλακές της Βραζιλίας, όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υπεράριθμων κρατούμενων.

Τουλάχιστον οκτώ κρατούμενοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες σε φυλακές στην πολιτεία Χοντόνια, στη βορειοδυτική Βραζιλία, μία ημέρα μετά τα βίαια επεισόδια σε ένα άλλο σωφρονιστικό κατάστημα, στην πολιτεία Χοράιμα, στη βόρεια Βραζιλία, όπου βρήκαν τον θάνατο 10 άνθρωποι, σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό της αστυνομίας.

«Θεωρείται ότι υπάρχουν οκτώ νεκροί αλλά τα πτώματα είναι απανθρακωμένα και πρέπει να υπάρξει επιβεβαίωση από το ιατροδικαστικό ινστιτούτο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας της πολιτείας Χοντόνια, η οποία γειτονεύει με τη Βολιβία, αναφερόμενος στις σημερινές συγκρούσεις.

Το σημερινό επεισόδιο συνδέεται με αυτό της Κυριακής που ξέσπασε σε μια αγροτική φυλακή του Μόντσι Κρίστου, στη Μπόα Βίστα, πρωτεύουσα της πολιτείας Χοράιμα, η οποία συνορεύει με τη Βενεζουέλα. Σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αξιωματικοί της αστυνομίας δήλωσαν ότι στα χθεσινά επεισόδια έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι, αναθεωρώντας προς τα κάτω τον αριθμό των θυμάτων, από 25.

«Υπήρξαν 10 νεκροί και όχι 25», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος Τύπου της πολιτειακής κυβέρνησης στη Χοράιμα. «Επτά πτώματα βρέθηκαν απανθρακωμένα και άλλα τρία αποκεφαλισμένα. Οκτώ κρατούμενοι τραυματίστηκαν ελαφρά και τους παρασχέθηκαν φροντίδες», πρόσθεσε η ίδια.

«Αρχικά, η αστυνομία πίστευε ότι υπήρχαν πιο πολλοί νεκροί. Οι κρατούμενοι ήταν οπλισμένοι με πέτρες και ξύλα που έσπασαν από τους τοίχους. Με αυτά τα κομμάτια ξύλου αποκεφάλισαν τους αντιπάλους τους, ήταν κάτι πολύ βάρβαρο», σύμφωνα με την εκπρόσωπο.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο οι σημερινές συγκρούσεις συνδέονται με αυτές της προηγουμένης: «η συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος PCC έδωσε εντολή να σκοτωθούν μέλη της αντίπαλης συμμορίας CV σε όλες τις φυλακές της χώρας», εξήγησε η εκπρόσωπος, αναφερόμενη στις οργανώσεις Primeiro Comando da Capital και Commando Vermelho.

Η σύγκρουση «ξεκίνησε στην Μπόα Βίστα χθες και συνεχίστηκε σήμερα το πρωί στο Πόρτο Βέλιου», πρόσθεσε η ίδια εκπρόσωπος.

Στη σημερινή εξέγερση περίπου 50 πρόσωπα που επισκέπτονταν φυλακισμένους κρατήθηκαν όμηροι, αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι σώα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η Βραζιλία έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό εγκλείστων μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στο τέλος του 2014 συνολικά 622.000 άνθρωποι κρατούνταν στις φυλακές της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις