ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει από σήμερα (4/11) η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Αρχίζει από σήμερα (4/11) η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Η παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος που υπογράφηκε στο Παρίσι πέρσι μπήκε σε εφαρμογή επίσημα σήμερα, ασκώντας πίεση σε περίπου 200 χώρες να αρχίσουν να εφαρμόζουν σχέδια για τη μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου.

Η Συμφωνία του Παρισιού στοχεύει στην απεξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα στο δεύτερο μισό του αιώνα μας, περιορίζοντας την αύξηση των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το επίπεδο που είχαν πριν τη βιομηχανοποίηση.

Το Πρόγραμμα του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) δημοσιοποίησε χθες έκθεσή του στην οποία αποκαλύπτει ότι ο κόσμος χρειάζεται να μειώσει τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου κατά ένα περαιτέρω 12 δις με 14 δις τόνους μέχρι το 2030 για να έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την παγκόσμια άνοδο θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου. Αυτό το επίπεδο είναι ο στόχος της συμφωνίας που υπέγραψαν οι χώρες και μπαίνει σε εφαρμογή σήμερα. Το έλλειμα αυτό των 12-14 δις τόνων, είπε η UNEP, είναι κατά 12 φορές το επίπεδο των ετήσιων εκπομπών και των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανόμενων και των αεροπορικών μεταφορών.

Η UNEP δήλωσε ότι ο κόσμος δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια τον στόχο αυτό, προειδοποιώντας για την πιθανότητα ανθρώπινης τραγωδίας αν δεν επιταχύνουν οι κυβερνήσεις τις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας.

Σχετικές ειδήσεις