ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Προφυλακίστηκαν ακόμη δύο από τις συζύγους του τζιχαντιστή Κεβέν Γκιαβάρκ

Γαλλία: Προφυλακίστηκαν ακόμη δύο από τις συζύγους του τζιχαντιστή Κεβέν Γκιαβάρκ

Οι γαλλικές Αρχές ενέτειναν τους τελευταίους μήνες τους ελέγχους τους για τις γυναίκες που επιστρέφουν στη χώρα από τη Συρία.

Ο Κεβέν Γκιαβάρκ, ένας Γάλλος που φέρεται ότι στρατολογούσε μέλη για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους, έφυγε από τη Συρία με τις τέσσερις συζύγους του και τα έξι παιδιά τους.

Οι δύο από τις γυναίκες αυτές προφυλακίστηκαν στη Γαλλία αφού τους ασκήθηκε δίωξη από την εισαγγελία καταπολέμησης της τρομοκρατίας του Παρισιού, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.

Οι δύο γυναίκες, ηλικίας 22 ετών, κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας που σχετίζεται με τρομοκρατική οργάνωση. Πριν από αυτές, στις 21 Οκτωβρίου οι γαλλικές Αρχές είχαν ασκήσει δίωξη και στις δύο άλλες συντρόφους του Γκιαβάρκ.

Ο 23χρονος Γκιαβάρκ κρατείται στην Τουρκία εν αναμονή της δίκης του. Είχε πάει στη Συρία στα τέλη του 2012 και εντάχθηκε αρχικά στο Μέτωπο Αλ Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, στη συνέχεια όμως προτίμησε το Ισλαμικό Κράτος. Σήμερα εμφανίζεται μετανοημένος για αυτήν την απόφασή του.

Οι δύο 22χρονες απελάθηκαν από την Τουρκία μαζί με τα τρία τους παιδιά και συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας (07/11), μόλις έφτασαν στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού. Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα η μία του σύζυγος απέκτησε με τον Γκιαβάρκ ένα παιδί που γεννήθηκε στη Συρία τον Ιανουάριο του 2015 ενώ από προηγούμενη σχέση της έχει και ένα μεγαλύτερο παιδί, ηλικίας 4 ετών, που γεννήθηκε στη Γαλλία. Η δεύτερη γέννησε επίσης το 2015 ένα παιδί από τη σχέση της με τον Γκιαβάρκ.

Από τις δύο άλλες συντρόφους του Γάλλου τζιχαντιστή, ηλικίας 26 και 34 ετών, η μεγαλύτερη έχει προφυλακιστεί ενώ η νεότερη αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους.

Ο νεαρός Γκιαβάρκ πιστεύεται ότι όχι μόνο στρατολογούσε μέλη αλλά και ότι είχε εμπλακεί ενεργά στη χρηματοδότηση του ΙΚ. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2014 ο ΟΗΕ πρόσθεσε το όνομά του στη μαύρη λίστα των «πιο επικίνδυνων μαχητών"» στους οποίους επέβαλε κυρώσεις. Ο ίδιος ωστόσο, σε επιστολή του προς τις γαλλικές αρχές, δήλωνε ότι θέλει να επιστρέψει στη χώρα του. Τον Ιούνιο διέσχισε με την οικογένειά του τα τουρκοσυριακά σύνορα αλλά συνελήφθη στην Τουρκία.

Σχετικές ειδήσεις