ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στο τέλος δε θα μείνει κανείς – Ο Ερντογάν απέπεμψε άλλους 15 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους

Τουρκία: Στο τέλος δε θα μείνει κανείς – Ο Ερντογάν απέπεμψε άλλους 15 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους

Οι τουρκικές Αρχές απέπεμψαν σήμερα (22/11) σχεδόν 15.000 δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλους λειτουργούς του Δημοσίου, ενώ έκλεισαν περισσότερα από 500 ιδρύματα και μέσα ενημέρωσης, με τον ισχυρισμό ότι τα πρόσωπα αυτά και τα συγκεκριμένα ιδρύματα έχουν κάποια σχέση με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, σύμφωνα με επίσημο διάταγμα.

Συνολικά 1.988 μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, 7.586 μέλη της αστυνομίας, 403 άνδρες της χωροφυλακής και περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι δημοσίων οργανισμών αποπέμφθηκαν σήμερα, σε ένα νέο κύμα διώξεων της Άγκυρας. Περισσότεροι από 110.000 δημόσιοι λειτουργοί συνολικά έχουν αποπεμφθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί πως ενορχήστρωσε ο ιερωμένος Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ.

Το διάταγμα ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο περισσοτέρων από 500 ιδρυμάτων, 18 φιλανθρωπικών οργανώσεων και εννέα μέσων ενημέρωσης, με την κατηγορία ότι έχουν σχέση με το πραξικόπημα ή διασυνδέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν.

Ερντογάν: Οι υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν παραμένουν ενεργοί στις τάξεις της τουρκικής αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων

Στο μεταξύ, οι υποστηρικτές του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος φέτος, παραμένουν εν ενεργεία στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, της Δικαιοσύνης και της αστυνομίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποσχέθηκε να συνεχίσει τις διώξεις σε βάρος τους.

«Δεν υπάρχει καμία θέση σε αυτήν την στρατιωτική σχολή και τη γη που έχει πνιγεί από το αίμα των μαρτύρων, για εκείνους που πούλησαν τις ψυχές τους στην Πενσιλβάνια, στην αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση ή άλλες παράνομες οργανώσεις», επισήμανε ο Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συχνά χρησιμοποιεί την «Πενσιλβάνια» για να αναφερθεί στους υποστηρικτές του Γκιουλέν και τον όρο «αυτονομιστική οργάνωση» για το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

Τέλος, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους δήλωσε ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν, με τη στήριξη της Άγκυρας, πολιορκούν από τα δυτικά την πόλη Αλ Μπαντ στη Συρία, την οποία ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος και προετοιμάζονται για την επόμενη επίθεση εναντίον του Μανμπίτζ.

Ο Ερντογάν επανέλαβε, δε, για μία ακόμη φορά ότι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες πρέπει να αποσυρθούν πλήρως από το Μανμπίτζ.

Σχετικές ειδήσεις