ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Προφυλακίστηκε ο Ντεμιρτάς - Η αστυνομία διέλυσε με πραγματικές σφαίρες διαδήλωση (vids)

Τουρκία: Προφυλακίστηκε ο Ντεμιρτάς - Η αστυνομία διέλυσε με πραγματικές σφαίρες διαδήλωση (vids)

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη των ηγετών του τουρκικού φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σε πολλές τουρκικές πόλεις -Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες, η αστυνομία έκανε χρήση πραγματικών πυρών για να διαλυθεί το πλήθος των διαδηλωτών στο Ντιγιάρμπακιρ, ενώ σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη έγινε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων.

Οι τουρκικές Αρχές διέταξαν την προφυλάκιση των συμπροέδρων του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εν αναμονή της δίκης τους, δήλωσαν δικαστικοί αξιωματούχοι, αφού προηγουμένως είχαν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο έρευνας που σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Το δικαστήριο του Ντιγιάρμπκιρ αποφάσισε την προφυλάκιση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και της Φιγκέν Γιουκσεντάγ, συμπροέδρων του HDP, καθώς και τριών άλλων βουλευτών του σχηματισμού αυτού, που είχαν τεθεί υπό κράτηση την περασμένη νύκτα. Οι ενέργειες αυτές των τουρκικών Αρχών καταδικάσθηκαν από την ΕΕ, ευρωπαίους ηγέτες και οργανώσεις για τα δικαιώματα.

Δείτε τη στιγμή που η Αστυνομία συλλαμβάνει την Γιουκσεντάγ:

Την ίδια στιγμή, το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας κατήγγειλε τη σύλληψη των ηγετών του και πολλών βουλευτών του εκτιμώντας πως σηματοδοτεί «το τέλος της δημοκρατίας» στη χώρα.

pp

«Την περασμένη νύχτα, ο διωγμός τον οποίο διεξάγει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του κόμματός μας έφθασε σε νέα ύψη με τη σύλληψη των συμπροέδρων μας Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεντάγ», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), προσθέτοντας πως «αυτό σηματοδοτεί το τέλος της δημοκρατίας στην Τουρκία».

Εξάλλου τουρκικό δικαστήριο προφυλάκισε σήμερα τον Κούρδο βουλευτή Ιντρίς Μπαλουκέν εν αναμονή της δίκης του σε σχέση με μια έρευνα που σχετίζεται με την τρομοκρατία, δήλωσε εκπρόσωπος του HDP.

Ο Μπαλουκέν ήταν μεταξύ των ηγετών και των βουλευτών του κόμματος που συνελήφθησαν σήμερα, όμως είναι ο πρώτος απ' αυτούς που προφυλακίζεται επισήμως από το δικαστήριο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb

«Πολιτική επιχείρηση» η σύλληψη βουλευτών του HDP

Οι συλλήψεις έχουν σκοπό να επιτύχουν αυτό που το κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε να κάνει στις κάλπες σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις πέρυσι, όταν το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) εξασφάλισε περισσότερες από πέντε εκατομμύρια ψήφους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του HDP Αϊχάν Μπιλγκέν.

Το HDP, το οποίο έχει κουρδικές ρίζες και είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα, θα επιδείξει «δημοκρατική αντίδραση» στις συλλήψεις, δήλωσε ο Μπιλγκέν στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή προσπάθεια να προκληθεί εμφύλιος πόλεμος.

Οι δηλώσεις του έγιναν λίγες ώρες αφότου οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Αντιδράσεις από την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» μετά τη σύλληψη των μελών της ηγεσίας και βουλευτών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και ήλθε σε επαφή με την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Εξαιρετικά ανήσυχοι με τη σύλληψη» του Σελαχατίν Ντεμιρτάς «και των άλλων βουλευτών» του HDP. «Σε επαφή με τις αρχές. Σύγκληση σύσκεψης των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αγκυρα», ανακοίνωσε στον λογαριαμσό της στο Twitter η Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά τη σύλληψη τη νύκτα των δύο συμπροέδρων του φιλοκουρδικού κόμματος, του δεύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης και δέκα ακόμη βουλευτών.

Παράλληλα, οι Κούρδων βουλευτών στην Τουρκία αποτελούν πηγή «σοβαρής ανησυχίας» για τη Γαλλία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.

Η Γαλλία καλεί την Τουρκία να σεβαστεί «το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα» περιλαμβανομένης της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου, δήλωσε ο εκπρόσωπος στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει μια δίκαιη δίκη στους συλληφθέντες ηγέτες του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να εξασφαλίσει στη συλληφθείσα ηγεσία του HDP και στους άλλους συλληφθέντες ηγέτες του κόμματος αυτού καθώς και σε όλους τους άλλους ανθρώπους που συνελήφθησαν στη χώρα μια δίκαιη δίκη», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μεγάλης κουρδικής κοινότητας της Γερμανίας κάλεσε το Βερολίνο και τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσουν να συνεργάζονται με την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα των προσφύγων και να σταματήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Άγκυρα, μετά τις συλλήψεις εξεχόντων κούρδων πολιτικών στην Τουρκία.

«Ο Αλί Ερτάν Τοπράκ απαιτεί να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων, να αυξηθεί κάθετα η πολιτική πίεση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να τερματισθεί η συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, να διακοπεί άμεσα η οικονομική βοήθεια της ΕΕ και να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», ανέφερε σε ανακοίνωση η κουρδική κοινότητα της Γερμανίας.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εκφράζουν την «βαθιά τους ανησυχία» για τις συλλήψεις στην Τουρκία πολιτικών αξιωματούχων και βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος, όπως επισήμανε με ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Τομ Μαλινόφσκι, αρμόδιος για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Όταν δημοκρατίες καταφέρονται εναντίον εκλεγμένων αξιωματούχων, έχουν το καθήκον να δικαιολογούν τις πράξεις τους και να διατηρούν την εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα», έγραψε ο Αμερικανός αξιωματούχος στο Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι υποστηρίζουν την κουρδική οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κι απέρριψε ως «απαράδεκτη» την κριτική της ΕΕ σχετικά με τις συλλήψεις των φιλοκούρδων βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ προσφέρουν πολύ ισχυρή στήριξη στο PKK. Δεν θα αποδεχθούμε μαθήματα από εκείνους περί κράτους δικαίου» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση.

Σχετικές ειδήσεις