ΚΟΣΜΟΣ

Ιρακ: Τουλάχιστον 17 νεκροί σε επιθέσεις με αυτοκίνητα-βόμβες στη Φαλούτζα

Ιρακ: Τουλάχιστον 17 νεκροί σε επιθέσεις με αυτοκίνητα-βόμβες στη Φαλούτζα

Το ΙΚ έχει εξαπολύσει μια σειρά επιθέσεων σε διάφορες περιοχές του Ιράκ μετά την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ την 17η Οκτωβρίου, με προφανή στόχο τον αντιπερισπασμό.

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σε μια όαση νοτιοδυτικά της Βαγδάτης και στη Φαλούτζα, δυτικότερα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν ενώ οι ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν την ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από τη Μοσούλη, το τελευταίο τους προπύργιο στην ιρακινή επικράτεια.

Η επίθεση στην Άιν αλ Τάμερ, μια περιοχή όπου συνήθως δεν διαπράττονται τέτοιες ενέργειες, έγινε από έξι άνδρες που έφεραν ελαφρά όπλα και εκρηκτικά και προσπάθησαν να μπουν στην όαση. Όμως όταν αντιμετώπισαν την αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας υποχώρησαν σε μια κοντινή περιοχή και προσπάθησαν να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά που είχαν ζωστεί, ανέφερε ένα μέλος των αυτοδιοικητικών αρχών στην Κερμπάλα, ο Μασούμ αλ Ταμίμι.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν, δήλωσαν αξιωματούχοι. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ, πέντε από τους επιτιθέμενους σκοτώθηκαν και ο έκτος πρόλαβε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά του.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το ΙΚ, το οποίο διευκρίνισε πως τα μέλη του ενεπλάκησαν σε μάχη με τις δυνάμεις ασφαλείας ώσπου τους τελείωσαν τα πυρομαχικά και πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί.

Οι επιθέσεις στο νότιο Ιράκ είναι πολύ λιγότερες από αυτές που διαπράττονται στην πρωτεύουσα, τη Βαγδάτη. Η όαση Άιν αλ Τάμερ βρίσκεται κοντά στην επαρχία αλ Άνμπαρ, που αποτελούσε για καιρό προπύργιο του ΙΚ.

Στη Φαλούτζα, δύο βομβιστές-καμικάζι που οδηγούσαν αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά τα πυροδότησαν κοντά σε οδοφράγματα της αστυνομίας στη Φαλούτζα, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας 26 ακόμη, σύμφωνα με μια ιατρική πηγή.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη και για αυτές τις επιθέσεις στην πόλη, που αποσπάστηκε από τα χέρια των τζιχαντιστών τον Ιούνιο.

Σχετικές ειδήσεις