ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Δεν υπάρχει plan B αν καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Μέρκελ: Δεν υπάρχει plan B αν καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει η μία απέναντι στην άλλη για το προσφυγικό, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια της για αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και θέτει σε κίνδυνο τη μεταναστευτική συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε νωρίτερα ότι θα ανοίξει τα σύνορα για να επιτρέψει τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, μια μέρα μετά την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

«Η μεταναστευτική συμφωνία με την Τουρκία, πιστεύω είναι προς το κοινό συμφέρον των δύο πλευρών», τόνισε η Μέρκελ σε μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) κατά τη διάρκεια μιας περιφερειακής συνόδου στη βόρεια πόλη Νοϊμίνστερ.

«Και για αυτό το λόγο εμείς ως Ευρωπαίοι πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και η Τουρκία πρέπει να κάνει το ίδιο», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας πως η συμφωνία βοήθησε στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη και στην μάχη ενάντια στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Σε ερώτηση που της έθεσε μέλος του CDU αν η ίδια διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση κατάρρευσης της υπάρχουσας συμφωνίας, η Μέρκελ απάντησε: «Δεν έχω σχέδιο Β… Είναι δύσκολο, αλλά εργάζομαι σκληρά για να διασφαλίσω ότι αυτό το σχέδιο εφαρμόζεται. Επίσης εργάζομαι σκληρά για να διασφαλίσω ότι θα επιτύχουμε παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες».

Η πλειοψηφία των κρατών–μελών της ΕΕ στηρίζει τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νωρίτερα σήμερα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαβσάν Σέμπλι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ένωση δεν πρέπει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις ένταξης με την Τουρκία.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνομιλούμε», σημείωσε η Σέμπλι.

Σχετικές ειδήσεις