ΚΟΣΜΟΣ

Ο πάπας Φραγκίσκος αποκλείει το ενδεχόμενο χειροτονίας γυναικών ιερέων

Ο πάπας Φραγκίσκος αποκλείει το ενδεχόμενο χειροτονίας γυναικών ιερέων

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία διδάσκει ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να γίνουν ιερείς, επειδή ο Ιησούς σκοπίμως διάλεξε για μαθητές του μόνο άνδρες.

Ο πάπας Φραγκίσκος απέκλεισε το ενδεχόμενο να χειροτονηθούν γυναίκες ιερείς στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, τονίζοντας ότι την «τελευταία λέξη» για το θέμα αυτό την είπε ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ κι η απαγόρευση δεν προβλέπεται να αρθεί.

Ο ποντίφικας ρωτήθηκε για το θέμα αυτό ενώ επέστρεφε στο Βατικανό από τη Σουηδία. Μια Σουηδέζα δημοσιογράφος παρατήρησε ότι επικεφαλής της Λουθηρανικής Εκκλησίας είναι μια γυναίκα και τον ρώτησε αν πιστεύει ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα επιτρέψει τη χειροτονία γυναικών μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

«Ο άγιος πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ είπε την τελευταία, ξεκάθαρη λέξη και αυτό ισχύει», απάντησε ο πάπας.

Ο Φραγκίσκος αναφερόταν σε μια αποστολική επιστολή του Ιωάννη Παύλου Β΄, του 1994, όπου απέκλειε το ενδεχόμενο να χειροτονηθούν γυναίκες ιερείς.

Η δημοσιογράφος ωστόσο επέμεινε, ρωτώντας: «Όμως η απαγόρευση είναι για πάντα;Δεν θα επιτραπεί ποτέ, ποτέ;»
Ο πάπας απάντησε: «Αν διαβάσουμε προσεκτικά τη διακήρυξη του αγίου Ιωάννη Παύλου του Β΄, κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει επαναλάβει αυτή τη θέση του και το παρελθόν, ωστόσο οι υποστηρικτές της χειροτονίας των γυναικών ελπίζουν ότι στο μέλλον ίσως η να ανατραπεί αυτή η απόφαση, κυρίως λόγω της έλλειψης ιερέων σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Παράλληλα, ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έχει ζητήσει κατ' επανάληψη από την Ευρώπη να ανοίξει τις πύλες της στους πρόσφυγες, παραδέχτηκε σήμερα ότι οι κυβερνήσεις των χωρών έχουν το δικαίωμα να υπολογίζουν με σύνεση τις δυνατότητες φιλοξενίας που διαθέτουν ώστε να μπορούν πραγματικά να ενσωματώνουν στην κοινωνία τους ανθρώπους αυτούς.

«Πιστεύω ότι θεωρητικά δεν μπορούμε να κλείσουμε την καρδιά μας σε έναν πρόσφυγα» είπε ο ποντίφικας, μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροσκάφος με το οποίο επιστρέφει στο Βατικανό από τη Σουηδία. «Οι κυβερνώντες θα πρέπει να είναι πολύ ανοιχτοί όσον αφορά την υποδοχή τους αλλά επίσης να κάνουν τους υπολογισμούς τους για τη υποδοχή τους γιατί δεν θα πρέπει μόνο να υποδεχτούν έναν πρόσφυγα αλλά και να τον ενσωματώσουν», σημείωσε.

«Δεν είναι ανθρώπινο να κλείνουμε τις πόρτες και τις καρδιές μας και μακροπρόθεσμα αυτό έχει πολιτικές επιπτώσεις. Όμως επίσης μπορεί να έχει πολιτικό τίμημα μια απερισκεψία τους υπολογισμούς, αν υποδεχτούν περισσότερους ανθρώπους απ' όσους μπορούν να ενσωματώσουν», επέμεινε ο πάπας.

Σχετικές ειδήσεις