ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ Αποτελέσματα: Οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Εκλογές ΗΠΑ Αποτελέσματα: Οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Αμερικανικές εκλογές:Οι Ρεπουμπλικανοίδιατήρησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, επιτυγχάνοντας μια σημαντική νίκη που τους επιτρέπει να σχηματίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία ο μελλοντικός πρόεδρος θα πρέπει να συμβιβαστεί.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατηρεί έτσι την πλειοψηφία των 435 εδρών στη Βουλή την οποία κατέκτησε το 2010 υποχρεώνοντας τότε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε μια δύσκολη συγκατοίκηση μόλις δύο χρόνια μετά την εκλογή του.

Αν εκλεγεί στον Λευκό Οίκο, η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον θα πρέπει συνεπώς να συγκατοικήσει με μια Βουλή που θα ελέγχεται από τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Πριν από την ψηφοφορία που διεξάγεται ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές, οι Ρεπουμπλικανοί κατείχαν 246 έδρες και οι Δημοκρατικοί 186.

Οι Αμερικανοί ανανεώνουν επίσης το ένα τρίτο (34 έδρες) της Γερουσίας, της άνω βουλής του Κογκρέσου η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς από το 2014 και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία του διορισμού των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου και των πιο υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ο Πολ Ράιαν, που δεν υποστήριξε τον Τραμπ, επανεκλέγεται

Ο Ρεπουμπλικανός Πολ Ράιαν επανεκλέχθηκε στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων από τους ψηφοφόρους της περιφέρειάς του στο Ουισκόνσιν, κάτι που του επιτρέπει να διεκδικήσει να παραμείνει πρόεδρος της Βουλής, το ύπατο αξίωμα του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των εκλογών του 2012, εάν ξαναψηφιστεί από τους συναδέλφους του βουλευτές πρόεδρος της Βουλής, μπορεί να κληθεί να εργαστεί με μια μικρότερη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία αν οι ψηφοφόροι εκλέξουν μικρότερο αριθμό ρεπουμπλικανών. Οι περισσότερες μάχες για τη Βουλή δεν έχουν ακόμη κριθεί.

Όπως και άλλα μέλη της Βουλής, κι άλλοι Ρεπουμπλικανοί δίνουν μάχη για την επανεκλογή στις περιφέρειές τους, και στα αξιώματα που έχουν.

Οι εσωκομματικές ψηφοφορίες και στα δύο κόμματα για να αποφασιστούν οι ηγέτες στη Βουλή αναμένονται να διεξαχθούν αργότερα τον Νοέμβριο.

Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί από όλα μέλη του Κογκρέσου τον Ιανουάριο.

Ο Ράιαν, 46 ετών, είναι πρόεδρος της Βουλής από τον Οκτώβριο του 2015. Η επανεκλογή του δεν είναι σίγουρη, καθώς εξόργισε μερικούς συντηρητικούς όταν είπε ότι δεν θα υποστηρίξει τον Τραμπ ούτε θα τον βοηθήσει στην προεκλογική του καμπάνια εναντίον της Χίλαρι Κλίντον.

Σχετικές ειδήσεις