ΚΟΣΜΟΣ

«Αγνοείται» το ευρωπαϊκό ρομπότ Schiaparelli στον Άρη (photos)

«Αγνοείται» το ευρωπαϊκό ρομπότ Schiaparelli στον Άρη (photos)

Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος δεν αποκαταστήσει την επικοινωνία με το ρομπότ θα πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στην εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη, από την Ευρώπη.

Με αγωνία περιμένουν οι επιστήμονες στο Κέντρο Ελέγχου της ESA κάποιο σήμα από το ρομπότ Schiaparelli ώστε αν επιβεβαιώσουν την προσεδάφιση του στον Άρη. Το ρομπότ αποσπάστηκε από το μητρικό σκάφος TGO την περασμένη Κυριακή (16/10) για την τελική του κάθοδο στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η διαδικασία προσεδάφισης προέβλεπε τα εξής: το Schiaparelli ερμητικά κλεισμένο ερμητικά μέσα σε μια θερμική κάψουλα, θα εισερχόταν στην αρειανή ατμόσφαιρα όπου και σταδιακά θα ανέπτυσσε ταχύτητα 21.000 χιλιομέτρων. Σε εκείνο το σημείο θα άνοιγαν δύο τεράστια αλεξίπτωτα που θα ανέκοπταν την ταχύτητα. Στη συνέχεια θα πυροδοτούνταν δύο πυραυλοκινητήρες ανάσχεσης, οι οποίοι θα ακινητοποιούσαν το ρόμποτ σε ύψος μόλις δύο μέτρα από την επιφάνεια του Άρη. Τότε τα αλεξίπτωτα θα απελευθερώνονταν και το Schiaparelli θα έπεφτε «μαλακά» στο έδαφος.

Απ’ ότι φαίνεται κάποιο από τα στάδια της καθόδου δεν εξελίχθηκε ομαλά και το ρομπότ πιθανόν να συνετρίβη στην επιφάνεια του Άρη. Ωστόσο οι επιστήμονες θα περιμένουν λίγες ημέρες ακόμα πριν κηρύξουν επισήμως «νεκρό» το ρομπότ. Ούτως ή άλλως το Schiaparelli ήταν σχεδιασμένο να λειτουργήσει μόνο για λίγες μέρες, στη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιούσε με σειρά βασικών πειραμάτων για να εξετάσει το ενδεχόμενο ύπαρξης μικροβιακής ζωής στον Άρη.

Δείτε στη photo gallery του Newsbomb.gr τη διδικασία καθόδου του ρομπότ στην επιφάνεια του Άρη.

Σχετικές ειδήσεις