ΚΟΣΜΟΣ

Ψύχραιμος ο Πούτιν απέναντι στην πρόκληση Ομπάμα όπως αρμόζει σε έναν ηγέτη (Vids)

Ψύχραιμος ο Πούτιν απέναντι στην πρόκληση Ομπάμα όπως αρμόζει σε έναν ηγέτη (Vids)

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να απελάσει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες σε αντίποινα για την αντίστοιχη απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ, ελάχιστες μόλις ημέρες πριν την Πρωτοχρονιά, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο του Ομπάμα ήταν να προκαλέσει την αντίδραση του, αλλά ο ίδιος δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου για την άμεση απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ - Τι απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ

«Διατηρούμε το δικαίωμα να αντεπιτεθούμε, αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε στο χαμηλό επίπεδο της ανεύθυνης διπλωματίας. Από την πλευρά μας σχεδιάζουμε κινήσεις για την αποκατάσταση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων βάσει της πολιτικής που θα ασκήσει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πούτιν σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Ομπάμα, η Ρωσία δεν πρόκειται να στοχοποιήσει ξένους διπλωμάτες και τις οικογένειες τους, λίγες μόλις μέρες πριν τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς, πρόσθεσε.

«Εμείς δεν θα απαγορεύσουμε σε οικογένειες και παιδιά να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά στα μέρη που επιθυμούν και έχουν μεγαλώσει. Επιπλέον, καλώ τα παιδιά όλων των αμερικανικών διπλωματών με διαπίστευση στη Ρωσία στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Κρεμλίνο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Μάλιστα, ο Πούτιν είπε ότι λυπάται που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τελειώνει τη θητεία του «κατά τέτοιο τρόπο», αλλά παρ'όλα αυτά του απευθύνει ευχές για το νέο έτος σε αυτόν και την οικογένεια του.

«Εύχομαι τα καλύτερα στον εκλεγέντα Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και το σύνολο του αμερικανικού λαού!», κατέληξε.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να στείλει αεροπλάνο στις ΗΠΑ προκειμένου να παραλάβει τους απελαθέντες διπλωμάτες και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς λόγω της εορταστικής περιόδου δεν υπήρχαν διαθέσιμα εισιτήρια σε εμπορικές πτήσεις προς τη Ρωσία.

Συγχαρητήρια Τραμπ για την απόφαση του Ρώσου Προέδρου

Από την πλευρά του ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να μην προβεί σε αντίποινα για την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, όπως υποστηρίζει η Ουάσιγκτον.
«Εξαιρετική κίνηση η αναμονή του Βλαντίμιρ Πούτιν. Πάντα ήξερα ότι είναι πολύ έξυπνος», τόνισε ο Τραμπ με ανάρτηση του στο Twitter.

Clipboard01

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας έχουν ως στόχο τον επόμενο Πρόεδρο

Σε συνέχεια των πολιτικών αντιδράσεων η στενή σύμβουλος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Κελιάν Κόνγουεϊ, επέκρινε σήμερα τις κυρώσεις που επέβαλε ο Λευκός Οίκος στη Ρωσία, εκτιμώντας ότι στόχος του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είναι να φέρει σε δύσκολη θέση τον διάδοχό του.

«Δεν νομίζω ότι ακόμη και στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου να απέλασε η χώρα τόσους πολλούς πράκτορες», είπε η Κόνγουεϊ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σύμφωνα με την Κόνγουεϊ, πολλοί πιστεύουν ότι οι κυρώσεις έχουν ως στόχο να «στριμωχθεί» ο Τραμπ και να περιοριστεί το περιθώριο ελιγμών του απέναντι στη Ρωσία όταν θα αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντά του, στις 20 Ιανουαρίου.

«Θα ήταν ατυχές αν το βασικό κίνητρο των κυρώσεων ήταν πολιτικό. Δεν λειτουργεί έτσι μια ειρηνική κυβέρνηση στη μεγάλη δημοκρατία μας», συνέχισε.



Ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν ο Τραμπ θα άρει τις κυρώσεις, η Κόνγουεϊ αρνήθηκε να απαντήσει.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον Τραμπ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα οι δύο χώρες να βελτιώσουν τις σχέσεις τους μετά την ορκωμοσία του μεγιστάνα.

Δριμεία επίθεση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Ζαχάροβα

Ιδιαίτερα απαξιωτικές εκφράσεις χρησιμοποίησε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ αντιδρώντας στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.

«Οι άνθρωποι που παρέμειναν στον Λευκό Οίκο επι οκτώ χρόνια δεν είναι κυβέρνηση, είναι μια ομάδα αποτυχημένων στην εξωτερική πολιτική, κακόβουλων και κοντόφθαλμων ... Σήμερα ο Ομπάμα το παραδέχτηκε αυτό επίσημα. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως αφού δεν κατάφερε να καταγραφεί στην ιστορία της προεδρίας του κανένα επίτευγμα στον διεθνή στίβο, αυτός ο νομπελίστας κατάφερε, αντί να ολοκληρώσει τη θητεία του με έναν εκλεπτισμένο τρόπο να την αμαυρώσει...Από αυτή την ομάδα είναι να λυπάσαι μόνο τον Κέρι. Δεν ήταν σύμμαχός μας, αλλά προσπάθησε να είναι επαγγελματίας και να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του ως άνθρωπος», αναφέρει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχαροβα στην προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Αφού πλέκει το εγκώμιο του αμερικανού ΥΠΕΞ, η Ζαχάροβα συνεχίζει γράφοντας ότι «σήμερα ο αμερικανικός λαός ταπεινώθηκε από τον ίδιο του τον πρόεδρο. Όχι από τη διεθνή τρομοκρατία ή από τα στρατεύματα του εχθρού. Η Ουάσιγκτον δέχτηκε χαστούκι από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος αύξησε σε υπέρτατο βαθμό τα επείγοντα ζητήματα για την επόμενη ηγεσία».

«Η αυλαία έπεσε. Η κακόγουστη παράσταση τελείωσε. Όλος ο κόσμος, από την πλατεία ως τον εξώστη, παρατηρεί ένα συντριπτικό πλήγμα που κατάφερε ο Μπαράκ Ομπάμα και η ημιμαθής ομάδα του στην εξωτερική πολιτική, στο κύρος της Αμερικής και στην ηγεσία της, που αποκάλυψε σε όλο τον κόσμο το κύριο μυστικό της, η ιδιαιτερότητα του οποίου ήταν να καλύπτουν τις αδυναμίες τους. Και κανένας εχθρός των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα», συνέχισε στο Facebook η Ζαχάροβα.

Σχετικές ειδήσεις