ΚΟΣΜΟΣ

Οι «σκληροί» του Τραμπ: Το «νούμερο ένα» της CIA και ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας

Οι «σκληροί» του Τραμπ: Το «νούμερο ένα» της CIA και ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας

Ειδήσεις νέος πρόεδρος ΗΠΑ:Τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στον στρατηγό εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, σφοδρό επικριτή της κυβέρνησης Ομπάμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Ο 57χρονος Φλιν, που υπήρξε επικεφαλής της Defense Intelligence Agency, της υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου, είναι εδώ και μήνες σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφαλείας. Εάν διορισθεί στη θέση-κλειδί του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, θα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής και θα έχει απευθείας και συχνή επαφή και μεγάλη δύναμη επιρροής σε έναν πρόεδρο που δεν έχει καμία γνώση τέτοιων θεμάτων.

Η πηγή του περιβάλλοντος Τραμπ δεν διευκρίνισε εάν ο Φλιν αποδέχθηκε ή όχι τη θέση, ενώ ο διορισμός στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας δεν απαιτεί έγκριση της Γερουσίας, υπογραμμίζει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

flynn trump

Πάντως, ο Μάικλ Φλιν ήταν παρών κατά τη συνάντηση του Τραμπ με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, μαζί με την κόρη του Τραμπ, την Ιβάνκα, και τον γαμπρό του, τον Τζάρεντ Κούσνερ, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες.

Ο απόστρατος στρατηγός αποχωρίστηκε από το επιτελείο των ειδικών σε θέματα ειδικής ασφαλείας του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ρεπουμπλικανού υποψηφίου και έλαβε μέρος στην εκστρατεία με μεγάλο ενθουσιασμό φωνάζοντας συνθήματα κατά της Χίλαρι Κλίντον, ανάμεσά τους και τις προτροπές για τη φυλάκισή της, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Μάικλ Φλιν τάχθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων υπέρ μίας επιθετικότερης αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους και γνωστοποίησε την πεποίθησή του για την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με τη Μόσχα.

Ο Φλιν ήταν επικεφαλής της DIA από το 2012 μέχρι το 2014 και απομακρύνθηκε εξαιτίας της σύγκρουσης του με αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα. Ο επικεφαλής της CIA Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση του Μάικλ Φλιν.

Ο Φλιν έχει επίσης καταγραφεί και ως «όχι ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής ορθότητας».

Παράλληλα, ο Τραμπ προσέφερε τη θέση του διευθυντή της CIA στον Μάικ Πομπέο, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος και την αποδέχθηκε, σύμφωνα με πηγή του επιτελείου του.

Ο Μάικ Πομπέο είναι αντιπρόσωπος του Κάνσας στο αμερικανικό Κονγκρέσο, ανήκει στο Tea Party και είναι ισόβιο μέλος της National Riffle Association (Εθνική Ένωση Όπλων), του πανίσχυρου λόμπι που έχει παραλύσει κάθε προσπάθεια σοβαρού ελέγχου της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

mike pobeo

Σχετικές ειδήσεις