ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Η Κλίντον θα μας οδηγήσει σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με βασικό αντίπαλο τον Πούτιν (Vid)

Τραμπ: Η Κλίντον θα μας οδηγήσει σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με βασικό αντίπαλο τον Πούτιν (Vid)

Το σχέδιο της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, για τη Συρία θα «οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», λόγω της πιθανότητας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία που φέρει πυρηνικά όπλα, εκτιμά ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανέλυσε σε αποκλειστική συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters, χθες 25 Οκτωβρίου.

Στη συνέντευξη, που εστιάστηκε περισσότερο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Τραμπ επισήμανε ότι η προσπάθεια να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) είναι πιο σημαντική από το να πεισθεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο Τραμπ εξέφρασε την απορία πώς θα μπορούσε η Κλίντον να διαπραγματευθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την δαιμονοποίησή του από εκείνην, ενώ παράλληλα επέρριψε ευθύνες στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την διολίσθηση των αμερικανικών σχέσεων με τις Φιλιππίνες και τον νέο τους πρόεδρο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, παραπονέθηκε για την έλλειψη υποστήριξης από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην προεκλογική του εκστρατεία, και δήλωσε ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές εύκολα αν τον υποστήριζαν τα στελέχη του κόμματος του.

«Αν είχαμε κομματική ενότητα, δεν θα μπορούσαμε να χάσουμε αυτές τις εκλογές με αντίπαλο τη Χίλαρι Κλίντον», είπε.

Για τον πόλεμο στη Συρία, ο Τραμπ κατηγόρησε την Κλίντον ότι θα παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν παγκόσμιο πόλεμο με την επιθετική πολιτική της προς τη λύση του πολέμου.

Σημειώνεται ότι η Κλίντον έχει προτείνει την εδραίωση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων μαχητικών αεροπλάνων και «ασφαλείς ζώνες» στο έδαφος για να προστατευθούν οι άμαχοι. Στο σημείο αυτό, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που συμφωνούν με την ανησυχία που εκφράζει ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα δημιουργήσει προβλήματα στις πτήσεις των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών που πετούν εντός του συριακού εναέριου χώρου. Στην περίπτωση επιβολή της, θα προκληθεί ένταση, καθώς αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη θα κληθούν να την επιβάλουν έναντι ρωσικών και συριακών αεροσκαφών που ενδεχομένως να πετούν στο συριακό εναέριο χώρο. Με δεδομένη την ένταση που υπάρχει στο διμερές πλαίσιο σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας κατά την περίοδο που διανύουμε, οι συνέπειες ενός τέτοιου επεισοδίου, για την περιφερειακή, αλλά και τη διεθνή ασφάλεια, μπορεί να είναι απρόβλεπτες.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εστιαστούμε στον πόλεμο κατά του ISIS», είπε. «Δεν θα πρέπει να εστιάζουμε στη Συρία», εξηγησε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο θέρετρο γκολφ που φέρει το όνομά του στην πόλη Ντουράλ της Φλόριντα (Trump National Doral). «Θα καταλήξουμε σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο για το Συριακό αν ακούσουμε τη Χίλαρι Κλίντον. Δεν πολεμάς τη Συρία πια, πολεμάς τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν, εντάξει; Η Ρωσία είναι πυρηνική χώρα, αλλά μια χώρα όπου τα πυρηνικά λειτουργούν, σε σχέση με άλλες χώρες που απλώς μιλάνε» (υπονοώντας τη Βόρεια Κορέα), πρόσθεσε.

«Ο Άσαντ είναι πολύ ισχυρότερος τώρα από ό,τι ήταν εδώ πριν τρία χρόνια και το να καταφέρει κανείς να τον εκδιώξει είναι λιγότερο σημαντικό από το να ηττηθεί το ISIS. Ο Άσαντ είναι δευτερεύον ζήτημα, για μένα, σε σύγκριση με το ISIS», συνέχισε.

Σχετικά με τη Ρωσία, ο Τραμπ επανέλαβε την κριτική του στους χειρισμούς της Κλίντον σχετικά με τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις όσο εκείνη ήταν υπουργός Εξωτερικών και είπε ότι η σκληρή κριτική της προς τον Πούτιν εγείρει ερωτήσεις για το «πώς θα μπορέσει να επιστρέψει και να διαπραγματευτεί με αυτόν τον άνθρωπο τον οποίο έχει εμφανίσει ως τόσο απόλυτα κακό», αν κερδίσει τις εκλογές.

Όσον αφορά στην επιδείνωση των σχέσεων με τις Φιλιππίνες, ο Τραμπ εστίασε την κριτική του στον Ομπάμα, λέγοντας ότι ο πρόεδρος «προτιμά να εστιάσει στο πώς παίζει γκολφ» αντί να συνδιαλεχθεί με παγκόσμιους ηγέτες.

Από την ανάληψη της εξουσίας, ο Ντουτέρτε έχει εκφράσει ανοιχτά την εχθρότητά του προς τις ΗΠΑ, απορρίπτοντας την κριτική που έχει δεχθεί για την βίαια αντιμετώπισή του προβλήματος των ναρκωτικών, και έχει χρησιμοποιήσει υβριστικούς χαρακτηρισμούς για να περιγράψει τον Ομπάμα, ενώ έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην φέρονται στη χώρα του «σαν σε σκύλο δεμένο με λουρί».

Από την πλευρά του ο Τραμπ είπε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Ντουτέρτε δείχνουν μια «έλλειψη σεβασμού για τη χώρα μας».

Καθότι η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές στην Αμερική (στις 8 Νοεμβρίου) ο Τραμπ επανέλαβε την βεβαίωσή του ότι «τα μέσα ενημέρωσης 'μαγειρεύουν' τις δημοσκοπήσεις» και είπε ότι οι υποστηρικτές του έχουν θυμώσει με την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος με την ηγεσία του κόμματος, γιατί αυτές οι εκλογές είναι εκλογές που θα κερδίζαμε 100% σίγουρα, αν είχαμε υποστήριξη από την κορυφή. Νομίζω ότι θα τις κερδίσουμε έτσι κι αλλιώς», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Αν κερδίσει, δεν θα συμπεριλάβει δημοκρατικούς στην κυβέρνησή του, πρόσθεσε, αλλά θα συνεργαστεί μαζί τους στις προτάσεις νόμων.

Σχετικές ειδήσεις