Σχεδόν δύο στα τρία είδη πιθήκων και μαϊμούδων απειλούνται με εξαφάνιση

Σχεδόν δύο στα τρία είδη πιθήκων και μαϊμούδων απειλούνται με εξαφάνιση

Περίπου το 60% των διαφόρων πρωτευόντων (πιθήκων, μαϊμούδων, λεμούριων κ.α.), που είναι συνολικά πάνω από 500 είδη, απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση, ενώ το 75% έχουν πληθυσμούς που σταδιακά μειώνονται.

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις μιας νέας διεθνούς επιστημονικής έρευνας, της πιο ολοκληρωμένης έως σήμερα, η οποία τονίζει ότι δημιουργούνται πλέον αμφιβολίες για την επιβίωση αρκετών πρωτευόντων, που κυρίως κατοικούν στα ολοένα συρρικνούμενα δάση του πλανήτη μας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Γκάρμπερ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", δήλωσαν ότι «βρισκόμαστε πραγματικά στην ενδέκατη ώρα για πολλά από αυτά τα πλάσματα». Σε μερικά είδη, όπως ο πληθυσμός του κινεζικού γίββωνα, έχουν απομείνει λιγότερα από 30 ζώα.

Οι κυριότερες απειλές για τα πρωτεύοντα προέρχονται από την απώλεια των ενδιαιτημάτων τους, το κυνήγι, το παράνομο εμπόριο και τις διάφορες οικονομικές δραστηριότητες, όπως η κατασκευή οδών και μεταλλείων, η γεωργία, η κτηνοτροφία και η υλοτόμηση. Η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή σταδιακά επιδεινώνουν την κατάσταση.

«Δυστυχώς σε 25 χρόνια πολλά είδη πρωτευόντων θα έχουν εξαφανισθεί, εκτός και αν η προστασία τους καταστεί παγκόσμια προτεραιότητα», δήλωσε ο Γκάρμπερ.

Τέσσερις μόνο χώρες (Βραζιλία, Ινδονησία, Μαδαγασκάρη, Δημοκρατία του Κονγκό) φιλοξενούν τα δύο τρίτα όλων των ειδών πρωτευόντων.