ΚΟΣΜΟΣ

Ο πιο διάσημος σεφ της Ιταλίας απειλεί: Αν επικρατήσει το «Όχι», θα εγκαταλείψω τη χώρα

Ο πιο διάσημος σεφ της Ιταλίας απειλεί: Αν επικρατήσει το «Όχι», θα εγκαταλείψω τη χώρα

Ο Μάσιμο Μποτούρα, ο πιο διάσημος σεφ της Ιταλίας και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Osteria Francescana στη Μόντενα, δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα, θα κλείσει την επιχείρησή του και θα μετεγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη, σε περίπτωση που επικρατήσει το Όχι στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού Ρέντσι.

Το μεγαλύτερο όνομα της ιταλικής κουζίνας δήλωσε ότι, αν ο Ρέντσι ηττηθεί στο δημοψήφισμα, «θα ευχαριστήσει τη χώρα που του έχει δώσει τόσα πολλά», θα κλείσει το εστιατόριό του στη Μόντενα και θα ανοίξει ένα άλλο στη Νέα Υόρκη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

O διάσημος σεφ εκτιμά ότι η απόρριψη της συνταγματικής αναθεώρησης θα ήταν καταστροφική για τη χώρα καθώς, μεταξύ άλλων, ενδεχομένως να έριχνε την κυβέρνηση.

Η Osteria Francescana ψηφίστηκε τον Ιούνιο καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο.

«Το δημοψήφισμα είναι πολιτιστικό και όχι πολιτικό θέμα», είπε ο Μποτούρα.

«Δεν αφορά τον Ρέντσι ή τον Γκρίλο (Σ.τ.Μ: ο Μπέπε Γκρίλο, ένας πρώην κωμικός, είναι ο ιδρυτής και ηγέτης του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων). Είναι αυτή η λογική ότι 'στην Ιταλία, δεν μπορούν να γίνουν πράγματα'. Αν επικρατήσει αυτή η λογική, τελείωσε η ιστορία».

Δημοσκοπήσεις έδειξαν την Παρασκευή ότι ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μάλλον θα ηττηθεί στο δημοψήφισμα και σε αυτή την περίπτωση ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, υπάρχουν ανησυχίες ότι μία παραίτηση Ρέντσι θα προκαλούσε μεγαλύτερη αναστάτωση στην ΕΕ, που ήδη κλυδωνίζεται στον απόηχο του Brexit και θα άνοιγε τον δρόμο στο κόμμα του Γκρίλο για να ανέβει στην εξουσία.

Η συνταγματική αναθεώρηση αποσκοπεί στην πολιτική σταθερότητα σε μία από τις μεγαλύτερες και πλέον κοστοβόρες κυβερνήσεις στον κόσμο. Ωστόσο, πολλοί Ιταλοί έχουν ήδη αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους προς την διακυβέρνηση της χώρας από τον Ρέντσι.

Σχετικές ειδήσεις