ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι Κούρδοι μαχητές επελαύνουν προς τη Ράκα - Νέα αιματοχυσία σε συνοικίες της Δαμασκού (Vids)

Συρία: Οι Κούρδοι μαχητές επελαύνουν προς τη Ράκα - Νέα αιματοχυσία σε συνοικίες της Δαμασκού (Vids)

Οι συριακές κουρδικές δυνάμεις που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη βόρεια Συρία βρίσκονται πολύ κοντά στο να περικυκλώσουν μια μεγάλη περιοχή βόρεια του προπυργίου των τζιχαντιστών, της Ράκα, δήλωσε ένας εκπρόσωπός τους.

Ο Τσιχάν Εχμέντ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, είπε στο AP ότι οι μαχητές του προελαύνουν από δύο μέτωπα βόρεια της Ράκας, την πρωτεύουσα του χαλιφάτου που έχει ιδρύσει το ISIS.

Οι SDF, στις οποίες συμμετέχουν Κούρδοι, Άραβες, Σύροι και Τουρκμένοι μαχητές, ανακοίνωσαν ότι συνολικά 30.000 άνδρες παίρνουν μέρος στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκας, η οποία ανακοινώθηκε την Κυριακή.

Ο Εχμέντ επισήμανε ότι μόλις οι δυνάμεις, που συγκλίνουν από δύο κατευθύνσεις, συναντηθούν στη Ράκα, θα περικυκλώσουν μια περιοχή 550 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές.

«Οι επιχειρήσεις προχωρούν βάσει σχεδίου», τόνισε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι πολλοί άμαχοι φεύγουν από τις περιοχές βόρεια της Ράκας για να γλιτώσουν από τις μάχες. Πρόσθεσε δε ότι οι SDF έχουν προχωρήσει βόρεια της πόλης και έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους νέες περιοχές.

Στο μεταξύ, αλλού στη Συρία χθες μια ρουκέτα που έριξαν οι αντάρτες έπληξε ένα σχολείο στη συνοικία αλ Μοχατζιρούν στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία παιδιά, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να δώσουν άλλες πληροφορίες.

Στις συνοικίες Ντούμα και Σάκμπα, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, οι αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 11 αμάχων, μεταξύ αυτών τεσσάρων παιδιών και τριών γυναικών.

Στο Χαλέπι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, κάποιοι σοβαρά, όταν αντάρτες βομβάρδισαν δύο συνοικίες που ελέγχονται από τον στρατό, μετέδωσε το πρακτορείο SANA.

Η Μόσχα κατηγορεί τους Σύρους αντάρτες ότι χρησιμοποιούν χημικά όπλα στο Χαλέπι και καλεί τον ΟΑΧΟ να στείλει επειγόντως εκεί αποστολή

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν ότι έχουν αποδείξεις για χρήση χημικών όπλων από τους αντάρτες στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας που είναι διαιρεμένη ανάμεσα σε κυβερνητικές συνοικίες και συνοικίες που ελέγχονται από τους εξεγερμένους, οι οποίοι διέψευσαν πως καταφεύγουν σε τέτοια όπλα.

«Οι ειδικοί του ρωσικού υπουργείου Άμυνας βρήκαν πυρομαχικά πυροβολικού που δεν είχαν εκραγεί και ανήκουν στους τρομοκράτες, τα οποία περιέχουν τοξικές ουσίες», ανέφεραν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Έπειτα από μια γρήγορη ανάλυση σε κινητό εργαστήριο, διαπιστώσαμε πως τα πυρομαχικά περιέχουν απ' ό,τι φαίνεται αέριο χλώριο και λευκό φώσφορο», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Τα πυρομαχικά αυτά βρέθηκαν, σύμφωνα με το ρωσικό στρατό, στη ζώνη «1070», στη νοτιοδυτική περιφέρεια του Χαλεπιού. Όπως αναφέρει, δε, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, τα κυβερνητικά στρατεύματα ανακατέλαβαν πρόσφατα τη ζώνη αυτή από τους αντάρτες.

Μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση των ουσιών που βρέθηκαν θα πραγματοποιηθεί σε συμφωνία με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο κάλεσε τον ΟΑΧΟ να στείλει επειγόντως μια αποστολή στο Χαλέπι.

Ο Εθνικός Συνασπισμός της Συριακής Αντιπολίτευσης (CNS), που έχει την έδρα του στην Κωνσταντινούπολη, διέψευσε από την πλευρά του τις κατηγορίες του ρωσικού στρατού, διαβεβαιώνοντας πως οι αντάρτες δεν χρησιμοποιούν παρά «ελαφρά όπλα και αντιαρματικά».

«Τα βλήματα που αναφέρονται χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ», καταλήγει ο CNS σε ανακοίνωσή του.

Σε εξέλιξη είναι οι πρώτες επιχειρήσεις για την απομόνωση της Ράκας, του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, επιβεβαίωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Σε πρώτη φάση θα προσπαθήσουμε να απομονώσουμε τη Ράκα για να προετοιμάσουμε μια επίθεση για την απελευθέρωση της πόλης», είπε ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Λίγο νωρίτερα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο αραβοκουρδικός συνασπισμός, είχε ανακοινώσει ότι ξεκίνησε η επιχείρηση «Οργισμένος Ευφράτης» για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από την ντε φάκτο πρωτεύουσά τους στη Συρία. Ανέφερε μάλιστα ότι έχει συστήσει ένα κέντρο διοίκησης ώστε να συντονίζει τις ενέργειές του με τον διεθνή συνασπισμό που μάχεται το ISIS υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις