ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Απορρίπτουν οι αντάρτες το αίτημα της Ρωσίας για αποχώρησή τους από το Χαλέπι

Συρία: Απορρίπτουν οι αντάρτες το αίτημα της Ρωσίας για αποχώρησή τους από το Χαλέπι

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης (02/11) ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σε ισχύ μια νέα «ανθρωπιστική παύση» στο Χαλέπι.

Οι Σύροι αντάρτες απέρριψαν την πρόσκληση της Ρωσίας να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Χαλέπι έως την Παρασκευή (04/11) το βράδυ, με αρκετούς εκπροσώπους των αντάρτικων δυνάμεων να χαρακτηρίζουν την τελευταία πρωτοβουλία της Μόσχας ένα τέχνασμα «δημόσιας κατανάλωσης» για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Νωρίς σήμερα το πρωί ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σε ισχύ μια νέα «ανθρωπιστική παύση» στο Χαλέπι, την Παρασκευή για δέκα ώρες, από τις 09:00 ως τις 19:00, έπειτα από αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Ρωσίας Βαλέρι Γκερασίμοφ δήλωσε νωρίτερα πως θα επιτραπεί στους αντάρτες και στους αμάχους να αποχωρήσουν από τον ανατολικό τομέα της πόλης που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί. Σημείωσε πως για τον σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί δύο διάδρομοι από τους οποίους έχουν αποσυρθεί τα συριακά και τα ρωσικά στρατεύματα.

Ο Μαλαχίφζι τόνισε πως δεν υπάρχουν ασφαλείς διάδρομοι εξόδου από τον τομέα της πόλης, όπως υποστηρίζει η Μόσχα.

«Ο άμαχος πληθυσμός και οι μαχητές δεν θα φύγουν. Οι άμαχοι φοβούνται το καθεστώς, δεν το εμπιστεύονται. Και οι μαχητές δεν θα εγκαταλείψουν», επισήμανε.

«Οι βομβαρδισμοί και τα εγκλήματα των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζονται και τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας δεν έχουν φύγει από τον ουρανό του Χαλεπιού» τόνισε ο υπαρχηγός της Φαστακίμ, Μολέμ Εκαίντι.

Ο Γιάσερ αλ Γιούσεφ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Νουρ ελ Ντιν ελ Ζίνκι τόνισε πως οι ρώσικες πρωτοβουλίες «δεν μας αφορούν».

Από την Αθήνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως άλλες χώρες «υπονομεύουν» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Συρία, υποστηρίζοντας ένοπλες οργανώσεις που στοχεύουν να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σχετικές ειδήσεις