ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Στη Ράκα θα εισβάλλουμε μαζί με τους Κούρδους όσο κι αν αντιδρούν οι Τούρκοι»

ΗΠΑ: «Στη Ράκα θα εισβάλλουμε μαζί με τους Κούρδους όσο κι αν αντιδρούν οι Τούρκοι»

Ο στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ, ο αμερικανός διοικητής των δυνάμεων του συνασπισμού κάτα του ISIS, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο αμερικανικό Πεντάγωνο, την οποία έδωσε μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βαγδάτη, ότι μεγάλο μέρος των δυνάμεων, που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα στη Συρία, θα αποτελέσουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στις οποίες υπάγεται η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας.

Ο στρατηγός Τάουνσεντ, απαντώντας στην ερώτηση, «Η Τουρκία δεν επιθυμεί η YPG να μετέχει σε αυτές τις επιχειρήσεις. Ποιοί θα συμμετέχουν τελικά; Η Τουρκία ή η YPG;», δήλωσε τα εξής:

«Όπως ακριβώς το διατυπώσατε. Η Τουρκία δεν επιθυμεί επ' ουδενί να κάνουμε επιχειρήσεις με τις SDF πουθενά, ούτε και στη Ράκα. Η πραγματικότητα είναι ότι σε περιορισμένο χρόνο και πλαίσιο η μόνη αποτελεσματική δύναμη είναι οι SDF και η YPG αποτελεί μεγάλο μέρος τους. Κάνουμε διαπραγματεύσεις και σχέδια με την Τουρκία. Θα πάρουμε τις δυνάμεις που διαθέτουμε και θα πάμε στη Ράκα. Αυτή η δύναμη θα αποτελείται από τις SDF που περιλαμβάνουν τη YPG και τους Άραβες της Συρίας. Το τι θα συμβεί περαιτέρω θα καθοριστεί ανάμεσα στις ΗΠΑ, τους τοπικούς μας εταίρους και την Τουρκική κυβέρνηση. Δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει. Οι Τούρκοι δήλωσαν πως θέλουν να μετέχουν σε αυτή την επιχείρηση. Θα το εξετάσουμε αργότερα πιο αναλυτικά. Θα κινηθούμε σύντομα για να απομονώσουμε την Ράκα κι αυτό θα γίνει με τις δυνάμεις που θα είναι έτοιμες».

Η λιβανική εφημερίδα al-Akhbar έγραψε πως ο κύριος στόχος είναι να καταληφθεί η πόλη Τάμπκα «εισέλθει στην περιοχή μην αφήνοντάς την πλήρως στους αμερικανούς συμμάχους».

Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) εξαπέλυσε επίθεση προς αυτή την κατεύθυνση την περασμένη εβδομάδα.

Οι SDF ξεκίνησαν επίσης επίθεση εναντίον περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο του ISIS στην επαρχία Χαλέπι, ξεκινώντας από την περιοχή Μανμπίτζ. Η επίθεση αυτή, που υποστηρίζεται από ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, έχει σκοπό να αποκόψει κάθε πρόσβαση του ISIS στην τουρκική μεθόριο.

Σύμφωνα με την al-Akhbar, η νέα επιχείρηση του συριακού στρατού δεν έχει σκοπό να φθάσει στην πόλη Ράκα «τις ερχόμενες εβδομάδες», αλλά ο σκοπός είναι να φθάσει τουλάχιστον στην πόλη Τάκμπα και στη Λίμνη Άσαντ.

Η Τάμπκα βρίσκεται περίπου 50 χλμ. δυτικά της πόλης Ράκα. Το ISIS κατέλαβε την Τάμπκα το 2014 στο αποκορύφωμα της γρήγορης επέκτασής του στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο συριακός στρατός προωθήθηκε στα σύνορα μεταξύ των επαρχιών Ράκα και Χάμα τον Φεβρουάριο. Στρατιωτική πηγή είχε δηλώσει τότε πως η Τάμπκα θα ήταν ο πρώτος στόχος μιας συριακής κυβερνητικής επίθεσης στην επαρχία Ράκα.

Ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη είχε δηλώσει τον Απρίλιο πως ο συριακός στρατός σχεδίαζε επιθέσεις στις πόλεις Ντέιρ αλ-Ζορ και Ράκα με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία μάχεται εδώ και πολλούς μήνες στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης.

Σχετικές ειδήσεις