ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση Βερολίνο - Μέρκελ: Προανήγγειλε αύξηση των απελάσεων

Τρομοκρατική επίθεση Βερολίνο - Μέρκελ: Προανήγγειλε αύξηση των απελάσεων

«Ντόμινο» εξελίξεων προκάλεσε το μακελειό στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, καθώς μετά το θάνατο του Τυνήσιου δράστη της επίθεσης, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι έρχεται επιτάχυνση των απελάσεων για όσους έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου.

Συγκεκριμένα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ με τον Τυνήσιο ομόλογό της Μπετζί Καΐντ Εσέσμπσι δήλωσε πως η κυβέρνησή της θέλει να επιταχύνει την απέλαση όσων η αίτηση ασύλου τους έχει απορριφθεί και να αυξήσει τον αριθμό των απελάσεων.

Σε δηλώσεις μετά τη δολοφονία από την ιταλική αστυνομία ενός Τυνήσιου αιτούντος άσυλο ο οποίος συνδέεται με την επίθεση με φορτηγό σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, η Μέρκελ είπε πως το συμβάν εγείρει πολλά ερωτήματα και η κυβέρνησή της θα λάβει μέτρα για να βελτιώσει την ασφάλεια.

«Έχουμε επίσης σημειώσει πρόοδο φέτος στο πολύ σημαντικό θέμα της απέλασης τυνήσιων πολιτών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη Γερμανία», είπε η Μέρκελ, η οποία προανήγγειλε και σημαντικές αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο.

«Είπα στον Τυνήσιο πρόεδρο πως πρέπει να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία απέλασης και να αυξήσουμε τον αριθμό όσων στέλνονται πίσω» σημείωσε.

Οι δηλώσεις της καγκελαρίου έρχονται μετά την αποκάλυψη πως οι γερμανικές Αρχές είχαν αποφασίσει να απελάσουν τον Αμρί από το καλοκαίρι, αφότου απέρριψαν το αίτημά του για άσυλο, όμως δεν μπόρεσαν να τον στείλουν στην πατρίδα του διότι δεν είχε διαβατήριο και συνεπώς η Τύνιδα δεν τον δεχόταν...

Η Μέρκελ είπε πως το συμβάν εγείρει πολλά ερωτήματα και η κυβέρνησή της θα λάβει μέτρα για να βελτιώσει την ασφάλεια.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί πως οι γερμανικές αρχές άφησαν... ανενόχλητο τον μακελάρη για 20 ώρες, δίνοντάς του την ευκαιρία να διαφύγει ενώ συνέλαβαν λάθος ύποπτο...

Σφοδρά «πυρά» εναντίον της Μέρκελ για την πολιτική της στη μεταναστευτική κρίση

Το μακελειό σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου αποτελεί πάντως νέο βαρύ πλήγμα για την Άγγελα Μέρκελ, η οποία βάλλεται από πολλές πλευρές για την πολιτική της όσον αφορά στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, την ώρα μάλιστα που ανακτούσε μέρος της δημοτικότητάς της η οποία βρισκόταν ήδη σε πτώση.

Η επίθεση είναι «ένας εφιάλτης και για την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βλέπει τις πιθανότητές της να επανεκλεγεί το 2017 να μειώνονται», σημείωσε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Χωρίς να περιμένουν η αστυνομία να διαλευκάνει την επίθεση, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους, οι επικριτές της Μέρκελ άνοιξαν φραστικό πυρ. Η λαϊκιστική δεξιά της Γερμανίας δεν δίστασε να επιρρίψει την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στην πολιτική της καγκελαρίου όσον αφορά στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

«Αυτοί οι θάνατοι είναι της Μέρκελ!», κατήγγειλε ένα στέλεχος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ο Μάρκους Πρέτσελ, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Η Γερμανία δεν είναι πλέον ασφαλής» έναντι «της τρομοκρατίας του ριζοσπαστικού ισλαμισμού», συμπλήρωσε η ηγέτιδα της AfD, η Φράουκε Πίτρι, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι’ αυτό στην απόφαση της καγκελαρίου της Γερμανίας να άρει τις πύλες και η χώρα να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο και μετανάστες το καλοκαίρι του 2015.

Η ισλαμιστική απειλή «εισήχθη κατά τρόπο συστηματικό και ανεύθυνο στη διάρκεια του περασμένου ενάμιση χρόνου», επέμεινε η ίδια.

Οι επιθέσεις εναντίον της Μέρκελ δεν προέρχονται μόνο από τη λαϊκιστική, ξενοφοβική δεξιά.

Το μακελειό στο Βερολίνο ξεσήκωσε τους Βαυαρούς της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, που εδώ και πάνω από έναν χρόνο απαιτούν, ως τώρα χωρίς αποτέλεσμα, να θεσπιστεί ετήσιο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη γερμανική επικράτεια.

«Πρέπει τώρα να διερωτηθούμε για τους κινδύνους που η άφιξη ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων στη χώρα εγείρουν για εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών του ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν.

Η κοινή γνώμη δεν θα αποδεχόταν «να συνεχίσουμε με μια κατάσταση στην οποία έχουμε αυξημένους κινδύνους διάπραξης επιθέσεων από πρόσωπα τα οποία εμπνέονται από τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό», συνέχισε ο Χέρμαν, παραπέμποντας προφανώς στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των προσφύγων και μεταναστών που υποδέχθηκε η Γερμανία είναι μουσουλμάνοι.

Βολές εναντίον της πολιτικής της Μέρκελ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταναστευτική κρίση όμως υπήρξαν και από το εξωτερικό, με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο να διαμηνύει πως «η υπομονή» των ανατολικοευρωπαίων εξαντλείται και τον υπουργό Οικονομικών της Τσεχίας, τον Αντρέι Μπάμπις, να επιρρίπτει προσωπικά στην Μέρκελ την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο και να διατείνεται ότι οι μετανάστες δεν έχουν «καμιά θέση» στην Ευρώπη. «Η Γερμανία πληρώνει βαρύ τίμημα για αυτή την πολιτική», συμπλήρωσε ο υπουργός της τσεχικής κυβέρνησης.

Η τραγωδία στη χριστουγεννιάτικη αγορά καταγράφηκε τη στιγμή που η καγκελάριος είχε αρχίσει να ανακτά ένα μέρος του εδάφους που είχε χάσει τους τελευταίους 16 μήνες λόγω της μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία.

Αφού είδε τη δημοτικότητά της να πέφτει στις αρχές της χρονιάς και το κόμμα της, την CDU, να τιμωρείται σε πολλές κρατιδιακές εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες η AfD κατέγραψε μεγάλη άνοδο, η Άνγκελα Μέρκελ κατέγραφε εδώ και μερικές εβδομάδες άνοδο στις δημοσκοπήσεις.

Οι πιο πρόσφατες έδιναν στο κόμμα της έως και το 37% των προθέσεων ψήφου ενόψει των εθνικών εκλογών του 2017, ενώ είχαν υποχωρήσει ως το 30%.

Η Μέρκελ, προφανώς ζυγίζοντας κι αυτό το στοιχείο, ανακοίνωσε στα τέλη του Νοεμβρίου ότι θα διεκδικήσει τέταρτη θητεία στην καγκελαρία στην εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί πιθανόν τον Σεπτέμβριο του 2017, διαψεύδοντας κάποιες αμφιβολίες που υπήρχαν.

Παράλληλα, στο συνέδριο του κόμματός της νωρίτερα τον Δεκέμβριο μετέβαλε πολύ αισθητά τη στάση και τη ρητορική της όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες επί το αυστηρότερο, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους της. Τάχθηκε εξάλλου υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας και υποσχέθηκε ότι δεν θα επαναληφθεί ποτέ μια κατάσταση όπως αυτή του φθινοπώρου του 2015, όταν έφθασαν στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

Για τον Κρίστιαν Μέλινγκ, αναλυτή στο German Marshall Fund, το σημαντικότερο ρίσκο για την καγκελάριο είναι «το πώς θα αντιδράσει το δικό της κόμμα» στο ότι η πολιτική της τείνει να εκληφθεί ως η αιτία που ο κίνδυνος τρομοκρατικών ενεργειών στη Γερμανία είναι «αυξημένος». Είναι πολύ πιθανό η πτέρυγα των πιο σκληρών συντηρητικών να «επιδιώξει περισσότερες παραχωρήσεις από πλευράς της στα ζητήματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης», προέβλεψε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις