ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Ισχυρή έκρηξη κοντά σε εκκλησία κατά τη διάρκεια λειτουργίας για τα Χριστούγεννα

Φιλιππίνες: Ισχυρή έκρηξη κοντά σε εκκλησία κατά τη διάρκεια λειτουργίας για τα Χριστούγεννα

Τουλάχιστον 16 άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη χειροβομβίδας, έξω από μια καθολική εκκλησία κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η λειτουργία για την παραμονή των Χριστουγέννων στο νησί Μιντανάο, στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ η αστυνομία στην Αυστραλία και την Ινδονησία γνωστοποίησε ότι αποτράπηκαν βομβιστικές επιθέσεις, με τις αρχές της Μαλαισίας να προχωρούν στη σύλληψη υπόπτων ισλαμιστών.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο Μιντανάο, ωστόσο οι υποψίες βαρύνουν τους μουσουλμάνους αντάρτες και τους ισλαμιστές εξτρεμιστές που δρουν στην επαρχία, η οποία κατά το παρελθόν έχει βρεθεί στο στόχαστρο επιθέσεων.

Ο Μπερνάρντο Ταγιόνγκ, ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης Μιντσάγιαπ, είπε ότι οι περισσότεροι από τους τραυματίες στέκονταν στον περίβολο του ναού Sto. Nino στην πόλη Μιντσάγιαπ, στο βόρειο Κοταμπάτο.
Ο ιερέας Τζέι Βιραντόρ περιέγραψε από την πλευρά του ότι η έκρηξη προκάλεσε τον πανικό των πιστών.
«…Υπήρξε αναταραχή…. Ο κόσμος έφυγε άρον άρον από το ναό» επισήμανε.

«Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε καθώς βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από ένα περιπολικό όπου εξερράγη η χειροβομβίδα, σε απόσταση 30 μέτρων από την είσοδο της εκκλησίας», συμπλήρωσε ο Ταγιόνγκ.

Ο διοικητής της αστυνομίας ανέφερε επιπλέον ότι πυροτεχνουργοί της αστυνομίας παραμένουν στο σημείο της επίθεσης, καθώς υπήρξαν πληροφορίες ότι μια ακόμη χειροβομβίδα ή ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή.

Σχετικές ειδήσεις