ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Προβάδισμα στο «όχι» δίνουν τα γκάλοπ για το δημοψήφισμα - Τι «απαντά» ο Ρέντσι

Ιταλία: Προβάδισμα στο «όχι» δίνουν τα γκάλοπ για το δημοψήφισμα - Τι «απαντά» ο Ρέντσι

Σύμφωνα με τους περισσότερους δημοσκόπους, το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται γύρω στο 20%, κάτι που δείχνει ότι αυτή η κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση πρόκειται να κριθεί, πιθανότατα, με αρκετά μικρή διαφορά.

Όλα τα γκάλοπ που δημοσιεύονται σήμερα στην Ιταλία δίνουν προβάδισμα στο «όχι» στο συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, στην δημοσκοπική έρευνα της εταιρίας Demopolis, για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7, η πρόθεση ψήφου υπέρ του «όχι» αγγίζει το 39%, υπέρ του «ναι» το 36%, ενώ το υπόλοιπο στατιστικό δείγμα δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τελική του απόφαση.

Σε γκάλοπ παράλληλα της εταιρίας Tecnè, για λογαριασμό της Rai, οι ερωτηθέντες απαντούν ότι θα καταψηφίσουν τις μεταρρυθμίσεις σε ποσοστό 53,5%, ενώ το 46,5% εννοεί να τις στηρίξει.

Βάσει της δημοσκοπικής έρευνας της εταιρίας Euromedia Research, τέλος, το «όχι» «πείθει» το 52,5% των ερωτηθέντων και το «ναι» το 47,5%.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τόνισε και την Πέμπτη (17/11) βράδυ, σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση της Rai, ότι «αν η χώρα του δεν επιθυμεί να ακολουθήσει την οδό των σημαντικών αλλαγών, υπάρχουν πολλοί άλλοι πολιτικοί οι οποίοι ξέρουν πολύ καλύτερα από τον ίδιο να επιπλέουν».

Σε περίπτωση ήττας στο δημοψήφισμα, θεωρείται πολύ πιθανό ο Ρέντσι να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, διατηρώντας, όμως, τουλάχιστον προσωρινά, την ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

«H πολιτική αναμέτρηση του δημοψηφίσματος δεν έχει ακόμη κριθεί, λόγω των αναποφάσιστων»

«Η πολιτική αναμέτρηση του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου για τις συνταγματικές αλλαγές δεν έχει ακόμη κριθεί, λόγω των αναποφάσιστων. Και οι λόγοι που μας ωθούν να δώσουμε μάχη υπέρ του "ναι", είναι ισχυρότεροι από ποτέ άλλοτε», δήλωσε πάντως σε συνέντευξη Τύπου ο Ματέο Ρέντσι.

«Είμαι βέβαιος ότι η σιωπηλή πλειοψηφία των Ιταλών θα επιλέξει βάσει του ερωτήματος που θέτει το δημοψήφισμα, αποφασίζοντας αν θέλει να εκφρασθεί υπέρ η κατά των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

«Αν κερδίσει το "όχι", το τι θα συμβεί, θα το ανακαλύψουμε μόνο στην πορεία. Εγώ θεωρώ ότι το δημοψήφισμα αυτό μπορεί να συμβολίσει πραγματικά την αλλαγή, η κυβέρνησή μας σχηματίστηκε για να αλλάξει την πολιτική και να κάνει μεταρρυθμίσεις. Αν οι πολίτες απορρίψουν τις μεταρρυθμίσεις, θα ζητήσουμε να γίνουν διαβουλεύσεις για την επαλήθευση της πολιτικής κατάστασης», τόνισε ο Ρέντσι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σε δηλώσεις του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7, o Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι «το κύριο σημείο ενδιαφέροντος της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, από εδώ και πέρα, είναι οι αναποφάσιστοι», αλλά και ότι «το μέτωπο του "ναι" θα κερδίσει αν ψηφίσει τουλάχιστο το 60% των εχόντων δικαίωμα».

«Δεν θα προσπαθήσω να εκμεταλλευθώ, πάντως, τυχόν φόβους και δεν θα αναφερθώ στην συμπεριφορά των χρηματαγορών. Επιθυμώ να ξεχωρίσω την πορεία της κυβέρνησης, από εκείνη του δημοψηφίσματος», κατέληξε ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι «ο ίδιος δεν είναι το κατάλληλο άτομο για να ηγηθεί τεχνοκρατικής κυβέρνησης, η κυβερνητικού σχήματος που να θυμίζει περασμένες δεκαετίες».

Σχετικές ειδήσεις