ΚΟΣΜΟΣ

Αστυνομία Νέας Υόρκης: Μείωση της εγκληματικότητας το 2016

Αστυνομία Νέας Υόρκης:  Μείωση της εγκληματικότητας το 2016

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών,υποχώρησαν το 2016τα εγκλήματα στην πόλη της Νέας Υόρκης,όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία της Νέας Υόρκης σε συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο του Μπρούκλιν, την Τετάρτη 4/1/2017.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας, Τζέιμς Ο’ Νιλ, ανέφερε πως τα περιστατικά πυροβολισμών υποχώρησαν από τα 1.138 το 2015 στα 998 το 2016, τα λιγότερα από το 1993, μία χρονιά πριν η Αστυνομία εφαρμόσει υπολογιστικά συστήματα για την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Οι δολοφονίες σημείωσαν και αυτές πτώση από τις 352 που καταγράφηκαν πέρυσι, στις 335 φέτος. Ο μικρότερος αριθμός δολοφονιών είχε λάβει χώρα το 2014, με 333 θανάσιμα περιστατικά.

Συνολικά, το ποσοστό εγκλημάτων μειώθηκε κατά 4,1% στις σημαντικότερες κατηγορίες, γεγονός που επικρότησε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο.

«Βρισκόμαστε αυτή την στιγμή στην πύλη για ακόμα ασφαλέστερη Νέα Υόρκη», σημείωσε ο κ. Ντε Μπλάσιο, επιχαίροντας την Αστυνομία, με την οποία δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις. Δύο χρόνια πριν, οι αστυνομικοί είχαν γυρίσει την πλάτη στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια της κηδείας δύο αστυνομικών που είχαν πυροβοληθεί θανάσιμα εντός του περιπολικού τους στο Μπρούκλιν, αναφέρει η «New York Times».

Κάθε δήμαρχος κρίνεται αυστηρά για την προσφορά του στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, αλλά η εγκληματικότητα ήταν ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία του Μπιλ ντε Μπλάσιο. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του το 2013, είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον επιθετικό έλεγχο εξακρίβωσης στοιχείων (stop-and-frisk) από την Αστυνομία, ιδίως στις κοινότητες που διαμένουν πολλοί Αφροαμερικανοί και Ισπανόφωνοι, όπως διαβάζουμε στον Εθνικό Κήρυκα της Ν. Υόρκης.

Οταν ανέλαβε δήμαρχος της πόλης, το 2014, συνέβαλε στη σημαντική μείωση του επιθετικού ελέγχου και, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις που ήθελαν την εγκληματικότητα να αυξάνεται, αυτή αντίθετα σημειώνει πτώση έκτοτε, γράφει η «NYT». Πλέον, ο δήμαρχος χρησιμοποιεί τη μείωση της εγκληματικότητας ως επιχείρημα για την επανεκλογή του.

Σχετικές ειδήσεις