ΚΟΣΜΟΣ

Ιορδανία: Καταδικάστηκαν σε θάνατο πέντε τζιχαντιστές

Ιορδανία: Καταδικάστηκαν σε θάνατο πέντε τζιχαντιστές

Κατηγορούνταν για «τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες είχαν συνέπεια θανάτους ανθρώπων».

Το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας της Ιορδανίας καταδίκασε σήμερα στην εσχάτη των ποινών πέντε Ιορδανούς που φέρονται να είναι μέλη ενός πυρήνα ο οποίος συνδέεται με τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, κρίνοντάς τους ένοχους για «τρομοκρατικές» ενέργειες.

Άλλοι δεκαέξι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης τριών μέχρι 15 ετών, μετέδωσε μια ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου η οποία παρακολούθησε τη δίκη στο Αμάν.

Ο ένας από τους κατηγορούμενους που καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη δικαζόταν ερήμην, ενώ οι υπόλοιποι ήταν παρόντες. Κατηγορούνταν για «τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες είχαν συνέπεια θανάτους ανθρώπων», κατασκευή εκρηκτικών και «κατοχή όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους σε τρομοκρατικές ενέργειες», καθώς και τη «στρατολόγηση ανθρώπων για λογαριασμό τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οι 21 Ιορδανοί φέρονται να ανήκαν σε έναν πυρήνα που συνδέεται με το ΙΚ και εξαρθρώθηκε τον Μάρτιο στην πόλη Ιρμπίντ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Πέραν των προσώπων που συνελήφθησαν, στην επιχείρηση εκείνη είχαν σκοτωθεί επτά τζιχαντιστές και ένας ιορδανός αξιωματικός.

Κατόπιν οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν επιθέσεις του ΙΚ στο χασεμιτικό βασίλειο, το οποίο επλήγη από πολλές θανατηφόρες ενέργειες των τζιχαντιστών την περασμένη χρονιά.

Τη 18η Δεκεμβρίου κοντά στην Καράκ, 120 χλμ. νότια του Αμάν, δέκα άνθρωποι -ανάμεσά τους επτά Ιορδανοί αστυνομικοί και μια καναδή τουρίστρια- σκοτώθηκαν και άλλοι 34 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το ΙΚ.

Οι ιορδανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν κατόπιν τη σύλληψη ενός άνδρα που φέρεται να χρηματοδότησε τις επιθέσεις.
Εξάλλου η γενική διεύθυνση ασφαλείας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις επιβολής της τάξης σκότωσαν σήμερα στο νότιο τμήμα του βασιλείου έναν Αλγερινό, που υπήρχαν υποψίες πως ανήκε σε «τρομοκρατική οργάνωση».

Σύμφωνα με τις ιορδανικές Αρχές, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας μετέβησαν σε αγρόκτημα όπου βρισκόταν ο ύποπτος στην περιοχή Μάαν (200 χλμ. νότια του Αμάν) ο άνδρας αρνήθηκε να παραδοθεί και άνοιξε πυρ εναντίον τους, πριν σκοτωθεί από τα πυρά τους. Ένας άνδρας που βρισκόταν επίσης στο αγρόκτημα συνελήφθη.

Η Ιορδανία συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, ο οποίος δρα στη Συρία και το Ιράκ, δύο χώρες με τις οποίες το βασίλειο συνορεύει. Τον Φεβρουάριο του 2015, ένας πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιορδανίας αιχμαλωτίστηκε από τους τζιχαντιστές στη Συρία, οι οποίοι τον έκαψαν ζωντανό.

Το χασεμιτικό βασίλειο έχει υποστεί τέσσερις επιθέσεις φέτος, ανάμεσά τους μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι τον Ιούνιο, η οποία στοίχισε τη ζωή σε επτά συνοριοφρουρούς κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας με τη Συρία. Την ευθύνη για την ενέργεια ανάλαβε το ΙΚ.

Σχετικές ειδήσεις