ΚΟΣΜΟΣ

Αναταραχή στις Βρυξέλλες: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αν χάσει το δημοψήφισμα ο Ρέντσι

Αναταραχή στις Βρυξέλλες: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αν χάσει το δημοψήφισμα ο Ρέντσι

Το ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία την ερχόμενη Κυριακή (4/11), αν μια ήττα της κυβέρνησης προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές, εξετάζουν αξιωματούχοι της ΕΕ -Ρέντσι: Δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές αν κερδίσει το «ναι».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters υψηλόβαθμα στελέχη δεν βλέπουν το λόγο να γίνει κάτι τέτοιο.

Δύο πηγές με γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες, δήλωσαν στο πρακτορείο πως ορισμένοι αξιωματούχοι, ιδίως εκείνοι που πιστεύουν πως οι 19 ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει να συναντώνται πιο τακτικά, κάλεσαν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να κάνει σχέδια για μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στην περίπτωση που η απόρριψη των συνταγματικών αλλαγών του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι θέσει το νόμισμα υπό την πίεση των αγορών.

Ένας αξιωματούχος επιβεβαίωσε μάλιστα πως το δημοψήφισμα προκαλεί «νευρικότητα» στις Βρυξέλλες, γιατί μπορεί να εξασθενίσει τον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας που αντιμετωπίζει προβλήματα και να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης ύψους 5 δισ. ευρώ της Banca Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

Ωστόσο άλλες πηγές ανέφεραν πως ο Τουσκ απέρριψε το επιχείρημά τους και δεν βλέπει κανένα λόγο να κάνει ετοιμασίες για μια Σύνοδο Κορυφής.

Και μπορεί ο Τουσκ να αρνήθηκε να σχολιάσει, όμως ο επικεφαλής του Συμβούλιου, σύμφωνα με το περιβάλλον του, δεν βλέπει κανένα λόγο να αναμένεται μια σημαντική αντίδραση των αγορών, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν μια ειδική σύνοδος κορυφής θα βοηθούσε, ακόμη και στην περίπτωση που διεξαγόταν.

Παρόλα αυτά, αν υπήρχε ισχυρή πίεση από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης, ιδιαίτερα από τις μεγάλες δυνάμεις, τη Γερμανία και τη Γαλλία, μάλλον θα αναγκαστεί να διοργανώσει μια Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Ρέντσι: Δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές αν κερδίσει το «ναι»

Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι διέψευσε ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» στο δημοψήφισμα πρόκειται να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Πρόκειται για σενάρια πολιτικής φαντασίας, τα οποία ούτε καν λαμβάνω υπόψη μου. Η απάντηση είναι φυσικά αρνητική, την απόφαση για πρόωρες εκλογές την λαμβάνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και το κοινοβούλιο», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του δικτύου Rtl.

«Όταν έχεις κάνει ό,τι είναι δυνατόν και τα παιδιά σου έρχονται και σου λένε ότι απόψε θα είναι μαζί σου, στην τελευταία ομιλία, στην κεντρική πλατεία της Φλωρεντίας, σκέφτεσαι πως ήταν μια θαυμάσια εκστρατεία. Ότι η πολική βοήθησε τον κόσμο να δείξει ότι έχει πάθος και ενθουσιασμό», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ρέντσι επιβεβαίωσε ότι «αν κερδίσει το "ναι", το πρώτο πράγμα που θα κάνει, θα είναι να ζητήσει από το κοινοβούλιο την άδεια για να μπορέσει, αν καταστεί αναγκαίο, να θέσει βέτο στην αναθεώρηση του πολυετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν θέλουμε να παίξουμε άλλο τον ρόλο του κουμπαρά, αν δεν αλλάξει η γραμμή για το μεταναστευτικό. «Έτσι και αλλιώς, αυτοί καταλαβαίνουν μόνον την αναφορά στα χρήματα», συμπλήρωσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

O κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα, όμως, τις τελευταίες αυτές ώρες της εκστρατείας, πήρε και πάλι ανοικτά θέση υπέρ του «όχι» στην μεταρρύθμιση και κατηγόρησε τον Ρέντσι ότι «ακύρωσε τις αξίες του Δημοκρατικού Κόμματος». Ο Ντ΄Αλέμα, μιλώντας στην Σικελία, είπε πως δεν θεωρεί πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, από τη στιγμή που «στο κοινοβούλιο υπάρχει μια σαφής πλειοψηφία, και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αν θέλει, σε νέο πρόσωπο».

«Ο Ρέντσι τρόμαξε τους πολίτες, για να μην τους επιτρέψει να ψηφίσουν κατά συνείδηση για κάτι που είναι απλώς μια μεταρρύθμιση. Μια κακή μεταρρύθμιση», υπογράμμισε, επίσης, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός εξωτερικών.

Το στέλεχος και βουλευτής των Πέντε Αστέρων Αλεσσάντρο Ντι Μπατίστα, σε παρέμβασή του σε εκπομπή του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La7, δήλωσε ότι «η δημιουργία μιας Γερουσίας χωρίς εκλεγμένα μέλη, δεν αποτελεί, σίγουρα, προτεραιότητα για τους Ιταλούς, αφού οι πραγματικές προτεραιότητες των πολιτών είναι να μπορούν να βρουν εργασία και να λειτουργούν καλά τα νοσοκομεία».

Σύμφωνα με τον Ντι Μπατίστα «ο Ρέντσι δίχασε τη χώρα για να αλλάξει το Σύνταγμα» και, κατά συνέπεια, «την στιγμή αυτοί υπάρχουν καθηγητές συνταγματολόγοι που λένε ότι αν περάσει το "ναι" θα αποσυρθούν και θα πάψουν να διδάσκουν». O Aλεσσάντρο Ντι Μπατίστα, τέλος, κατέστησε σαφές ότι αν ο Ιταλός πρωθυπουργός χάσει την αναμέτρηση του δημοψηφίσματος, τα Πέντε Αστέρια θα ζητήσουν σε όλους τους τόνους την παραίτησή του και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σχετικές ειδήσεις