ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στην Ιταλία: Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες - Κανένα ίχνος ζωής (videos+photos)

Τραγωδία στην Ιταλία: Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες - Κανένα ίχνος ζωής (videos+photos)

Σοκάρουν οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την Ιταλία, όπου οι διασώστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και εξαντλούν τις ελάχιστες ελπίδες, ψάχνοντας για επιζώντες στο ξενοδοχείο της Πεσκάρα το οποίο θάφτηκε στο χιόνι - Μέχρι και για 30 νεκρούς κάνουν λόγο οι εκτιμήσεις - Ήταν όλοι τους έτοιμοι να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο όταν καταπλακώθηκαν από τη χιονοστιβάδα, έπειτα από τουςισχυρούς σεισμούςπου έπληξαν χθες (18/1) την κεντρικήΙταλία- Είχαν έτοιμες τις αποσκευές και περίμεναν τα εκχιονιστικά που δεν έφτασαν ποτέ – Σύγχυση με τον απεγκλωβισμό τριών ακόμη ατόμων, ενώ ανασύρθηκε και τέταρτος νεκρός - Έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας -Οι Αρχές δεν πήραν σοβαρά έκκληση διασωθέντα για βοήθεια!

«Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνονται (...) κατάλαβα αμέσως ότι επρόκειτο για τραγωδία», δήλωσε ο Μάριο Σεμπρόνι, δήμαρχος του χωριού Πένε, το οποίο βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο Rigopiano, που καταπλακώθηκε από τη χιονοστιβάδα.

Οι επιβεβαιωμένοι διασωθέντες παραμένουν δυο (μεταφέρθηκαν με συμπτώματα υποθερμίας στο νοσοκομείο), τέσσερις άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί, ενώ οι αγνοούμενοι είναι πάνω από είκοσι πέντε. Οι διασώστες συνεχίζουν να σκάβουν, αλλά οι ελπίδες είναι πλέον ελάχιστες. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, στο ξενοδοχείο 'Rigopiano' διέμεναν τουλάχιστον 22 ένοικοι και 7 υπάλληλοι.

Δείτε ΕΔΩ τη λίστα με τα ονόματα των εγκλωβισμένων.

Το ξενοδοχείο απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από το πλησιέστερο χωριό και από χθες το πρωί είχαν διακοπεί οι τηλεφωνικές συνδέσεις. Η χιονοστιβάδα, εκτός από την κατάρρευση δυο ορόφων του ξενοδοχείου, προκάλεσε, παράλληλα, και την διακοπή της ηλεκτροδότησης, με θερμοκρασία η οποία την νύχτα αγγίζει συχνά τους οκτώ βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Το χιόνι, με την πάροδο των ωρών, έχει μετατραπεί σε πολύ σκληρό πάγο, ενώ δημιουργείται ουσιαστικά ένα τείχος το οποίο απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να σπάσει.

17517719

Στο μεταξύ, η εισαγγελία της πόλης Πεσκάρα, στην περιφέρεια Αμπρούτσο, ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Δεν έχουν ακόμα σταλεί κλήσεις σε απολογία, αλλά οι δικαστικοί αναμένεται να βασισθούν, σε μεγάλο βαθμό, στις μαρτυρίες συγγενών των εργαζομένων στο ξενοδοχείο.

Όπως δήλωσαν στους δημοσιογράφους τα αγαπημένα τους πρόσωπα, σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες το απόγευμα γύρω στις τρεις τους είπαν ότι ήθελαν να φύγουν από το ξενοδοχείο μαζί με τους τουρίστες , λόγω των σεισμών και της κακοκαιρίας. Κανείς, όμως, δεν έστειλε έγκαιρα εκχιονιστικό μηχάνημα για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος…

Εκατόν τριάντα διασώστες συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο τους, στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο, ενώ η επιχείρηση αναμένεται να συνεχισθεί και κατά την διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο επικεφαλής της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο.

Οι ειδικοί, πάντως, θεωρούν ότι η τραγωδία δεν προκλήθηκε μόνο από τη χιονοστιβάδα, αλλά και από κατολίσθηση που μπορεί να οφείλεται στους αλλεπάλληλους χθεσινούς σεισμούς. Η δομή του ξενοδοχείου κατέρρευσε εξαιτίας του χιονιού, αλλά όπως διαπιστώθηκε τις τελευταίες ώρες, το χιόνι, κατά τη βίαιη πτώση του, παρέσυρε πετρώματα και πολλούς κορμούς δέντρων.

Τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά δεν καταφέρνουν έως τώρα να εντοπίσουν επιζώντες στο ξενοδοχείο Rigopiano

Στο μεταξύ, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να εντοπίσουν επιζώντες στο ξενοδοχείο Rigopiano, μέρος του οποίου, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, μετακινήθηκε κατά δέκα μέτρα, όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai.

«Το ξενοδοχείο δεν υπάρχει πια. Κανένα σημείο ζωής από τους αγνοούμενους», φέρονται να δήλωσαν οι διασώστες που βρίσκονται στο σημείο.

Το απόγευμα έφθασε με ελικόπτερο, στο σημείο της τραγωδίας και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. «Είμαστε όλοι με κομμένη την ανάσα, και ελπίζουμε να μπορέσουν να βρεθούν επιζώντες», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε παράλληλα από τους καθολικούς επισκόπους της Ιταλίας, να προσφέρουν όλη τη δυνατή βοήθεια, ώστε να αντιμετωπισθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία δημιουργήθηκε λόγω των συνεχών χιονοπτώσεων και των τεσσάρων ισχυρών σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν χθες στην κεντρική Ιταλία.

Σύγχυση με τον απεγκλωβισμό τριών ατόμων

Τα σωστικά συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν αργά το βράδυ να απεγκλωβίσουν τρία άτομα από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5, κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώνεται από τις αρχές.

Η πρόεδρος της περιφέρειας της πόλης Λ' Άκουιλα Στεφάνια Πετσοπάνε, η οποία είχε ανακοινώσει αρχικά την είδηση του απεγκλωβισμού τριών τουριστών από τα συντρίμμια, δήλωσε πριν λίγο ότι η εξέλιξη αυτή δεν επιβεβαιώνεται, αλλά και ότι υπήρξε σύγχυση στην επικοινωνία των σωστικών αρχών.

Την ώρα που οι διασώστες σκάβουν ακόμα και με γυμνά χέρια στο χιόνι σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν επιζώντες, μία ανατριχιαστική μαρτυρία βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις μαρτυρίες συγγενών τουριστών και εργαζομένων στο ξενοδοχείο, σύμφωνα με τις οποίες, είχαν ζητήσει πριν τις 3 χθες το μεσημέρι να απομακρυνθούν από την περιοχή, αλλά οι τοπικές αρχές φέρονται να μην έστειλαν ποτέ εκχιονιστικό μηχάνημα…

Όπως αποκάλυψε φιλικό πρόσωπο ενός εκ των δύο διασωθέντων που βρήκαν καταφύγιο σε αυτοκίνητο έξω από το Rigopiano λίγο πριν η χιονοστιβάδα το καταπλακώσει, όλοι οι ένοικοι, αλλά και οι εργαζόμενοι του πολυτελούς ξενοδοχείου ήταν έτοιμοι να το εγκαταλείψουν!

Σύμφωνα μάλιστα με τη Rai, όλοι οι επισκέπτες είχαν πληρώσει τη διαμονή τους και είχαν συγκεντρωθεί, μαζί με τις αποσκευές τους, σε χώρο του ξενοδοχείου. Περίμεναν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, τα οποία είχαν ενημερωθεί ότι επρόκειτο να φτάσουν σύντομα. Όμως, η χιονοστιβάδα τους πρόλαβε, απλώνοντας το λευκό πέπλο του θανάτου από πάνω τους…

Συγκεκριμένα, ο εργοδότης του 38χρονου μάγειρα Τζαμπιέρο Παρέτε, ο οποίος σώθηκε όταν βγήκε από το κτίριο για να πάρει κάτι από το αυτοκίνητό του, δήλωσε ότι όλοι περίμεναν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, τα οποία δεν έφτασαν ποτέ.

«Ο Τζαμπιέρο και οι άλλοι ένοικοι του ξενοδοχείου είχαν πληρώσει. Πήγαν στην ρεσεψιόν και ήταν έτοιμοι να φύγουν μόλις θα ερχόταν το εκχιονιστικό. Τους είχαν πει ότι θα έφτανε στις 15.00, αλλά αργότερα τούς ενημέρωσαν ότι θα έφτανε στις 19.00. Είχαν έτοιμες τις αποσκευές τους και όλοι οι πελάτες ήθελαν να φύγουν», ανέφερε ο Κουιντίνο Μαρτσέλα, ιδιοκτήτης εστιατορίου και εργοδότης του διασωθέντα.

Ο Μαρτσέλα προχώρησε, μάλιστα, και σε μία ακόμα καταγγελία καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του στην Repubblica μόλις ενημερώθηκε από τον υπάλληλό του για τη δραματική κατάσταση που επικρατούσε, ειδοποίησε τις αρμόδιες αρχές χωρίς, όμως, να τον πάρουν σοβαρά!

«Εχθές στις 17.30 έλαβα ένα τηλεφώνημα από το μάγειρά μου, ο οποίος έκανε διακοπές με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά, έξι και οκτώ ετών. Μου είπε: “Βοήθεια, εδώ έπεσε χιονοστιβάδα, το ξενοδοχείο δεν υπάρχει πια, εξαφανίστηκε, έχει θαφτεί. Σώθηκα, είμαστε δύο, αλλά καλέστε για βοήθεια, καλέστε τους διασώστες”», εκμυστηρεύτηκε ο Μαρτσέλα.

«Μέσω της αστυνομίας ζήτησα να με φέρουν σε επαφή με το κέντρο συντονισμού της περιφέρειας. Εκεί μία κυρία μου απάντησε με έναν ιδιαίτερο τρόπο, εντός εισαγωγικών. Μου είπε ότι είχε καλέσει στο ξενοδοχείο δύο ώρες πριν και ότι όλα ήταν εντάξει. Αλλά πώς γίνεται να είναι όλα καλά; Της είπα ότι είμαι τίμιος άνθρωπος και ότι ο μάγειράς μου δεν αστειεύεται με αυτά τα πράγματα. Αλλά δεν θέλησε να με πιστέψει. Εγώ επέμεινα. Κάλεσα όλα τα τηλεφωνικά κέντρα έκτακτης ανάγκης. 115, 112, 118, 117, 113. Τρέλανα τον κόσμο, όταν τελικά στις οκτώ κινητοποιήθηκαν. Στο μεταξύ, επικοινωνούσα μαζί του (με τον μάγειρα) μέσω μηνυμάτων, αλλά και μέσω κλήσεων. Μου έλεγε “βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια”», συνέχισε ο εργοδότης του 38χρονου.

Στη συνέχεια, όπως είπε: «Τον ρώτησα πώς είναι η κατάσταση και μου είπε ότι “είναι όλοι νεκροί”! Το πρωί όταν τον πήραν οι διασώστες με τα σκι, μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη.“Έχω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Τα έχασα όλα”, μου είπε».

Διαβάστε ΕΔΩ τη συγκλονιστική μαρτυρία επιζώντα.

«Με έσωσε το φάρμακο που ήθελε η γυναίκα μου»

Ο 38χρονος μάγειρας Τζαμπιέρο Παρέτε μαζί με τον εργαζόμενο του ξενοδοχείου, Φάμπιο Σαλτζέτα, είναι οι μόνοι που έχουν προς το παρόν διασωθεί από το Rigopiano στην Φαρίντολα.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Παρέτε, σώθηκε επειδή η σύζυγός του τού είχε ζητήσει να της φέρει ένα φάρμακο από το αυτοκίνητο λίγο πριν η χιονοστιβάδα θάψει τα πάντα στο πέρασμά της.

«Η σύζυγός μου είχε πονοκέφαλο και χρειαζόταν ένα φάρμακο που ήταν στο αυτοκίνητο. Βγήκα από το ξενοδοχείο και πήγα στο αυτοκίνητο. Ενώ επέστρεφα στο ξενοδοχείο άκουσα θορύβους και ήχο σαν από τρίξιμο. Τότε είδα το βουνό να πέφτει πάνω στο κτίριο. Παρέσυρε και εμένα, αλλά όχι πλήρως. Είδα ένα μεγάλο μέρος του ξενοδοχείου καλυμμένο. Προσπάθησα να μπω μέσα, αλλά κινδύνευα να εγκλωβιστώ. Τότε πιάστηκα από ένα κλαδί και κατάφερα να επιστρέψω στο αυτοκίνητο. Μετά συνάντησα τον επιστάτη του ξενοδοχείου και μαζί σημάναμε συναγερμό. Από το εσωτερικό του ξενοδοχείου δεν άκουσα θορύβους ή κινήσεις. Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια», είπε ο Παρέτε, ο οποίος νοσηλεύεται μαζί με τον εργαζόμενο του Rigopiano με υποθερμία, αλλά η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Δείτε ΕΔΩ φωτογραφίες από το ξενοδοχείο πριν το δυστύχημα.

Τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας, των πυροσβεστών και των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών κατάφεραν μόλις τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 19 Ιανουρίου να φτάσουν στο ξενοδοχείο, παρά τη ισχυρή χιονόπτωση που συνεχιζόταν με αμείωτη ένταση στην περιοχή. «Βλέπουμε φώτα αλλά δεν ακούμε φωνές, το ξενοδοχείο είναι θαμμένο κάτω από δέκα μέτρα χιόνι», δήλωσαν μέλη των σωστικών συνεργείων από το σημείο.

(Δείτε βίντεο από την άφιξη των πρώτων σωστικών συνεργείων)

Δύο πελάτες του ξενοδοχείου κατάφεραν να γλιτώσουν από τη χιονοστιβάδα καθώς βρίσκονταν έξω από το ξενοδοχείο και στη συνέχεια βρήκαν καταφύγιο σε ένα αυτοκίνητο απ’ όπου ειδοποίησαν τις Αρχές.

Συνολικά, όπως έγραψε νωρίτερα στο διαδίκτυο ο επικεφαλής της περιφέρειας της πόλης Πεσκάρα, Τζουσέππε Ντι Μάρκο, στο ξενοδοχείο, το οποίο σύμφωνα με τις μαρτυρίες των δύο μετακίνηθηκε περίπου δέκα μέτρα από τη σφοδρότητα της χιονοστιβάδας βρίσκονταν 20 με 30 άτομα.

C2g8G5BWQAAhJGE



Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα εκχιονιστικά μηχανήματα κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες να ανοίξουν δρόμο, παρά το γεγονός ότι το ύψος του χιονιού στην περιοχή αγγίζει σχεδόν τα δυο μέτρα.

Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται η τοποθεσία του ξενοδοχείου στα ιταλικά βουνά και το σημείο από όπου ξεκίνησε η χιονοστιβάδα:

ksenodoxeio italia
ksenodoxeio italia2

Σχετικές ειδήσεις