ΚΟΣΜΟΣ

Αξιωματούχος στη Γερουσία των ΗΠΑ: Η Ρωσία αναμφίβολα παρενέβη στις προεδρικές εκλογές

Αξιωματούχος στη Γερουσία των ΗΠΑ: Η Ρωσία αναμφίβολα παρενέβη στις προεδρικές εκλογές

Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, υποστήριξε παρουσία της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας πως ηΡωσία αναμφισβήτητα παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας είχε δηλώσει πως η Μόσχα είχε παρέμβει στις εκλογές του Νοεμβρίου με σκοπό να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τη μάχη. «Υποστηρίζουμε πλέον πιο αποφασιστικά αυτή τη δήλωση απ’ ό,τι είχαμε κάνει στις 7 Οκτωβρίου», δήλωσε ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας.

Οταν πιέστηκε από τον γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν να δηλώσει αν συμφωνεί πως αυτές οι ενέργειες συνιστούν «πράξη πολέμου», ο κ. Κλάπερ ανέφερε πως αυτός είναι «ένας πολύ βαρύς πολιτικός χαρακτηρισμός» και είναι κατάλληλες άλλες κυβερνητικές οντότητες να αποφασίσουν περί τούτου, όπως γράφει το «Associated Press».

«Η πειρατεία ήταν μόνο ένα μέρος των ενεργειών», ανέφερε ο κ. Κλάπερ. «Συμπεριλαμβάνεται επίσης η κλασική προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση και η διασπορά ψευδών ειδήσεων», πρόσθεσε, σύμφωνα με την «Wall Street Journal».

Η Ρωσία αποτελεί σημαντική απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα λόγω του προηγμένου επιθετικού κυβερνοπρογράμματός της και των εξελιγμένων δυνατοτήτων της, υποστηρίζουν οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στη γραπτή κατάθεσή τους, εν όψει της ακρόασής τους από τη Γερουσία.

O Τζέιμς Κλάπερ, ο Μαρσέλ Λετρ, υφυπουργός Aμυνας, αρμόδιος για θέματα πληροφοριών και ο ναύαρχος Μάικλ Ρότζερς, συμφώνησαν πως αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης κρύβονται πίσω από την πρόσφατη παρέμβαση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

«Εκτιμούμε ότι μόνο οι πλέον υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να εγκρίνουν την κλοπή και τη δημοσιοποίηση δεδομένων που σχετίζονται με τις αμερικανικές εκλογές», έγραψαν στην κοινή ανακοίνωσή τους, επισημαίνοντας ότι «η Ρωσία χρησιμοποίησε τεχνικές και μεθόδους στον κυβερνοχώρο για να επηρεάσει την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και την Ευρασία».

Η Ρωσία, συνεχίζουν, συνιστά σημαντική απειλή «για την αμερικανική κυβέρνηση, τις στρατιωτικές, διπλωματικές, εμπορικές και κρίσιμης σημασίας υποδομές».

Στην κατάθεσή του στη Γερουσία ο κ. Κλάπερ υποστήριξε επίσης ότι η Κίνα εξακολουθεί την κατασκοπευτική δράση της στον κυβερνοχώρο εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων αν και παρατηρείται «μια κάποια υποχώρηση» αυτών των δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Πέμπτη πως είναι «μεγάλος υποστηρικτής» των υπηρεσιών πληροφοριών με μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter περίπου μία ώρα πριν ξεκινήσει στη Γερουσία η πολυαναμενόμενη κατάθεση των επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με αντικείμενο τις ρωσικές παρεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές.

«Τα Μέσα Ενημέρωσης ψεύδονται για να πείσουν ότι είμαι κατά των (υπηρεσιών) πληροφοριών, ενώ στην πραγματικότητα είμαι μεγάλος υποστηρικτής τους», έγραψε ο κ. Τραμπ στη σελίδα του.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η Ρωσία επιχείρησε σκόπιμα να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κυρίως κλέβοντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δημοκρατικού Κόμματος, τα οποία στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκαν στον ιστότοπο WikiLeaks. Ομως, ο κ. Τραμπ κατ’ επανάληψη έχει αμφισβητήσει αυτήν την κατηγορία σε βάρος της Μόσχας. Μάλιστα την Τετάρτη εμφανίστηκε να επιβεβαιώνει τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν του έδωσαν οι Ρώσοι τα κλεμμένα μηνύματα.

Η αμφισβήτηση των υπηρεσιών πληροφοριών από τον εκλεγμένο Πρόεδρο μπορεί να τον φέρει σε αντιπαράθεση με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του.

Ο κ. ΜακΚέιν τόνισε ότι ο στόχος των ερευνών που διεξάγονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις δεν είναι να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Λευκός Οίκος είναι πεπεισμένος ότι η Μόσχα ευθύνεται για τις κυβερνοεπιθέσεις και ήδη επέβαλε νέες κυρώσεις στη Ρωσία και διέταξε την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών, τους οποίους θεωρεί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών.

πηγη ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Σχετικές ειδήσεις