ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπειρατεία Μάλτα: Τέλος στο θρίλερ – Παραδόθηκαν οι αεροπειρατές

Αεροπειρατεία Μάλτα: Τέλος στο θρίλερ – Παραδόθηκαν οι αεροπειρατές

Αεροπειρατεία - LIVE | Όλες οι ειδήσεις: Αίσιο τέλος είχε το θρίλερ που εκτυλίχθηκε στον αέρα, αφότου αεροπειρατές κατέλαβαν την πτήση τηςAfriqiyah Airways, το οποίοεκτελούσε πτήση στο εσωτερικό της Λιβύης και την ανάγκασαν να προσγειωθεί στη Μάλτα.

Το αίτημα των δύο δραστών, που απειλούσαν να ανατινάξουν το αεροσκάφος με τους 118 επιβάτες, ήταν να αφεθεί ελεύθερος ο γιος του Καντάφι, Σαίφ Αλ-Ισλάμ.

Το αεροπλάνο της κρατικής εταιρείας Afriqiyah Airways εκτελούσε πτήση από τη Σέμπχα στη νοτιοδυτική Λιβύη προς την Τρίπολη, μια διαδρομή διάρκειας δύο ωρών. Σε αυτό επέβαιναν 28 γυναίκες, ένα βρέφος και 82 άνδρες. Επτά ήταν τα μέλη του πληρώματος.

Οι επιβαίνοντες πέρασαν αγωνιώδεις στιγμές μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής 23 /12, οπότε και οι δυο αεροπειρατές, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, παραδόθηκαν.

Λίγο νωρίτερα είχε αρχίσει η σταδιακή απελευθέρωση των επιβατών. Αρχικά άφησαν γυναίκες, παιδιά και επιβάτες που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Στη συνέχεια, απελευθέρωσαν τους άνδρες επιβάτες και λίγο μετά, τα μέλη του πληρώματος.

Λεωφορεία έσπευσαν στον τερματικό σταθμό του Διεθνούς Αεροδρομίου της Μάλτας για να μεταφέρουν τους επιβάτες, όπως επίσης κάποια μέλη από το πλήρωμα.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατμε ανάρτησή του στο twitter,σημείωσε ότι: «Οι αεροπειρατές παραδόθηκαν, υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο και τέθηκαν υπό κράτηση».

Κάνοντας δηλώσεις σε τηλεοπτικά δίκτυα της Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Τάχερ Σιάλα, πρόσθεσε πως οι αεροπειρατές θέλουν επιπλέον να ανακοινώσουν την ίδρυση ενός πολιτικού κόμματος υπέρ του Καντάφι. Όπως ελέχθη, ζητούν πολιτικό άσυλο στη Μάλτα.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα, ο ένας από τους αεροπειρατές είχε εξέλθει για λίγα δευτερόλεπτα από το αεροσκάφος κραδαίνοντας την πράσινη σημαία της Λιβύης την εποχή του Καντάφι.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Λιβύης μετέδωσε ότι ένας αεροπειρατής, ο οποίος υποστήριξε ότι ονομάζεται Μούσα Σάχα, είπε σε τηλεφωνική συνδιάλεξη ότι είναι ο ηγέτης του Αλ Φάτεχ Αλ Τζάντιντ, ή Το Νέο Αλ Φάτεχ. Το Αλ Φάτεχ είναι το όνομα που έδωσε ο Καντάφι στον μήνα Σεπτέμβριο, τον μήνα που διέπραξε το πραξικόπημα του 1969, και η λέξη αυτή δηλώνει την άνοδό του στην εξουσία.

Σε ένα tweet, ο τηλεοπτικός σταθμός αργότερα συμπλήρωσε ότι ο αεροπειρατής είπε:«Λάβαμε αυτό το μέτρο για να ανακηρύξουμε και να προβάλουμε το νέο μας κόμμα».

Ο Λίβυος βουλευτής Χάντι αλ Σάγκιρ είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο Αμπντουσαλέμ Μράμπτι, στέλεχος του Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης που επέβαινε στο αεροσκάφος, του είπε πως οι δύο αεροπειρατές ήταν περίπου 25 ετών και ανήκουν στην εθνοτική ομάδα Τεμπού της νότιας Λιβύης.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Άλι Μίλαντ, μιλώντας στο λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Libya Channel είπε πως οι δύο αεροπειρατές ήταν οπλισμένοι με χειροβομβίδες και ένα περίστροφο.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Μάλτας σημειώσε ότι τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι δύο άνδρες ήταν απομιμήσεις.

Επιπλέον, ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι όταν το αεροσκάφος βρισκόταν στον αέρα σήμερα(23/12) το πρωί, ο κυβερνήτης προειδοποίησε τον πύργο ελέγχου στο αεροδρόμιο της Τρίπολης ότι βρισκόταν σε εξέλιξη αεροπειρατεία.

«Κατόπιν έχασαν επικοινωνία με εκείνον» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
«Ο κυβερνήτης κατέβαλε προσπάθειες να τους πείσει να προσγειωθούν στη σωστή κατεύθυνση αλλά εκείνοι αρνήθηκαν».

Η κυβέρνηση της Μάλτας γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός Μούσκατ συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φάγιεζ αλ Σάρατζ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν και μια ομάδα διαπραγματευτών συγκροτήθηκε στο αεροδρόμιο. Και η Βρετανία προσέφερε βοήθεια στη Μάλτα.

Η τελευταία αεροπειρατεία στη Μάλτα έγινε το 1985, όταν Παλαιστίνιοι κατέλαβαν ένα αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών. Ειδικές δυνάμεις της Αιγύπτου πραγματοποίησαν έφοδο στο αεροσκάφος και δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Το χρονικό της αεροπειρατείας

Υπενθυμίζεται ότι η περιπέτεια άρχισε όταν δύο ένοπλοι κατέλαβαν το αεροπλάνο και απαίτησαν από τους πιλότους να οδηγήσουν το αεροσκάφος στη Μάλτα.

Το αεροσκάφος λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) προσγειώθηκε στη Μάλτα με 118 επιβαίνοντες (111 επιβάτες, εκ των οποίων 82 άνδρες, 28 γυναίκες και ένα βρέφος.

Λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι οι δράστες αποφάσισαν να ανοίξουν την πόρτα του αεροπλάνου απελευθερώνοντας ορισμένους ομήρους.

ΔΕΙΤΕ LIVE:

Σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας, ο πιλότος επιχείρησε να προσγειωθεί στη Λιβύη, αλλά ο αεροπειρατής (ή αεροπειρατές) αρνήθηκαν. Ο πιλότος ενημέρωσε σχετικά τον πύργο ελέγχου της Τρίπολης και στη συνέχεια διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες.

AEROPEIRATEIA MALTA DIADROMI

Στρατιώτες παρατάχθηκαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το αεροπλάνο καθώς ήταν σταματημένο στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης και κανένας δεν φάνηκε να εισέρχεται ή να εξέρχεται από αυτό. Οι κινητήρες του βρίσκονταν σε λειτουργία ακόμη και 45 λεπτά μετά την προσγείωσή του, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

aeropeirateia malta

Η ίδια πηγή προσθέτει ότι όλες οι άλλες πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μάλτας ματαιώθηκαν ή υποχρεώθηκαν να αλλάξουν προορισμό.

Δεν είναι σαφές αν έχει συνεργούς. Υπάρχουν πάντως δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο δράστες.

Ο αεροπειρατής φέρεται να έχει δηλώσει ότι είναι υποστηρικτής του νεκρού πρώην δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι και σύμφωνα με διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ζητά την απελευθέρωση του γιου του Καντάφι.

Ο αεροπειρατής είπε στο πλήρωμα ότι προτίθετο να αφήσει τους 111 επιβάτες να εγκαταλείψουν το Airbus A320, αλλά όχι και το επταμελές του πλήρωμα, αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά του, σύμφωνα με την εφημερίδα Times της Μάλτας.

aeropeirateia malta1 copy

Ο μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Ενημερώθηκα για μία κατάσταση πιθανής αεροπειρατείας μίας εσωτερικής πτήσης της Λιβύης που κατευθύνεται στη Μάλτα. Είναι έτοιμες επιχειρήσεις ασφαλείας και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων-ΤΜ».

Το αεροδρόμιο είχε τεθεί σε συναγερμό, με πάνοπλους αστυνομικούς και οχήματα του στρατού να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Σχετικές ειδήσεις