ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ: Μόνο Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα φέρουν τη μεταξύ τους ειρήνη – Πυρά από Νετανιάχου

Ολάντ: Μόνο Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα φέρουν τη μεταξύ τους ειρήνη – Πυρά από Νετανιάχου

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ παραδέχθηκε πως «μόνο οι διμερείς συνομιλίες» ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους μπορούν να καταλήξουν στην ειρήνη, μερικές ημέρες πριν από τη διεξαγωγή στο Παρίσι μιας διεθνούς διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή, η οποία πάντως χαρακτηρίστηκε «στημένη» από το Ισραήλ.

Το αντικείμενο της διάσκεψης που πρόκειται να διεξαχθεί την Κυριακή είναι «να επαναβεβαιώσουμε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στη λύση των δύο κρατών (ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού), και να καταφέρουμε η λύση αυτή να αποτελέσει αναφορά σχετικά με τη διευθέτηση αυτής της μακράς διένεξης που διαρκεί σχεδόν 70 χρόνια», δήλωσε ο Ολάντ κατά την τελευταία ομιλία που απευθύνει στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του, που λήγει τον Μάιο, στο διπλωματικό σώμα.

«Την ίδια στιγμή, είμαι σαφής όσον αφορά στο τι μπορεί να φέρει αυτή η διάσκεψη. Η ειρήνη θα γίνει από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, και κανέναν άλλον. Μόνο οι διμερείς διαπραγματεύσεις μπορούν να καταλήξουν στην ειρήνη», παραδέχθηκε ο αρχηγός του κράτους.

«Η συνάντηση της Κυριακής θα πρέπει να υπενθυμίσει την αποφασιστικότητα για την υποστήριξη μιας λύσης δύο κρατών και να προωθήσει συγκεκριμένες λύσεις για την ανάπτυξη των υποδομών, προς όφελος των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, και να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές ανάμεσα στις κοινωνίες των πολιτών», είπε.

Την ίδια στιγμή, στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιτίθετο για ακόμη μια φορά με σφοδρότητα στη γαλλική πρωτοβουλία. «Πρόκειται για μια στημένη διάσκεψη, στημένη από τους Παλαιστίνιους υπό την αιγίδα της Γαλλίας για να υιοθετηθούν περαιτέρω αντιισραηλινές θέσεις. Αποτελεί ένα πισωγύρισμα για την ειρήνη και εμείς δεν θα συνδεθούμε με αυτήν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η γαλλική πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκίνησε με μία πρώτη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου στο Παρίσι, είχε προκαλέσει από την αρχή την αντίδραση του Ισραήλ, που αντιτίθεται σφόδρα σε οποιαδήποτε πολυμερή προσέγγιση του ζητήματος.

Η ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία έχει παγώσει πλήρως μετά την αποτυχία, τον Απρίλιο του 2014, των διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν για μήνες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, παραδοσιακού αναδόχου της διαδικασίας και σταθερού εταίρου του Ισραήλ.

Ωστόσο το κλίμα άλλαξε καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της αποχώρησης Ομπάμα από το Λευκό Οίκο. Ο ΟΗΕ ενέκρινε στα τέλη Δεκεμβρίου ένα ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη και, για πρώτη φορά από το 1979, οι Ηνωμένες Πολιτείες τήρησαν αποχή.

Η Γαλλία έχει προσκαλέσει την Κυριακή στο Παρίσι τους εκπροσώπους δεκάδων χωρών και οργανώσεων με στόχο να υπάρξει εκ νέου ένας πολιτικός ορίζοντας για μια διευθέτηση της κρίσης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και να αναβιώσει η λύση για δύο κράτη, η οποία αποτελεί το στόχο αναφοράς των μεγάλων ειρηνευτικών σχεδίων της διεθνούς κοινότητας.

Το Ισραήλ δεν έχει σταματήσει να απορρίπτει την πρωτοβουλία αυτή από τότε που την ανακοίνωσε η Γαλλία, τον Ιανουάριο του 2016. Αντιθέτως οι Παλαιστίνιοι την είχαν υιοθετήσει.

Πριν από μερικές ημέρες το Παρίσι απέστειλε την πρόσκληση στον Νετανιάχου και στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Το Ισραήλ επανέλαβε πάντως χθες ότι ο Νετανιάχου δεν θα μεταβεί στο Παρίσι.

Σχετικές ειδήσεις