ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Δύσκολη νύχτα στη Μοσούλη - Το Ισλαμικό Κράτος θα ηττηθεί

Ομπάμα: Δύσκολη νύχτα στη Μοσούλη - Το Ισλαμικό Κράτος θα ηττηθεί

«Είμαι βέβαιος ότι οι ιρακινές δυνάμεις οι οποίες διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους για να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη θα επικρατήσουν».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως παρότι πρόκειται για μια «δύσκολη μάχη», είναι βέβαιος ότι οι ιρακινές δυνάμεις οι οποίες διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους για να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη θα επικρατήσουν.

«Η έναρξη των ιρακινών επιχειρήσεων για την απελευθέρωση της Μοσούλης είναι ακόμη ένα σημαντικό βήμα μπροστά», σημείωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έπειτα από τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο. «Το ΙΚΙΛ θα ηττηθεί στη Μοσούλη», προεξόφλησε ο αμερικανός πρόεδρος, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο της παλαιότερης ονομασίας του ΙΚ, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

Ιταλία, Ελλάδα και Γερμανία δεν θα έπρεπε να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η κυβέρνησή του παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει την Ευρώπη να αντεπεξέλθει στη μαζική έλευση προσφύγων, τονίζοντας πως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γερμανία δεν πρέπει να σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος από τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι στρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ να εξασφαλιστεί ότι η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη θα επιλυθεί», είπε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έπειτα από τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε σήμερα ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας συμφωνούν πως οι δύο χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στην οικονομική ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την εκστρατεία του Ρέντσι όσον αφορά το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Ιταλίας.

«Στο οικονομικό μέτωπο, συμφωνούμε ότι το επίκεντρο θα πρέπει να παραμείνει στην ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και ευημερίας», δήλωσε ο Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρέντσι στον Λευκό Οίκο.

Ρέντσι:Το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου έχει στόχο να υπάρξει περισσότερη πολιτική σταθερότητα

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι υπεραμύνθηκε σήμερα της εκστρατείας του για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας του, σημειώνοντας ότι η μεταρρύθμιση του κράτους που προτείνει θα μειώσει τη γραφειοκρατία, θα προσφέρει περισσότερη πολιτική σταθερότητα και θα συμβάλλει η Ευρώπη να γίνει ισχυρότερη.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ» προκειμένου το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου να είναι θετικό, είπε ο Ρέντσι μιλώντας στα ιταλικά στον Λευκό Οίκο, όπου παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Η μεταρρύθμιση του κράτους «είναι κάτι το οποίο θα απλοποιήσει τα πράγματα στη χώρα μας», συμπλήρωσε.
Αλλά ακόμη και σε περίπτωση που η αναθεώρηση δεν εγκριθεί δεν θα πρόκειται για μια «μείζονα καταστροφή» για την Ιταλία, συνέχισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, που εξήγησε ότι στόχος του είναι να υπάρξει περισσότερη κυβερνητική σταθερότητα σε μια χώρα που έχει γνωρίσει 60 κυβερνήσεις μετά το 1946.

Εξάλλου, ο Ρέντσι είπε πως η χώρα του συνεχίζει να υποστηρίζει τον συνασπισμό ο οποίος μάχεται εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στο ζήτημα αυτό «οι ιταλικοί στόχοι συμφωνούν με τους αμερικανικούς στόχους. Για αυτό έχουμε δεσμευθεί να εργαστούμε μαζί με τον διεθνή συνασπισμό, ξεκινώντας από το Ιράκ, στη Μοσούλη, όπου ιταλικά στρατεύματα υποστηρίζουν μια επιχείρηση για να σωθεί το φράγμα της Μοσούλης», ανέφερε ο Ρέντσι.

Η Ιταλία έχει δώσει στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να διεξαγάγουν επιδρομές εναντίον του ΙΚ από την αεροπορική βάση Σιγκονέλα της Ιταλίας.

Σχετικές ειδήσεις