ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Τουλάχιστον 10 σιίτες και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν σε ταραχές στην πόλη Κάνο

Νιγηρία: Τουλάχιστον 10 σιίτες και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν σε ταραχές στην πόλη Κάνο

Τουλάχιστον 10 νιγηριανοί σιίτες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα (14/11) σε συγκρούσεις με την αστυνομία στην Κάνο, την πρωτεύουσα της ομώνυμης Πολιτείας στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας, καθώς οι πιστοί αυτοί, που αποτελούν θρησκευτική μειονότητα στη χώρα, συμμετείχαν σε μια θρησκευτική τελετή.

Ο Καμπίρου Μουντάσιρ, ένας αυτόπτης μάρτυρας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε «δέκα πτώματα να μεταφέρονται με ένα φορτηγό της αστυνομίας», ενώ άλλοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως μέτρησαν τουλάχιστον δεκαπέντε νεκρούς.

Μονάδες της αστυνομίας έφτασαν στο σημείο και «άρχισαν να εκτοξεύουν δακρυγόνα στην τελετή των σιιτών για να τους διαλύσουν», αφηγήθηκε ο Ιλιάσου Αμάνι, πωλητής φρούτων και λαχανικών, που βρισκόταν στο σημείο. «Είδα 15 πτώματα στο έδαφος» πριν απομακρυνθούν από τους αστυνομικούς, πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Κάνο, ο Μαγκάτζι Ματζίτα, δήλωσε ότι ένας υπαξιωματικός της αστυνομίας σκοτώθηκε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι προσκυνητές «τραυμάτισαν έναν από τους αστυνομικούς μας και οι άνδρες μας άνοιξαν πυρ διότι γίνονταν βίαιοι», ανέφερε εξάλλου ένας αστυνομικός στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν ενώ μέλη του Ισλαμικού Κινήματος της Νιγηρίας (ΙΚΝ), μιας σιιτικής οργάνωσης που τάσσεται υπέρ της εγκαθίδρυσης ενός καθεστώτος ιρανικού τύπου στην πολιτεία Καντούνα (βόρεια), συμμετείχαν σε ένα προσκύνημα που συνήθως γίνεται 40 ημέρες μετά τη γιορτή Ασούρα.

Κάνοντας μια πορεία που αναμενόταν να διαρκέσει αρκετές ημέρες, οι προσκυνητές σκόπευαν να πάνε από το Κάνο στην Καντούνα, άλλη μια μεγάλη πόλη της βόρειας Νιγηρίας, όπου το ΙΚΝ έχει τεθεί εκτός νόμου από τις αρχές. Το ΙΚΝ από την πλευρά του δεν αναγνωρίζει την εξουσία των αρχών στην Αμπούτζα.

Η βόρεια Νιγηρία, όπου εφαρμόζεται η Σαρία, ο ισλαμικός νόμος, κατοικείται κατά πλειονότητα από σουνίτες και οι εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων ήδη στοίχισαν τη ζωή σε 10 ανθρώπους κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Ασούρα, στις αρχές Οκτωβρίου.

Η εχθρότητα εναντίον των σιιτών εντάθηκε το τελευταίο διάστημα στον βορρά, ειδικά στην Καντούνα, όπου πολλοί πιστοί έχουν προσηλυτιστεί στον σαλαφισμό και όπου ριζοσπάστες ιμάμηδες δεν διστάζουν πλέον να απευθύνουν κηρύγματα μίσους εναντίον της μειονότητας, σύμφωνα με κατοίκους.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγγείλει ότι ο νιγηριανός στρατός είχε σφαγιάσει πάνω από 350 σιίτες μεταξύ της 12ης και της 14ης Δεκεμβρίου στη Ζαρία, στην πολιτεία Καντούνα, και κατόπιν ενταφίασε τα πτώματα σε έναν ομαδικό τάφο.

Οι αρχές στην Καντούνα διεξήγαγαν μια ανεξάρτητη έρευνα, συμπεραίνοντας τον Αύγουστο ότι σκοτώθηκαν 347 σιίτες. Αλλά κανένα στέλεχος του στρατού δεν έχει μέχρι σήμερα προσαχθεί σε δίκη, πόσο μάλλον καταδικαστεί, για τη σφαγή αυτή.

Ο ηγέτης του ΙΚΝ, ο Ιμπραχίμ Ζακζάκι, ο οποίος έχει φυλακιστεί επανειλημμένα στο παρελθόν, βρίσκεται για άλλη μια φορά υπό κράτηση. Ο Ζακζάκι, ο οποίος είχε τραυματιστεί σε συμπλοκές με τον στρατό, είναι μερικώς παράλυτος κι έχει χάσει το ένα του μάτι.

Ο μισός πληθυσμός της Νιγηρίας είναι μουσουλμανικός και από αυτό το μέρος του πληθυσμού η πλειονότητα είναι σιίτες, με μια μικρή σιιτική μειονότητα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σχετικές ειδήσεις