ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Αυτός είναι ο ύποπτος για το μακελειό στο Reina - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

Κωνσταντινούπολη: Αυτός είναι ο ύποπτος για το μακελειό στο Reina - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

Τη φωτογραφία από το διαβατήριο του φερόμενου ως δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο Reina το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, έδωσαν στη δημοσιότητα οι τουρκικές αρχές -«Εκπαιδευμένος» στη Συρία ο τζιχαντιστής, είχε «επιλεγεί ειδικά» για να διαπράξει την επίθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του διαβατηρίου, το όνομά του υπόπτου για το μακελειό με 39 νεκρούς στο νυχτερινό κέντρο "Reina", είναι Iakhe Mashrapov, κατάγεται από το Κιργιστάν και είναι 28 ετών.

Δείτε στην gallery του Newsbomb.gr τη φωτογραφία

Ο δράστης συνεχίζει να διαφεύγει της σύλληψης, ενώ σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έρχονται στο φως από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας και τις τουρκικές Αρχές, φέρεται να έφτασε τον Νοέμβριο του 2016 στο Ικόνιο, από την Συρία.

Μάλιστα για να μην προκαλέσει υποψίες, έφερε μαζί του και τη σύζυγο με τα δύο του παιδιά για κάλυψη. Η οικογένεια του φερόμενου ως δράστη είναι μεταξύ των 12 ατόμων τα οποία έχουν προσαχθεί από την Αστυνομία.

H σύζυγός του μάλιστα δηλώνει παντελή άγνοια για τις ενέργειες του συζύγου της αλλά και τις επαφές του με το Ισλαμικό Κράτος. Όπως υποστήριξε, δε, έμαθε για την επίθεση και ότι ο άντρας της είναι τζιχαντιστής από την τηλεόραση.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια, ταξίδεψαν αεροπορικά από το Κιργιστάν στην Κωνσταντινούπολη στις 20 Νοεμβρίου, ενώ δύο ημέρες αργότερα κατευθύνθηκαν, με αυτοκίνητο, προς το Ικόνιο όπου και νοίκιασαν ένα μικρό διαμέρισμα αξίας 1.100 λιρών (περίπου 300 ευρώ).

Όπως πρόσθεσε στην κατάθεσή της, ο σύζυγός της προπλήρωσε τρία ενοικια καθώς της είχε πει ότι θα εγκατασταθούν στην Τουρκία για να εργαστούν.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές που εξέτασαν εκατοντάδες κάμερες ασφαλείας σε όλους τους δρόμους της Πόλης, διαπίστωσαν την πορεία του δράστη πρoς το κλαμπ, όπου φαίνεται να πήγε με ταξί το οποίο σταμάτησε από την περιοχή Ζεϊτίνμπουρνου περίπου τα μεσάνυχτα.

Έφτασε κοντά στο κέντρο περίπου στη 01:15 ώρα Τουρκίας, περπάτησε μια απόσταση τριών λεπτών και μπήκε μέσα στο «Ρέινα», πυροβολώντας. Αυτός είναι, όπως τονίζουν οι τουρκικές Aρχές, ο τρόπος εισόδου που χρησιμοποιούν μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους όταν εισέρχονται σε χώρους με πολύ κόσμο.

Μάλιστα από τα ευρήματα, διαπίστωσαν ότι είχε κολλήσει με ταινία τους γεμιστήρες ανά δύο για να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο αλλαγής τους όταν άδειαζαν, κάτι που κάνουν οι ειδικές δυνάμεις. Επίσης από τους κάλυκες που βρέθηκαν διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποίησε διατρητικές σφαίρες, οι οποίες από μικρή απόσταση μπορούν να διαπεράσουν δύο ή και τρία ανθρώπινα σώματα αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων.

Μαχητής του Ισλαμικού Κράτους ο δράστης

tourkia3b

Ο δράστης της επίθεσης στο "Reina" είχε πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία, γράφουν σήμερα Τρίτη (03/01) τουρκικές εφημερίδες, οι οποίες αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες για την επίθεση αυτή.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet, γράφει μάλιστα ότι ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στο αντάρτικο πόλεων στη Συρία και είχε «επιλεγεί ειδικά» για να τη διαπράξει.

Οι τουρκικές εφημερίδες αποκαλύπτουν εξάλλου λεπτομέρειες της επίθεσης, οι οποίες δείχνουν ότι ο δράστης είχε εκπαιδευτεί στον χειρισμό όπλων. Σύμφωνα με την Hurriyet και την Haberturk, εκτός από το ότι ο δράστης χρησιμοποίησε διπλούς γεμιστήρες για να εξοικονομήσει χρόνο, έβαζε στο στόχαστρο το άνω μέρος του σώματος των θυμάτων του.

Ο συντάκτης της Hurriyet διευκρινίζει εξάλλου ότι ο δράστης της επίθεσης στο "Reina" έχει αναγνωριστεί από τις αρχές, οι οποίες δεν έχουν ωστόσο δημοσιοποιήσει ακόμη το όνομά του, ούτε επιβεβαιώσει ότι συνδεόταν με το ΙΚ.

Η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση ανέλαβε χθες σε ανακοίνωσή της την ευθύνη για την επίθεση, σημειώνοντας ότι διαπράχθηκε από «έναν από τους στρατιώτες του χαλιφάτου».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Εν τω μεταξύ, ασταμάτητο συνεχίζεται σε ολόκληρη την Κωνσταντινούπολη αλλά και την Προύσα, το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το βράδυ της Δευτέρας (02/01), πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις σε διάφορα σημεία της Πόλης από ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας και ύστερα από καταγγελίες πολιτών ότι είδαν το δράστη.

Η μεγαλύτερη από τις επιχειρήσεις έγινε στο Ζεϊτίνμπουρνου σε διάφορα σπίτια που διαμένουν πρόσφυγες και φίλα προσκείμενοι στην οργάνωση ISIS. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν και ελικόπτερα της αστυνομίας. Έγιναν προσαγωγές ατόμων με τα οποία είχε έλθει σε επαφή ο δολοφόνος του Ορτάκιοϊ.

tourkia7

Οι Αρχές κατά την διάρκεια αυτής της επιχείρησης συνέλαβαν έναν ύποπτο, ο οποίος πήδηξε από το μπαλκόνι του κτηρίου για να διαφύγει και τραυματίστηκε. Τελικά αποδείχθηκε πως ήταν ένας αλλοδαπός που μαχαιρώθηκε από κάποιον άλλον μετά από καυγά.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο του δράστη από selfie που είχε βγάλει ο ίδιος στην πλατεία Ταξίμ.

Παράλληλα στο «φως» ήρθε και ένα δεύτερο βίντεο με τον δράστη, αυτή τη φορά από κάμερα ασφαλείας, αμέσως μετά την αιματηρή επίθεση στο Ρέινα, που τον δείχνει να επιβιβάζεται σε ταξί.

Ο μακελάρης είχε «πιαστεί» από την κάμερα πριν πραγματοποιήσει την αποτρόπαια πράξη του, κατά τον έλεγχο του διαβατηρίου του, όταν ταξίδεψε για την Τουρκία.

Το πρόσωπο του δράστη φαίνεται καθαρά και διακρίνεται η ψυχραιμία αλλά και η ψυχρότητα του, ενώ το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, διορθώνοντας το λάθος από την προηγούμενη ημέρα που όταν είχε δώσει στη δημοσιότητα τη φωτογραφία λάθος ανθρώπου από το Καζακστάν, ο οποίος βρισκόταν στην Τουρκία για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Σχετικές ειδήσεις