ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργός του μακελάρη του Βερολίνου

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργός του μακελάρη του Βερολίνου

Στη σύλληψη ενός συνεργού του Τυνήσιου, Ανίς Αμρί που θεωρείται ο «εγκέφαλος» και ο εκτελεστής της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, προχώρησαν οι γερμανικές Αρχές.

Ένας 40χρονος Τυνήσιος συνελήφθη από την γερμανική αστυνομία ως σύνδεσμος του Τυνήσιου Άνις Άμρι στην αιματηρή επίθεση του Βερολίνο, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας του Βερολίνου.

«Ο εκλιπών Άνις Άμρι είχε αποθηκεύσει στο κινητό τηλέφωνό του τον αριθμό αυτού του τυνήσιου πολίτη ηλικίας 40 ετών. Οι έρευνες μας επιτρέπουν να σκεφθούμε ότι μπορεί να συνδέεται με την επίθεση», ανέφερε η ομοσπονδιακή εισαγγελία που είναι επιφορτισμένη με θέματα διερεύνησης τρομοκρατίας, σε σύντομη ανακοίνωσή της.

Γερμανοί αστυνομικοί έκαναν σήμερα το πρωί έφοδο στο σπίτι του.

Παράλληλα, ο Άνις Άμρι, ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στο Βερολίνο ο οποίος σκοτώθηκε από την ιταλική αστυνομία στο Μιλάνο, είχε περάσει με αυτοκίνητο από την Ολλανδία προτού διέλθει από τη Γαλλία, έγινε σήμερα γνωστό από πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα, επιβεβαιώνοντας μια είδηση του LCI.

Δύο ημέρες μετά την επίθεση που προκάλεσε 12 θανάτους σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά, ο 24χρονος Τυνήσιος «ταξίδεψε τη νύχτα της 21ης προς 22α Δεκεμβρίου με αυτοκίνητο από τον οδικό σταθμό Ναϊμέχεν», μια πόλη της Ολλανδίας που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία και σε απόσταση περίπου μίας ώρας από το Άμστερνταμ, «έως τον σιδηροδρομικό σταθμό Λιόν-Παρτ-Ντιέ», διευκρίνισε μία από τις πηγές.

Ο Άνις Άμρι καταγράφηκε στη συνέχεια από τις κάμερες βιντεοεπιτήρησης στις 22 Δεκεμβρίου στον Λιόν-Παρ-Ντιέ. Μετά πήρε το τρένο για το Σαμπερί και τέλος για το Μιλάνο, στη βόρεια Ιταλία, όπου σκοτώθηκε τη νύχτα της 22ας προς 23η Δεκεμβρίου στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου ρουτίνας, έπειτα από ανθρωποκυνηγητό τεσσάρων ημερών.

Εισιτήρια τρένου για τη διαδρομή Λιόν-Σαμπερί-Μιλάνο μέσω Τορίνου, που πληρώθηκαν με μετρητά, βρέθηκαν πάνω του.

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να προσδιοριστεί κυρίως πώς έφυγε από τη γερμανική πρωτεύουσα μετά το μακελειό για να μεταβεί στην Ολλανδία, κάτω από τη μύτη της αστυνομίας όλης της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις