ΚΟΣΜΟΣ

Είναι επίσημο: Η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι ξανά υποψήφια καγκελάριος της Γερμανίας

Είναι επίσημο: Η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι ξανά υποψήφια καγκελάριος της Γερμανίας

Ειδήσεις για Άνγκελα Μέρκελκαγκελάριος της Γερμανίας ανακοίνωσε λίγο μετά τις 20:00 ώρα Ελλάδος την Κυριακή (20/11/2016) σε συνέντευξη Τύπου ότι επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017, διεκδικώντας μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία στο αξίωμα.

«Δήλωσα σήμερα στην Εθνική Επιτροπή (του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, CDU) ότι είμαι έτοιμη να θέσω ξανά υποψηφιότητα για τη θέση», είπε. «Το σκεφτόμουν για ατελείωτο καιρό. Η απόφαση (να διεκδικήσω) για μια τέταρτη θητεία, μετά από 11 χρόνια στο αξίωμα, είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντη», είπε.

Η ηγέτιδα του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) υπογράμμισε ότι θέλει να εκτίσει μια πλήρη, τετραετή θητεία. Τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ώθηση στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής και φύλου.

«Ο στόχος μου είναι να εργαστώ για τη συνοχή της κοινωνίας», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η ενίσχυση του μίσους.

Προειδοποίησε πάντως ότι οι εκλογές του 2017 θα είναι «δύσκολες». «Η μάχη για τις αξίες μας καθώς και η υπεράσπιση του τρόπου ζωής μας θα είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του προγράμματός της», εξήγησε.

Ψηλά στις δημοσκοπήσεις

Η 62χρονη Μέρκελ, που θεωρείται ως «δύναμη σταθερότητας»στην Ευρώπη εν μέσω της αβεβαιότητας μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, είναι καγκελάριος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας τα τελευταία 11 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Deutsche Welle, δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Bild δείχνει ότι το 55% των ερωτηθέντων επιθυμεί μια ακόμα θητεία της Καγκελαρίου Μέρκελ. Όπως σημειώνει η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας το ποσοστό στήριξης από τους οπαδούς των Χριστιανοδημοκρατών αγγίζει το 92%. Ας σημειωθεί ωστόσο ότι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση και το 54% των σοσιαλδημοκρατών επιθυμεί την παραμονή της Άνγκελα Μέρκελ στην εξουσία.

Περίμενε την ιδανική στιγμή

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η A. Μέρκελ απέφευγε να τοποθετηθεί στο ζήτημα της υποψηφιότητας για την καγκελαρία, κυρίως κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, όταν η δημοτικότητά της βρίσκονταν στο ναδίρ. Η αρχισυντάκτρια, Μπάσα Μίκα, πιστεύει ότι η τακτική της καγκελαρίου αποδείχθηκε ορθή.

«Η στρατηγική αυτή της ταιριάζει διότι είναι διστακτική ως πολιτικός. Όταν η προσφυγική κρίση βρίσκονταν στο ζενίθ ήταν έξυπνο να περιμένει μέχρι να καταλαγιάσει η οργή πολλών στη Γερμανία για τον, κατά την άποψή τους, μεγάλο αριθμό προσφύγων στη χώρα. Περίμενε λοιπόν να αρχίσουν να μειώνονται οι πρόσφυγες αφού έκλεισαν στην Ευρώπη τα σύνορα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ψηφοφόροι έχουν συχνά κακή μνήμη, οπότε στους περισσότερους πέρασε ο θυμός εναντίον της για το προσφυγικό. Κατά συνέπεια η Α. Μέρκελ περίμενε απλά την ιδανική στιγμή για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας».

Μέρκελ εναντίον λαϊκισμού

Η Γερμανίδα δημοσιογράφος αναμένει ωστόσο ότι ο προεκλογικός αγώνας του χρόνου τον Σεπτέμβριο θα είναι πιο δύσκολος και διαφορετικός από τους προηγούμενους λόγω της ενίσχυσης των λαϊκιστών και στη Γερμανία.

«Ζούμε σε καιρούς έντονης πολιτικοποίησης. Λαϊκιστές δεν υπάρχουν μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά στις ΗΠΑ. Εκτιμώ ότι στον προεκλογικό αγώνα θα ενστερνιστεί αυτό που γράφουν οι New York Times ότι είναι η τελευταία πολιτικός που υπερασπίζεται τις αξίες του δυτικού κόσμου. Με αυτό το όπλο στη φαρέτρα της μπορεί να διαχωρίσει τη θέση της από την Εναλλακτική για τη Γερμανία και παρόμοια λαϊκιστικά ρεύματα και να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία. Διότι η επανεκλογή της θα αποτελούσε για πολλούς μια πολιτική συνέχεια, ένα συναίσθημα ασφαλείας που έχουν συνηθίσει και όλα αυτά πάντα με ένα δημοκρατικό πρόσημο».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για την Άνγκελα Μέρκελ

Σχετικές ειδήσεις