ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοί θα εκπροσωπήσουν τελικά τις ΗΠΑ στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο

Αυτοί θα εκπροσωπήσουν τελικά τις ΗΠΑ στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν θα στείλει επίσημη αντιπροσωπεία στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

«Ο πρόεδρος αποφάσισε να μην στείλει προεδρική αντιπροσωπεία», ανέφερε ο Τζος Έρνεστ, διευκρινίζοντας όμως ότι θα δώσουν το παρών στην Αβάνα ο σύμβουλος του Ομπάμα Μπεν Ρόουντς και ο διπλωμάτης Τζέφρι Ντελαουρέντις.

Σημειώνεται ότι ο Ρόουντς ήταν στην πρώτη γραμμή των μυστικών διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στη μερική αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα, ενώ ο Ντελαουρέντις είναι επικεφαλής της νέας διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ουάσινγκτον στην Αβάνα.

Ερωτηθείς για αυτήν την «μπερδεμένη» επιλογή – οι δύο αξιωματούχοι θα εκπροσωπήσουν τις ΗΠΑ αλλά δεν πρόκειται για «προεδρική αντιπροσωπεία» με την αυστηρή έννοια του όρου – ο Έρνεστ αναφέρθηκε στις «περίπλοκες» σχέσεις των δύο χωρών και ιδίως τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πάντως από τη Δευτέρα ότι ούτε ο πρόεδρος Ομπάμα ούτε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πήγαιναν στην Κούβα για την κηδεία του «πατέρα» της κουβανικής επανάστασης.

Σχετικές ειδήσεις