ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 30 άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στην Κουντούζ

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 30 άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στην Κουντούζ

Τουλάχιστον 30 άμαχοι στο Αφγανιστάν, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους από μια αεροπορική επιδρομή που διεξήγαγε το ΝΑΤΟ στην πόλη Κουντούζ, όπου δρουν οι Ταλιμπάν.

«Οι αφγανικές δυνάμεις και τα στρατεύματα του συνασπισμού διεξήγαγαν κοινή επιχείρηση εναντίον των ανταρτών Ταλιμπάν», δήλωσε ο Μάχμουντ Ντάνις εκπρόσωπος της νομαρχίας της επαρχίας αυτής στο βόρειο Αφγανιστάν.

«Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 30 άμαχοι και 25 ακόμη τραυματίστηκαν», πρόσθεσε.

Η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί μετά τις μάχες που ξέσπασαν μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών και των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους δύο Αμερικανοί στρατιώτες και τρεις Αφγανοί στο πλαίσιο μιας επιχείρησης εναντίον των ανταρτών.

Προς το παρόν είναι δύσκολο να καθοριστεί επακριβώς η σύνδεση μεταξύ του βομβαρδισμού και του θανάτου των Αμερικανών στρατιωτών, δύο γεγονότα όμως που φέρνουν στο προσκήνιο την αυξανόμενη ανασφάλεια που κυριαρχεί στην Κουντούζ. Η πόλη αυτή περιήλθε στον έλεγχο των Ταλιμπάν για μικρό χρονικό διάστημα τον προηγούμενο μήνα, για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, στόχος των βομβαρδισμών ήταν να προστατευθούν τα στρατεύματα που είχαν εμπλακεί σε συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της νύχτας περίπου 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Κουντούζ.

«Οι στρατιώτες δέχθηκαν πυρά στη διάρκεια μιας επιχείρησης εκπαίδευσης, παροχής συμβουλών και βοήθειας προς τους Αφγανούς εταίρους μας προκειμένου να εκκαθαριστεί μια θέση των Ταλιμπάν και να διακοπούν οι επιχειρήσεις της οργάνωσης στην επαρχία Κουντούζ», ανέφερε ο αμερικανικός στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Η σημερινή απώλεια μας σπαράζει την καρδιά και απευθύνουμε τα πιο βαθιά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των στρατιωτών μας που έχασαν σήμερα τη ζωή τους», επεσήμανε ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Σε ξεχωριστή της ανακοίνωση η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν επιβεβαίωσε ότι διεξήχθησαν αεροπορικές επιδρομές στη Κουντούζ προκειμένου να προστατευθούν «φίλιες δυνάμεις που δέχονταν πυρά». «Οποιαδήποτε απώλεια μεταξύ των αμάχων θα ερευνηθεί», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Στόχος της επιδρομής φαίνεται ότι ήταν δύο ανώτεροι διοικητές των Ταλιμπάν, οι οποίοι σκοτώθηκαν μαζί με ακόμη 65 αντάρτες, σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας της Κουντούζ, ο οποίος διευκρίνισε ότι την επιχείρηση διεξήγαγαν οι αφγανικές ειδικές δυνάμεις και ότι δεν γνωρίζει κάτι για εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Την εκδοχή αυτή φαίνεται να στηρίζουν και οι ίδιοι οι Ταλιμπάν, οι οποίοι όμως σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι και οι αμερικανικές δυνάμεις συμμετείχαν στην επιδρομή για τη σύλληψη τριών διοικητών των ανταρτών, όταν δέχθηκαν πυρά. Στη συνέχεια αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε εναντίον του χωριού όπου διεξάγονταν οι μάχες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι.

Σχετικές ειδήσεις