ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνέλαβαν τους ηγέτες και τους βουλευτές του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος (vids)

Τουρκία: Συνέλαβαν τους ηγέτες και τους βουλευτές του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος (vids)

Η τουρκική αστυνομία έκανε επιδρομή στα σπίτια των προέδρων του φιλοκουρδικού κόμματος, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στην Αγκυρα και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιαρμπακίρ, και τους συνέλαβε.

Οι δυο πρόεδροι και τουλάχιστον 13 βουλευτές του τουρκικού φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) συνελήφθησαν μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης λόγω της άρνησής τους να δώσουν κατάθεση «για εγκλήματα που σχετίζονται με τρομοκρατική προπαγάνδα».

Η τουρκική αστυνομία έκανε επιδρομή στα σπίτια των προέδρων Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στην Αγκυρα και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας, δήλωσαν οι δικηγόροι του κόμματος στο πρακτορείο Reuters.

Ο Ντεμιρτάς έστειλε από το σπίτι του μήνυμα μέσω Twitter: «Οι δυνάμεις ασφαλείας στην πόρτα του σπιτιού μου για να με συλλάβουν».

Η αστυνομία εισέβαλε και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο κέντρο της Αγκυρας και διεξήγαγε έρευνα.

Πλάνα της τηλεόρασης δείχνουν στελέχη του κόμματος να διαπληκτίζονται με αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι η πρόσβαση στον δρόμο που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία έχει αποκλειστεί από πολλά περιπολικά και τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας.

Ομάδα διαδηλωτών φωνάζοντας συνθήματα προσπάθησε να φτάσει στα γραφεία του κόμματος, αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία προτού μπουν στο δρόμο, σύμφωνα με άλλη μαρτυρία.

Τουλάχιστον 13 βουλευτές του HDP, εκτός των προέδρων, βρίσκονται υπό κράτηση, ανέφεραν οι δικηγόροι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, εκδόθηκαν εντολές σύλληψης για 13 βουλευτές, αλλά κρατήθηκαν μόνο 11, καθώς οι άλλοι δύο βρίσκονται στο εξωτερικό.

Αντιδράσεις από Ευρώπη

«Πολύ άσχημα νέα από Τουρκία. Ξανά. Τώρα κρατούνται βουλευτές του HDP», σημείωσε σε μήνυμά της στο Twitter η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Τουρκία.

«Το HDP καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει εναντίον του πραξικοπήματος του καθεστώτος Ερντογάν», αναφέρεται σε μήνυμα του φιλοκουρδικού κόμματος στο Twitter.

Μετά την έναρξη της επιχείρησης των συλλήψεων, παρατηρήθηκε γενικευμένη δυσκολία πρόσβασης σε ιστότοπους κοινωνικών δικτύων, όπως του Twitter και του Facebook, καθώς και της εφαρμογής ηλεκτρονικών μηνυμάτων WhatsApp.

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του Κοινοβουλίου της Τουρκίας, με 59 έδρες σε σύνολο 550 εδρών.

Οι βουλευτές συνήθως διατελούν υπό ασυλία, η οποία άρθηκε για το συγκεκριμένο κόμμα στις αρχές του χρόνου.

Η Τουρκία κατηγορεί το HDP ότι διατηρεί δεσμούς με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία.

Σχετικές ειδήσεις