ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυκτα ανακοίνωσε ο Πούτιν

Συρία: Κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυκτα ανακοίνωσε ο Πούτιν

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από την πλευρά του την υποστήριξή του προς την κατάπαυση του πυρός.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση, έπειτα από την πολυαίμακτη πολεμική σύρραξη που άρχισε το 2011, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Ένα γεγονός συνέβη εδώ και λίγες ώρες. Όχι μόνο το περιμέναμε εδώ και καιρό, αλλά επίσης εργασθήκαμε πολύ για να το επιτύχουμε», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών.

«Υπεγράφησαν τρία έγγραφα: το πρώτο ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την ένοπλη αντιπολίτευση για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στο σύνολο του συριακού εδάφους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας διευκρινίζοντας ότι το δεύτερο έγγραφο αφορά την εφαρμογή μέτρων επαλήθευσης της τήρησης της κατάπαυσης του πυρός.

«Το τρίτο έγγραφο είναι μία διακήρυξη της βούλησης (των εμπολέμων πλευρών) για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης».

Ταυτόχρονα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη μείωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία. «Συμφωνώ με την πρόταση του υπουργείου Άμυνας για τη μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στη Συρία», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών. «Όμως θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», διευκρίνισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διευκρίνισε ότι οργανώσεις που εκπροσωπούν 62.000 ενόπλους αντάρτες υπέγραψαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το καθεστώς της Δαμασκού. «Είναι οι βασικές δυνάμεις της ένοπλης αντιπολίτευσης», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε από την πλευρά του την έναρξη των προετοιμασιών για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, οι οποίες θα διεξαχθούν «σύντομα» στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, με πρωτοβουλία της Ρωσίας.

«Αρχίζουμε, μαζί με τους Τούρκους και τους Ιρανούς να προετοιμάζουμε τη συνάντηση της Αστάνα», δήλωσε ο Λαβρόφ, ενώ παράλληλα η Άγκυρα και η Τεχεράνη έχουν δηλώσει την πρόθεση να είναι μαζί με τη Μόσχα εγγυητές ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στη Δαμασκό και την συριακή αντιπολίτευση, η οποία είναι πιθανόν να συνομολογηθεί στην Αστάνα.

Συνομιλία Ερντογάν-Πούτιν

Παράλληλα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την εκεχειρία στη Συρία, είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τις επικείμενες συνομιλίες που αναμένεται να διεξαχθούν στην πρωτεύουσα της Καζακστάν, Αστάνα, τόνισε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Επιβεβαίωση της συριακής αντιπολίτευσης

Ο συνασπισμός της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την υποστήριξή του στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που θα εφαρμοσθεί απόψε τα μεσάνυκτα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού 'Αχμαντ Ραμαντάν.

«Ο εθνικός συνασπισμός υποστηρίζει τη συμφωνία και καλεί όλες τις πλευρές να την εφαρμόσουν», είπε.

Ανακοίνωση του συριακού στρατού

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι η συνολική κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ απόψε τα μεσάνυκτα και θα ανοίξει τον δρόμο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύρραξη.

Συριακές κουρδικές οργανώσεις και οι σύμμαχοι τους ανακοίνωσαν μάλιστα ότι ενέκριναν σχέδιο για ένα σύστημα ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην βόρεια Συρία.

«Το προσχέδιο ενός κοινωνικού συμβολαίου επικυρώθηκε… και η εκτελεστική επιτροπή θα προετοιμαστεί για εκλογές», τις πρώτες που θα διεξαχθούν για την ανάδειξη τοπικών διοικητικών αρχών που θα εξελιχθούν σε ένα κεντρικό φορέα, δήλωσε ένας αξιωματούχος, χωρίς να αναφέρει πάντως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, ο στρατός επιβεβαιώνει ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 00.00 της 30ής Δεκεμβρίου.

Από τη συμφωνία αποκλείεται το Ισλαμικό Κράτος, το πρώην Μέτωπο αλ-Νόσρα και οι ένοπλες οργανώσεις που συνδέονται με αυτά.

«Η εκεχειρία σε όλο το έδαφος της Συρίας, την οποία εγγυήθηκαν η Ρωσία και η Τουρκία, δεν περιλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος ή τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG», δήλωσε εκπρόσωπος των Σύρων ανταρτών.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Οσάμα Αμπού Ζάιντ, εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, μιας χαλαρής συμμαχίας οργανώσεων των ανταρτών, είπε επίσης πως το κόμμα των Κούρδων της Συρίας, PYD, δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες που σχεδιάζεται να διεξαχθούν στην Αστάνα του Καζακστάν.

Νωρίτερα ο Ζάιντ είχε δηλώσει πως η συριακή αντιπολίτευση θα τηρήσει τη συμφωνία εκεχειρίας και θα λάβει μέρος σε μελλοντικές συνομιλίες.

Ο Ζάιντ ανέφερε πως η εκεχειρία καλύπτει ολόκληρη τη Συρία, αλλά και πως η συμμαχία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δεν συναντήθηκε με κανέναν από τη συριακή κυβέρνηση στη διάρκεια των πιο πρόσφατων συνομιλιών για εκεχειρία.

Από την πλευρά της, η εδρεύουσα στην Τουρκία πολιτική αντιπολίτευση στη Συρία καλωσόρισε τη συμφωνία για εκεχειρία σε όλο το έδαφος της Συρίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ απόψε τα μεσάνυχτα, καλώντας όλα τα μέρη να εργαστούν για την επιτυχία της.

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός ανέφερε σε δήλωσή του πως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει δεσμευθεί για την τήρηση της εκεχειρίας.

Στην Άγκυρα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και η Ρωσία θα έχουν το ρόλο των εγγυητών στην διαδικασία της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, από τη συμφωνία εξαιρούνται οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ζητείται η υποστήριξη των χωρών που διαθέτουν επιρροή προς τις εμπόλεμες πλευρές.

«Με τη συμφωνία αυτή, οι πλευρές συμφώνησαν για κατάπαυση όλων των ένοπλων επιθέσεων, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, και δεσμεύθηκαν να μην επεκταθούν από τις υπό τον έλεγχό τους περιοχές σε άλλες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ένοπλες οργανώσεις που δεν υπέγραψαν τις συμφωνίες εκεχειρίας θα θεωρηθούν τρομοκρατικές

Οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης που δεν υπέγραψαν τις συμφωνίες για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία θα θεωρηθούν αυτομάτως τρομοκρατικές οργανώσεις, διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.

Στη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα στο Κρεμλίνο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο υπουργός ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο ότι η Μόσχα εγκαθίδρυσε έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία, προκειμένου οι δύο χώρες να ενεργήσουν ως εγγυήτριες για την εφαρμογή των συμφωνιών.

«Η ουσία του ελέγχου (εφαρμογής των συμφωνιών) είναι ότι οι οργανώσεις που δεν θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις μάχης θα θεωρηθούν τρομοκρατικές» και θα ληφθούν εναντίον τους τα μέτρα που ισχύουν για το Ισλαμικό Κράτος και το Φάταχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα), είπε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών θα κληθούν να συμμετάσχουν στην εφαρμογή των συμφωνιών. «Φυσικά θα προσκαλέσουμε εκπροσώπους του ΟΗΕ. Έτσι θα συνεχιστεί η πολιτική διαδικασία με βάση τις αρχές που υιοθετήθηκαν με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας», εξήγησε, προσθέτοντας ότι τα μέλη του ΣΑ θα ενημερωθούν για τις συμφωνίες και θα απαντηθούν τυχόν ερωτήματά τους.

Στη δημοσιότητα η λίστα με τις ένοπλες οργανώσεις που συμφώνησαν να τηρήσουν την εκεχειρία

Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης που συμφώνησαν να ενταχθούν στις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, στον κατάλογο των οργανώσεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης που θα τηρήσουν την εκεχειρία είναι η Φαϊλάκ αλ Σαμ (με 19 μονάδες και 4.000 μέλη), η Άχραρ αλ Σαμ (περισσότερες από 80 μονάδες και 16.000 μέλη), η Τζάις αλ Ισλάμ (64 μονάδες και 12.000 μέλη), η Σουβάρ άγκι-Σαμ (οκτώ τάγματα και 12.000 μέλη), η Τζάις αλ Μουτζαχεντίν (13 μονάδες και συνολικά 8.000 μέλη), η Τζάις Ιντλίμπ (τρεις μονάδες και 6.000 μέλη) και η Τζαμπχάτ αλ Σαμίγια (πέντε μονάδες και 3.000 μέλη).

«Η συμφωνία εκεχειρίας δεν εξαιρεί την Τζαμπχάτ Φάτεχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα)»

Αξιωματούχοι ενόπλων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης κατέστησαν σαφές ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην οποία κατέληξαν με το καθεστώς της Δαμασκού περιλαμβάνει και την Τζαμπχάτ Φάτεχ αλ Σαμ, το πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα, παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία, παρά την περί του αντιθέτου ανακοίνωση του συριακού στρατού.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τις επτά ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης που συμφώνησαν να ενταχθούν στις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. Σύμφωνα με τη Μόσχα, αυτές είναι η Φαϊλάκ αλ Σαμ, η Άχραρ αλ Σαμ, η Τζάις αλ Ισλάμ, η Σουβάρ άγκι-Σαμ, η Τζάις αλ Μουτζαχεντίν, η Τζάις Ιντλίμπ και η Τζαμπχάτ αλ Σαμίγια.

Επιβεβαιώνοντας την επίτευξη συμφωνίας, ο συριακός στρατός διευκρίνισε ότι από την εκεχειρία αποκλείονται το Ισλαμικό Κράτος, η Τζαμπχάτ Φάτεχ αλ Σαμ και όλες οι οργανώσεις που συνδέονται με αυτές, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Αρκετοί αξιωματούχοι των ανταρτών όμως ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και την Τζαμπχάτ Φάτεχ αλ Σαμ.

Ένας εκπρόσωπος της Τζάις αλ Νασρ που συμμετέχει στις συνομιλίες για την εκεχειρία τόνισε στο Reuters ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι η μόνη οργάνωση που έχει αποκλειστεί από την συμφωνία. “Η εκεχειρία θα επιτηρείται από την Ρωσία και την Τουρκία και περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση διαδρομών για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας”, πρόσθεσε.

Ο Ζακάρια Μαλαχίφζι, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της αντάρτικης οργάνωσης Φαστακίμ ανέφερε ακόμα ότι από τη συμφωνία εξαιρούνται περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Ο εκπρόσωπος της Τζάις αλ Νασρ επισήμανε ότι το καθεστώς της Δαμασκού επιθυμούσε επίσης να εξαιρεθεί από τη συμφωνία το πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα καθώς και το υπό πολιορκία προάστιο της Δαμασκού της ανατολικής Γούτας. Αλλά οι εκπρόσωποι των οργανώσεων της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στη συνάντηση για την εκεχειρία αρνήθηκαν να συμφωνήσουν με αυτούς τους όρους.

Ο Μαλαχίφζι υποστήριξε ότι οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης συμφώνησαν σε τρία κύρια σημεία: στην εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός, στην επόπτευση της από την Ρωσία και την Τουρκία και στην έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης ένα μήνα μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Ο Μαμούν αλ Χαζ Μούσα, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του FSA και εκπρόσωπος της οργάνωσης Σουκούρ αλ Σαμ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό al-Arabiya al-Hadath ότι οι αντάρτες ζήτησαν να μην εξαιρεθεί καμία οργάνωση από την συμφωνία εκεχειρίας.

Οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης που δεν υπέγραψαν τις συμφωνίες για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία θα θεωρηθούν αυτομάτως τρομοκρατικές οργανώσεις, διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.

Εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), επισήμανε ότι η εκεχειρία, η ισχύ της οποίας ξεκινά τα μεσάνυχτα και η εφαρμογή της εκτείνεται σε όλη την συριακή επικράτεια, δεν περιλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος και τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG.

ΗΠΑ: «Θετική εξέλιξη η εκεχειρία στη Συρία»

«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε, τέλος, το State Department την ανακοίνωση για εκεχειρία στη Συρία, την οποία διαπραγματεύτηκαν η Ρωσία και η Τουρκία, εκφράζοντας την ελπίδα να εφαρμοστεί πλήρως.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια σταματάει τη βία, σώζει ζωές και δημιουργεί τις συνθήκες για παραγωγικές πολιτικές διαπραγματεύσεις είναι καλοδεχούμενη», είπε ο Μαρκ Τόνερ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε ότι θα εφαρμοστεί πλήρως και θα γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι η Ουάσινγκτον «δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σε αυτήν την ανακοίνωση περί τερματισμού των εχθροπραξιών».

Η εκεχειρία στη Συρία, μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης θα τεθεί σε εφαρμογή απόψε τα μεσάνυχτα. Θα ακολουθήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, στις αρχές Ιανουαρίου, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ο Τόνερ επανέλαβε πάντως την πάγια θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση αυτή» που διαρκεί εδώ και σχεδόν έξι χρόνια, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον «στηρίζει πλήρως» την επανέναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Σχετικές ειδήσεις