ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές 2016: Τι έβγαλε το νησί που προβλέπει πάντα τον πρόεδρο (vid)

Αμερικανικές εκλογές 2016: Τι έβγαλε το νησί που προβλέπει πάντα τον πρόεδρο (vid)

Αμερικανικές εκλογές αποτελέσματα:Λίγες ώρες απομένουν για να δούμε ποιος θα είναι ο45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.Ντόναλντ ΤραμπήΧίλαρι Κλίντον- Μάχη στήθος με στήθος.

Με πληθυσμό 160.000 κατοίκων, το μικροσκοπικό νησάκι του Γκουάμ βγάζει πάντα το νικητή.

Το νησί που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό αποτελεί αμερικανικό έδαφος, αλλά η ψήφος των κατοίκων δεν καταμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Στο τροπικό νησί, η Χίλαρι Κλίντον κατέγραψε ποσοστό 71.6%, αφήνοντας στον αντίπαλό της στο 24.2%.

Το Γκουάμ «προβλέπει» το τελικό αποτέλεσμα σωστά εδώ και 32 χρόνια. Η μόνη φορά που δεν έγινε πρόβλεψη ήταν το 1996, όταν ένας τυφώνας δεν έκανε δυνατή τη διεξαγωγή των εκλογών.

Το νησί είναι ένα από τα πέντε αμερικανικά εδάφη με δική του κυβέρνηση, τα άλλα είναι το Πουέρτο Ρίκο, οι Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι, τα νησιά Μαριάνα και ένα μικρότερο σύμπλεγμα νησιών.

Ανήκει στις ΗΠΑ από το 1950 και οι πολίτες του θεωρούνται Αμερικανοί πολίτες. Παρόλα αυτά δεν αποτελεί μια από τις Πολιτείες της χώρας, και παρότι οι κάτοικοί του μπορούν να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές, δεν τους επιτρέπεται να κάνουν το ίδιο και στις τελικές.

Τον περασμένο χρόνο, ο βρετανός κωμικός, Τζον Όλιβερ ανέδειξε το θέμα των περιορισμένων δικαιωμάτων των ψηφοφόρων που κατοικούν σε αμερικανικά εδάφη όπως το Πουέρτο Ρίκο και το Γκουάμ.

Ένας προ εκατονταετίας νόμος είναι αυτός που δεν τους επιτρέπει να ψηφίζουν. Ένας νόμος που χαρακτήριζε τους κατοίκους της περιοχής «εξωγήινους» που δεν δύνανται να εναρμονιστούν με τις «αγγλοσαξωνικές αρχές».

«Σίγουρα όταν θες να αρνηθείς το δικαίωμα της ψήφου σε έναν Αμερικανό πολίτη, πρέπει να βρεις μια καλύτερη δικαιολογία από ένα νόμο 100 ετών, γραμμένο από έναν ρατσιστή, ο οποίος προοριζόταν για προσωρινός» τόνιζε ο Τζον Όλιβερ.

Περισσότερο από το 1/4 της γης του Γκουάμ χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό, ενώ 1 στους 8 πολίτες του είναι βετεράνος του ίδιου στρατού.

*Με πληροφορίες από το latimes.com

Σχετικές ειδήσεις