ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Ευρώπης και ΗΠΑ για Ερντογάν μετά τις συλλήψεις βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος

Οργή Ευρώπης και ΗΠΑ για Ερντογάν μετά τις συλλήψεις βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος

Ακόμα και θέμα σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας θέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με αφορμή τις συλλήψεις βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος, τονίζοντας ότι η Τουρκία γυρίζει την πλάτη στη Δημοκρατία, αμφισβητώντας τις αρχές και τη σχέση της με την ΕΕ» - «Εξαιρετικά και βαθιά ανήσυχες» Ευρωπαϊκή Ένωση και Αμερική - Καταδικάζει η Γερμανία - Αντίδραση και από το Παρίσι - Η απάντηση της Τουρκίας -Σε διαρκή επιδείνωση οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ο Σουλτς χαρακτηρίζει μάλιστα τις συλλήψεις ως «ανατριχιαστικό σήμα για τον πλουραλισμό και χτύπημα της Δημοκρατίας στη Τουρκία», σε ένα ιδιαίτερα σκληρό και καυστικό μήνυμα προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν για την απόφασή του να συλληφθούν και να προφυλακιστούν βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ανάμεσά τους και οι δύο ηγέτες του.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογραμμίζει επίσης πως οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης εγείρουν ερωτήματα για τη βάση πάνω στην οποία υπάρχει μία «βιώσιμη σχέση ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Άγκυρα, αλλά και για τις ίδιες τις «ευρωπαϊκές βλέψεις» της Τουρκίας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια για ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη και μέλος της τελωνειακής ένωσης.

«Οι τουρκικές Αρχές δεν σπρώχνουν απλώς την Τουρκία μακριά από τη Δημοκρατία, αλλά γυρνάνε τις πλάτες τους στις αξίες, τις αρχές, τις νόρμες και τους κανόνες που υποστηρίζουν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωβουλής.

soultz

«Εξαιρετικά ανήσυχη» η Ευρωπαϊκή Ένωση

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» μετά τη σύλληψη των μελών της ηγεσίας και βουλευτών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), ενώ ήλθε σε επαφή με την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα, όπως ενημέρωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Εξαιρετικά ανήσυχοι με τη σύλληψη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και των άλλων βουλευτών του HDP. Σε επαφή με τις αρχές. Σύγκληση σύσκεψης των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα», έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter η Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά τη σύλληψη των δύο συμπροέδρων του φιλοκουρδικού κόμματος, του δεύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης και δέκα ακόμη βουλευτών.

Καταδίκη από Σταϊνμάιερ - Δίκαιη δίκη ζητά η Γερμανία- Ανησυχία και από Βρετανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ μπορεί να καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση, με παγιδευμένο αυτοκίνητο, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 40 άνθρωποι στη νοτιοανατολική Τουρκία, σημείωσε ωστόσο ότι η μάχη των τουρκικών αρχών κατά της τρομοκρατίας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να δικαιολογεί τη φίμωση των πολιτικών αντιπάλων.

«Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για τη φίμωση της πολιτικής αντιπολίτευσης ή ακόμη και τη φυλάκιση των στελεχών της», είπε ο Σταϊνμάιερ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Βρετανό ομόλογό του, τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο Γερμανός υπουργός, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ανέκαθεν προασπιζόταν την επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει προς ποια κατεύθυνση κινείται και τι θα σήμαινε αυτό για τη σχέση της με τις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο Τζόνσον είπε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος στον κοινό αγώνα κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όμως η Βρετανία και η Γερμανία έχουν επίσης σοβαρές ανησυχίες για την αντιμετώπιση των μέσων ενημέρωσης από την Άγκυρα και τώρα τις εκφράζουν.

Η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει μια δίκαιη δίκη στους συλληφθέντες ηγέτες του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), δήλωσε από την άλλη εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να εξασφαλίσει στη συλληφθείσα ηγεσία του HDP και στους άλλους συλληφθέντες ηγέτες του κόμματος αυτού καθώς και σε όλους τους άλλους ανθρώπους που συνελήφθησαν στη χώρα μια δίκαιη δίκη», τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μεγάλης κουρδικής κοινότητας της Γερμανίας κάλεσε το Βερολίνο και τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσουν να συνεργάζονται με την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα των προσφύγων και να σταματήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Άγκυρα, μετά τις συλλήψεις εξεχόντων κούρδων πολιτικών στην Τουρκία.

«Ο (Αλί Ερτάν) Τοπράκ απαιτεί να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων, να αυξηθεί κάθετα η πολιτική πίεση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να τερματισθεί η συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, να διακοπεί άμεσα η οικονομική βοήθεια της ΕΕ και να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», ανέφερε σε ανακοίνωση η κουρδική κοινότητα της Γερμανίας.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) καλεί την ΕΕ να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος στη Βαυαρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε από την πλευρά του ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας πατάσσει τους πολιτικούς της αντιπάλους και συζητάει για την επαναφορά της θανατικής ποινής σε ισχύ.

Ο Ζεεχόφερ, ο οποίος είναι επίσης κρατιδιακός πρωθυπουργός της Βαυαρίας, δήλωσε στο συνέδριο της CSU στο Μόναχο ότι η ΕΕ θα έπρεπε κατ' ελάχιστον να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και να ακυρώσει οποιοδήποτε σχέδιο να προσφερθεί στους Τούρκους η δυνατότητα να εισέρχονται στον Χώρο Σένγκεν δίχως θεώρηση διαβατηρίου.

«Δεν μπορεί να γίνει συμφωνία για ταξίδια χωρίς βίζες με μια χώρα σαν κι αυτή», υποστήριξε ο Ζεεχόφερ και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ τουλάχιστον θα όφειλε να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» με την Άγκυρα.

Η αντίδραση του Παρισιού

Οι πρόσφατες συλλήψεις Κούρδων βουλευτών στην Τουρκία αποτελούν πηγή «σοβαρής ανησυχίας» για τη Γαλλία, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.

Η Γαλλία καλεί επίσης την Τουρκία να σεβαστεί «το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα» περιλαμβανομένης της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Βαθιά ανησυχία» από ΗΠΑ

Τη «βαθιά ανησυχία» της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τις συλλήψεις αντιπολιτευόμενων Κούρδων κοινοβουλευτικών στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας έρευνας για την «τρομοκρατία», εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Οι συλλήψεις καταγράφονται κατόπιν της «αύξησης, κατά τα φαινόμενα, των πιέσεων της κυβέρνησης σε αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία», επισήμανε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ.

«Η βαθιά ανησυχία μας έχει ήδη εκφραστεί από ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους σε τούρκους ομολόγους τους», σημείωσε.

Νωρίτερα, ο Τομ Μαλινόφσκι, αρμόδιος για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, έγραψε στο Twitter: «Όταν δημοκρατίες καταφέρονται εναντίον εκλεγμένων αξιωματούχων, έχουν το καθήκον να δικαιολογούν τις πράξεις τους και να διατηρούν την εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα».

Σε διαρκή επιδείνωση οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ

Σε πορεία συνεχούς επιδείνωσης έχουν εισέλθει οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών στις Βρυξέλλες.

Το νέο πογκρόμ συλλήψεων αντιφρονούντων που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές και οι αιτιάσεις της κυβέρνησης Ερντογάν σε βάρος της Γερμανίας ότι προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες, έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά προβληματικό για τις σχέσεις των δυο πλευρών πλαίσιο, ενώ λάδι στη φωτιά ρίχνουν και τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης να επαναφέρει την θανατική ποινή.

Ιδιαίτερα ανησυχητική, έχει γίνει η κατάσταση μετά τις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας ότι θα αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, εάν δεν διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Λύση για την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί με το τελεσίγραφο της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό προτείνει - σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα De Standaard - ο Τούρκος διπλωμάτης Φεηζά Μπαρουτσού ο οποίος, όπως αναφέρεται, εργάζεται στην τουρκική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Σημειώνεται, ειδικότερα, ότι σε δηλώσεις του προς ομάδα ευρωπαίων δημοσιογράφων πριν από δέκα ημέρες, ο Τούρκος διπλωμάτης υιοθέτησε μια «εποικοδομητική» στάση που έρχεται σε αντίθεση με την «σκληρή γλώσσα» του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θα μπορούσαμε να δώσουμε χρόνο σε ειδικούς από το Συμβούλιο της Ευρώπης να επεξεργαστούν μια εφαρμόσιμη λύση», ανέφερε ο Τούρκος διπλωμάτης. «Εάν δεν καταφέρουμε να επιλύσουμε αυτό το θέμα, η συμφωνία για το προσφυγικό τίθεται εν αμφιβόλω γιατί θα είναι πολύ δύσκολο για την τουρκική κυβέρνηση να τροποποιήσει την νομοθεσία της και με αυτόν τον τρόπο να αποδυναμώσει τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται πάντως ότι δεν είναι σαφές κατά πόσον ο διπλωμάτης εκφράζει προσωπικές απόψεις ή μιλά εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης; Η εφημερίδα, πάντως, εκτιμά ότι ακόμα κι αν η τουρκική κυβέρνηση προχωρούσε αύριο το πρωί σε αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, θα ήταν πολύ δύσκολο για την ΕΕ να απελευθερώσει την βίζα λαμβανομένων υπόψη των εκλογικών αναμετρήσεων που βρίσκονται προ των πυλών, σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία) και για τον λόγο αυτό τιτλοφορεί το δημοσίευμα «Το αδύνατο τελεσίγραφο της Τουρκίας».

ΟΗΕ: Οι τουρκικές αρχές υπερβαίνουν το επιτρεπτό

Οι συλλήψεις ή απολύσεις περισσοτέρων από 110.000 Tούρκων αξιωματούχων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, περιλαμβανομένων των σημερινών συλλήψεων φιλοκούρδων βουλευτών, μπορεί «να υπερβαίνει το επιτρεπτό», ανακοίνωσε, τέλος, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Πρέπει να υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας όταν πας να απολύσεις κάποιον από τη δουλειά του, όταν πας να θέσεις κάποιον υπό κράτηση, πρέπει να τα κάνεις αυτά βάσει της ορθής διαδικασίας», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη η εκπρόσωπος της Αρμοστείας Ραβίνα Σαμντασάνι.

«Και δεδομένων των αριθμών, ανησυχούμε πως αυτό δεν γίνεται», συμπλήρωσε.

Ο ΟΗΕ είχε εκφράσει την ανησυχία του την περασμένη εβδομάδα για τις φυλακίσεις εκλεγμένων βουλευτών, όμως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και η καταστολή των μέσων ενημέρωσης είναι επίσης πολύ ανησυχητική, δήλωσε η Σαμντασάνι, προσθέτοντας:

«Η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει τη διαφάνεια και να εγγυηθεί πως οι ενέργειές της γίνονται βάσει του νόμου».

«Ανησυχούμε επειδή, μολονότι κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν δηλώσει πως αναστέλλουν ορισμένες αρχές της Διεθνούς Σύμβασης για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρχές υπερβαίνουν αυτό που είναι επιτρεπτό σ' αυτές τις περιπτώσεις», δήλωσε επίσης η εκπρόσωπος της Αρμοστείας.

Η απάντηση της Τουρκίας

Άμεση ωστόσο ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι υποστηρίζουν την κουρδική οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κι απέρριψε ως «απαράδεκτη» την κριτική της ΕΕ σχετικά με τις συλλήψεις των φιλοκούρδων βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ προσφέρουν πολύ ισχυρή στήριξη στο PKK. Δεν θα αποδεχθούμε μαθήματα από εκείνους περί κράτους δικαίου» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση.

Σχετικές ειδήσεις