ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Βερολίνο: Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Τυνήσιου βρέθηκαν στην πόρτα του φορτηγού (Pics+Vids)

Επίθεση Βερολίνο: Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Τυνήσιου βρέθηκαν στην πόρτα του φορτηγού (Pics+Vids)

Τρομοκρατική επίθεσηΒερολίνο:Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Ανίς Άμρι, του τυνήσιου υπόπτου για την επίθεση με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, βρέθηκαν στην πόρτα του φορτηγού, σύμφωνα με πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Πάντως,η αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή στο Reuters.

Η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη ερευνητή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, έγραψε ότι την άνοιξη ήταν γνωστό πως ο τυνήσιος ύποπτος, ο 24χρονος Ανίς Άμρι, αναζητούσε συνεργούς για να πραγματοποιήσουν επίθεση και ότι ενδιαφερόταν να προμηθευτεί όπλα.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι τον Μάρτιο είχε ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα εις βάρος του Άμρι με βάση τις πληροφορίες ότι σχεδίαζε ληστεία για να εξασφαλίσει χρήματα και να προμηθευτεί όπλα και «ενδεχομένως να εξαπολύσει με αυτά επίθεση μαζί με άλλους συνεργούς που δεν είχε ακόμη στρατολογήσει».

Στα μέσα του 2016, ο ύποπτος είχε έρθει σε επαφή με δύο τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και οι τυνησιακές Αρχές είχαν υποκλέψει τις συνομιλίες τους και στη συνέχεια ενημέρωσαν τις γερμανικές Αρχές.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με την Bild, ο Αμρί είχε δηλώσει εθελοντής βομβιστής αυτοκτονίας σε γνωστές ισλαμιστικές ιστοσελίδες.

Το γερμανικό δίκτυο rbb μετέδωσε ότι ο δράστης της επίθεσης έχασε τόσο το πορτοφόλι όσο και το κινητό του τηλέφωνο στην προσπάθειά του να διαφύγει.

Από την πλευρά του, ο Κλάους Μπουγιόν, επικεφαλής της ομάδας ΥΠΕΣ των 16 ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, είπε ότι οι ισλαμιστές δράστες επιθέσεων συχνά αφήνουν σκοπίμως στον τόπο της επίθεσης προσωπικά έγγραφα -όπως συνέβη και με τις επιθέσεις στο Παρίσι- για να σκορπίσουν τον τρόμο και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη αρνητικά για τους πρόσφυγες.

17427416

Πυρετώδεις έρευνες για τον εντοπισμό του αδίστακτου τζιχαντιστή πριν ξαναχτυπήσει

Τρίτη μέρα μετά την επίθεση στο κέντρο του Βερολίνου και η ζωή δείχνει να αποκτά τους κανονικούς της ρυθμούς στη γερμανική πρωτεύουσα. Κατάμεστο ήταν χτες βράδυ (21/12) το Ολυμπιακό Στάδιο στον αγώνα της τοπικής ομάδας Χέρτα στον μάλλον αδιάφορο αγώνα κατά της ομάδας του Ντάρμστατ. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν φυσικά δρακόντεια, όπως είναι πλέον και σε όλη την πόλη, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους και ένοπλοι αστυνομικοί.

Στο Βερολίνο κυκλοφορούν πλέον περισσότεροι άνθρωποι στους δρόμους, κάτοικοι και τουρίστες άρχισαν να επισκέπτονται ξανά τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές, οι οποίες άνοιξαν στο σύνολό τους, πλην εκείνης στην πλατεία Μπράιτσάιντ (Breitscheidplatz), η οποία όμως θα ανοίξει και αυτή σήμερα. Η μισοκατεστραμμένη το 1943 από βρετανικό βομβαρδιστικό και μη ανοικοδομηθείσα παρακείμενη «Εκκλησία της Μνήμης» (Gedächtniskirche), συμβόλιζε μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου τα δεινά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την ειρήνη. Ο στόχος της επίθεσης ίσως ήταν να μετατραπεί σε σύμβολο ενός νέου, «ιερού» πολέμου, της τζιχάντ, σχολιάζουν τα πολύ προσεκτικά σε χαρακτηρισμούς και κρίσεις γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

17424954

Η ατμόσφαιρα στην πόλη όμως κάθε άλλο παρά πολεμική είναι. Μπορεί η θλίψη και η ανησυχία να επικρατούν, αλλά οι Βερολινέζοι αντιμετωπίζουν την κατάσταση ψύχραιμα και επιμένουν: δεν θα αφήσουμε κανέναν να διαταράξει τη ζωή μας, λένε σε όλους τους τόνους. Συνεχίζουν δε να προσέρχονται στον τόπο του εγκλήματος και να αφήνουν κεράκια και λουλούδια στη μνήμη των νεκρών. Η χριστουγεννιάτικη αγορά εκεί θα λειτουργήσει μεν σήμερα, δεν θα υπάρχει όμως χαρούμενη μουσική, ούτε φωταγώγηση το βράδυ, ώστε να διαδηλωθεί μεν η βούληση να συνεχιστεί κανονικά η ζωή, αλλά να μην βεβηλωθεί η μνήμη τους.

berlin drastis

Ο νέος φερόμενος ως δράστης, ο προερχόμενος από την Ιταλία 24χρονος Τυνήσιος, Ανίς Αμρί, του οποίου το αίτημα για άσυλο είχε απορριφθεί εκεί, καταζητείται πλέον σε όλη την Ευρώπη. Οι αποκαλύψεις ότι είχε απορριφθεί το αίτημά του για άσυλο και στη Γερμανία και ότι κυκλοφορούσε ελεύθερος με προσωρινή άδεια, διότι δεν είχε ταξιδιωτικά έγγραφα, αν και είχε χαρακτηρισθεί επικίνδυνος λόγω των επαφών του με τον φυλακισμένο ισλαμιστή Αχμαντ Αμπντουλαζίζ Αμπντουλάχ Α. ή «Αμπού Ουάλα», τον «ιερωμένο χωρίς πρόσωπο», προκαλούν πολιτικές αναταράξεις και επικρίσεις για τον σύστημα ασύλου.

germania ipoptos3 copy

Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι η Τυνησία, η οποία αρνείτο αρχικά να του χορηγήσει διαβατήριο με την αιτιολογία ότι δεν ήταν Τυνήσιος πολίτης, τελικά το εξέδωσε, αλλά έφτασε στην Γερμανία χτες. Αν είχε φτάσει νωρίτερα θα είχε απελαθεί.

Από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο 2016 ο Ανίς Άμρί βρισκόταν υπό παρακολούθηση διότι υπήρχαν πληροφορίες ότι προετοιμάζει μια διάρρηξη ώστε να μπορέσει να αγοράσει αυτόματα όπλα, «για μία ενδεχόμενη επίθεση», αλλά δεν προέκυψαν ισχυρά ενισχυτικά στοιχεία για κάτι τέτοιο κατά τον Γενικό Εισαγγελέα της Γερμανίας.

anis a

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, τα οποία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ο Ανις Άμρι είχε κλέψει ένα φορτηγό στην Τυνησία το 2010 και είχε καταδικαστεί. Προς το παρόν αγνοούνται τα ίχνη του φερόμενου ως δράστη, ο οποίος είχε κατασκευάσει φονικό όργανο και με αυτό φαίνεται πως δολοφόνησε τον Πολωνό οδηγό του φορτηγού, το οποίο οδήγησε μετά κατά των ανυποψίαστων επισκεπτών της χριστουγεννιάτικης αγοράς στο εμπορικό κέντρο του δυτικού Βερολίνου.

17424872

Η πολιτική για το άσυλο και τους πρόσφυγες στη Γερμανία επικρίνεται πλέον ανοικτά από το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU) της Βαυαρίας, αν και ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ επιμένει: «ο Ανίς Αμρί είναι ύποπτος δεν γνωρίζουμε αν είναι ο δράστης».

O υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόακιμ Χέρμαν πρότεινε σήμερα να δημιουργηθούν κέντρα διέλευσης (transit) στα σύνορα της Γερμανίας, όπου αφού προηγουμένως ταυτοποιούνται οι αιτούντες άσυλο, στη συνέχεια θα εξετάζεται το αίτημά τους πριν εισέλθουν στο εσωτερικό της χώρας.

 93068609 berlin lorryattack locatormap photo674 v2

Ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) Χόρστ Ζέεχοφερ δήλωσε χτες το βράδυ στο δεύτερο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι «πρέπει να ξανασκεφτούμε και να ξαναρυθμίσουμε συνολικά την μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, διότι το οφείλουμε στα θύματα και τους οικείους τους». Κατά τον Ζέεχοφερ η καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει κινηθεί αρκετά προ την δική του κατεύθυνση παρά τα βήματα τα οποία έχουν γίνει. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, έκανε πάντως λόγο για "βιαστικά συμπεράσματα».

 93070318 img 6612

Ορισμένοι πολιτικοί του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, όπως ο αρμόδιος για θέματα εσωτερικής πολιτικής Κλάους Μπουγιόν ζήτησε «να αφαιρείται το δικαίωμα για άσυλο από πρόσφυγες χωρίς έγγραφα, οι οποίοι δεν συμβάλλουν στην εξακρίβωση της πραγματικής τους ταυτότητας, διότι υπάρχουν πολλοί για τους οποίους δεν γνωρίζουμε από που έρχονται και ποιοι πραγματικά είναι».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για την αιματηρή επίθεση στο Βερολίνο.

Σχετικές ειδήσεις