ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Τουρκική υπηκοότητα σε όσους ξένους έχουν καταθέσεις στην Τουρκία 3 εκατ. δολάρια!

Ερντογάν: Τουρκική υπηκοότητα σε όσους ξένους έχουν καταθέσεις στην Τουρκία 3 εκατ. δολάρια!

Να πολιτογραφήσει Τούρκους πολίτες τους πλούσιους αλλοδαπούς αποφάσισε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στην τουρκική οικονομία.

Λόγω των αλλεπάλληλων τρομοκρατικών επιθέσεων ο τουρισμός έχει υποστεί καθίζηση και η τουρκική κυβέρνηση κάνει μία κίνηση ματ... Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως, οι αλλοδαποί που θα αγοράζουν ακίνητα στην Τουρκία, αξίας τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου δολαρίων και παράλληλα, θα κάνουν επενδύσεις, τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων δολαρίων, ή θα έχουν καταθέσεις σε τουρκικές τράπεζες, τουλάχιστον τριών εκατ. δολαρίων, με διάρκεια μεγαλύτερη από τρία χρόνια, θα μπορούν να αποκτήσουν να γίνουν Τούρκοι πολίτες.

Την ευκαιρία να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα θα έχουν και οι αλλοδαποί που μπορούν να αποδείξουν πως έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον εκατό νέες θέσεις εργασίας στη χώρα.

Τρομοκράτες «ρίχνουν» την τουρκική λίρα!

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε σήμερα την ιλιγγιώδη πτώση της τουρκικής λίρας σε παρεμβάσεις στις αγορές από στοιχεία, τα οποία χαρακτήρισε «τρομοκράτες» που έχουν στόχο να εξασθενήσουν την οικονομία της χώρας του.

«Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σ' έναν τρομοκράτη που χρησιμοποιεί ως όπλο μια βόμβα και έναν τρομοκράτη που χρησιμοποιεί για τους σκοπούς του το δολάριο, το ευρώ και τα επιτόκια», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιον αιρετών τοπικών αξιωματούχων στην Άγκυρα.

«Ο στόχος είναι να γονατίσουν την Τουρκία και χρησιμοποιούν τα επιτόκια σαν όπλο για να το επιτύχουν», πρόσθεσε.
Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει πτώση σχεδόν 7% από την αρχή της χρονιάς, με φόντο την πολιτική αβεβαιότητα και μια σειρά φονικών επιθέσεων.

Η πτώση της ισοτιμίας της επιταχύνθηκε από τη Δευτέρα που το κοινοβούλιο άρχισε να εξετάζει το σχέδιο της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία ενισχύει τις εξουσίες του Ερντογάν και καθιστά νευρικές τις αγορές.

Οι οικονομολόγοι εκφράζουν φόβους ότι η πτώση αυτή θα συνεχιστεί, δεδομένης της αβεβαιότητας όσον αφορά την ασφάλεια --με τις διάφορες επιθέσεις που συνδέονται με την κουρδική εξέγερση και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος-- και την πολιτική σταθερότητα, καθώς πλησιάζει η πιθανή μετάβαση της χώρας σ' ένα προεδρικό σύστημα.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα επιχείρησε την Τρίτη να συγκρατήσει την πτώση του νομίσματός της με μια ένεση 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όμως το μέτρο δεν είχε την επιτυχία στην οποία υπολόγιζε η κεντρική τράπεζα και οι οικονομολόγοι το χαρακτήρισαν ανεπαρκές.

Σχετικές ειδήσεις