ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Σφίγγει όλο και περισσότερο ο κλοιός για τους τζιχαντιστές στη Μοσούλη

Ιράκ: Σφίγγει όλο και περισσότερο ο κλοιός για τους τζιχαντιστές στη Μοσούλη

Μία ημέρα αφότου ο ηγέτης των τζιχαντιστών είπε στους μαχητές του ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουν.

Οι ιρακινές Ειδικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν έξι συνοικίες της ανατολικής Μοσούλης σήμερα, επεκτείνοντας το προγεφύρωμά τους στο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.

Ένας αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, η οποία αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επιχείρησης στη Μοσούλη, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών, που πλέον είναι σχεδόν περικυκλωμένοι.
Σύμφωνα με τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις ανακαταλήφθηκαν οι συνοικίες Μαλαγίν, Σάμα, Χάντρα, Καρκούκλι, Κουντς και Καράμα.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό, σημαίνει ότι μεγάλα τμήματα στην ανατολική όχθη έχουν απελευθερωθεί», δήλωσε ο διοικητής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ο υποστράτηγος Ταλίμπ Σαγάτι, αναφερόμενος στο τμήμα της Μοσούλης που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Τίγρη Ποταμού.

Ωστόσο ένας κάτοικος της μιας από τις συνοικίες που ο στρατός ανακοίνωσε πως έχει ανακαταλάβει είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ώρες μετά την ανακοίνωση ότι οι μάχες συνεχίζονται.

«Γίνονται πραγματικές οδομαχίες», είπε. «Τα παιδιά μου έχουν να κοιμηθούν δυο μέρες... Σφαίρες και οβίδες έρχονται από όλες τις κατευθύνσεις».

Στη συνοικία Ιντισάρ, στην οποία οι στρατιώτες έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με τους τζιχαντιστές, ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι σφοδρά πυρά και εκρήξεις ακούγονταν συνεχώς. Πυκνός μαύρος καπνός υψωνόταν από μια περιοχή σε μικρή απόσταση, ενώ πολλά κτίρια υπέστησαν καταστροφές από τις συγκρούσεις.

Η περιοχή που έχουν ανακαταλάβει οι κυβερνητικές δυνάμεις πάντως είναι ένα πολύ μικρό τμήμα της τεράστιας πόλης, που είναι χωρισμένη σε κατοικημένες συνοικίες και βιομηχανικές ζώνες και πριν καταληφθεί από το ΙΚ το 2014 είχε δύο εκατομμύρια κατοίκους. Η προέλασή τους τις έχει φέρει ενάμισι χιλιόμετρο εντός της πόλης.

Στις συνοικίες που έχουν ανακαταληφθεί ως τώρα η δόμηση είναι πολύ λιγότερη πυκνή από ό,τι σε άλλες συνοικίες, κυρίως στη δυτική όχθη του Τίγρη, όπου ο περισσότερος πληθυσμός είναι σουνιτικός και οι τζιχαντιστές ενδέχεται να έχουν περισσότερα ερείσματα μεταξύ των πολιτών.

Ιρακινοί αξιωματικοί και εκπρόσωποι του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που υποστηρίζουν τον ιρακινό στρατό λένε ότι η πρόοδος των κυβερνητικών δυνάμεων είναι ταχύτερη της αναμενόμενης, ωστόσο τονίζουν πως η επιχείρηση βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Δώδεκα άμαχοι που κατάφεραν να διαφύγουν από μια περιοχή που κατέχει το ΙΚ σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας

Την ίδια ώρα, δώδεκα άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που είχαν διαφύγει από μια περιοχή που κατέχουν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Χαουίτζα, στο βόρειο Ιράκ, καθώς επίσης κι ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας.

Οι θάνατοι αυτοί δείχνουν πόσο μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν οι άμαχοι που προσπαθούν να διαφύγουν από περιοχές τις οποίες κατέχει το ΙΚ: μπορεί να γίνουν στόχος των τζιχαντιστών αν γίνουν αντιληπτοί κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να σωθούν, αλλά ακόμα κι αν καταφέρουν να τους ξεφύγουν, μπορεί να πέσουν στις νάρκες και τις βόμβες που έχουν τοποθετήσει τα μέλη της οργάνωσης.

Η Χαουίτζα είναι μια πόλη της επαρχίας του Κιρκούκ κι είχε καταληφθεί από το ΙΚ το καλοκαίρι του 2014, όπως και μεγάλο μέρος της ιρακινής επικράτειας.

Ο ιρακινός αστυνομικός διευθυντής Φάταχ Χάσαν δήλωσε ότι τα θύματα είχαν εγκαταλείψει την περιοχή της Χαουίτζας πεζή, αλλά τους βρήκε η αστυνομία, που τους μετέφερε προς τα δυτικά, όταν εξερράγη μια βόμβα πλήττοντας το ημιφορτηγό στο οποίο είχαν επιβιβαστεί.

Δώδεκα εκτοπισμένοι Ιρακινοί σκοτώθηκαν, διευκρίνισε ο Χάσαν. Τον απολογισμό επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός υποδιευθυντής και ένας βουλευτής, ο Μοχάμεντ Τάμιμ.

Σύμφωνα με τον Χάσαν, ένας από τους αστυνομικούς που είχαν σπεύσει να βοηθήσουν τους εκτοπισμένους σκοτώθηκε, ενώ πολλοί άλλοι πολίτες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Όπως ανέφερε ο αστυνομικός υποδιευθυντής, η βόμβα εξερράγη όταν το αυτοκίνητο πέρασε από πάνω της, εκδοχή που αρχικά επιβεβαίωσε ο Χάσαν. Όμως ο τελευταίος κατόπιν δήλωσε ότι η έκρηξη φαίνεται πως προήλθε μέσα από το όχημα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προκλήθηκε από βόμβα που μπορεί να είχε τοποθετηθεί από το ΙΚ στα σακίδια που είχαν μαζί τους κάποιες από τις γυναίκες.

Οι εκτοπισμένοι της Μοσούλης ξανασυναντήθηκαν με τις οικογένειές τους σε έναν προσφυγικό καταυλισμό

Στο μεταξύ, Ιρακινοί που διέφυγαν από τη Μοσούλη, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους, δίνοντας τα χέρια μέσα από τα συρματοπλέγματα ενός προσφυγικού καταυλισμού και σηκώνοντας ψηλά τα μωρά για να τα δουν οι συγγενείς τους.

Πολλοί έβαλαν τα κλάματα αντικρίζοντας τους αγαπημένους τους για πρώτη φορά έπειτα από δυόμισι χρόνια.

«Αυτή είναι η οικογένειά μου, είναι οι δικοί μου άνθρωποι, δεν μπορώ να σας περιγράψω πώς αισθάνομαι», είπε ο Ζιγιάντ Εζ Ελντίν από τον καταυλισμό Αλ Χάζερ, στα ανατολικά της Μοσούλης, όπου έχουν βρει καταφύγιο οι εκτοπισμένοι.

«Δεν τους είχα δει εδώ και δυόμισι χρόνια. Έφυγαν όταν ξέσπασε η κρίση αλλά εγώ έμεινα στη Μοσούλη, αυτή ήταν η μοίρα μας. Ήταν φρικτά υπό το Ντάες», συνέχισε.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν φύγει από την πόλη τις τελευταίες ημέρες, αφότου ο ιρακινός στρατός, με την υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων, σιιτικών ομάδων, των Κούρδων Πεσμεργκά και άλλων εξαπέλυσε μια μεγάλη επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Όλοι όσοι διαφεύγουν από τη Μοσούλη είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στον καταυλισμό των εκτοπισμένων μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι ασφαλείας. Μέλη των οικογενειών τους από άλλες περιοχές του Ιράκ, ανυπομονώντας να τους ξαναδούν, σπεύδουν να τους συναντήσουν στα συρματοπλέγματα.

«Η μητέρα μου και ο πατέρας μου βρίσκονται στη Μοσούλη, έμειναν εκεί. Εγώ έφυγα μόνος. Δεν τους έχω δει εδώ και δυόμισι χρόνια, πώς να το δεχτώ αυτό», είπε ο Άμπου Ζαχίντ, προσθέτοντας: «Μόνο να τους δω θέλω, μόνο αυτό θέλω στη ζωή μου», συνέχισε.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη 22.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση, πριν από τρεις εβδομάδες. Σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι χιλιάδες κάτοικοι των γύρω χωριών που υποχρεώθηκαν από τους τζιχαντιστές να τους ακολουθήσουν, στην υποχώρησή τους προς την πόλη, παίζοντας ρόλο «ανθρώπινης ασπίδας».

Σχετικές ειδήσεις