ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Λευκός καπνός από την Αστάνα για τη διασφάλιση της εκεχειρίας (vids)

Συρία: Λευκός καπνός από την Αστάνα για τη διασφάλιση της εκεχειρίας (vids)

Το Ιράν, η Ρωσία, και η Τουρκία θα συστήσουν έναν τριμερή μηχανισμό που θα επιτηρεί και θα διασφαλίζει την πλήρη συμμόρφωση με την εκεχειρία στη Συρία, θα αποτρέπει οποιεσδήποτε προκλήσεις και θα καθορίζει πώς ακριβώς θα λειτουργεί η εκεχειρία, ανέφεραν οι τρεις χώρες σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη σύσταση ενός τριμερούς μηχανισμού επιτήρησης των παραβιάσεων της εκεχειρίας στη Συρία, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η πληροφορία αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει προηγούμενη αναφορά του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, το οποίο τη Δευτέρα (χθες) έκανε λόγο για ένα πρώιμο προσχέδιο ανακοίνωσης στο οποίο αναφέρεται ότι οι τρεις χώρες θα δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για την επιτήρηση της εκεχειρίας.

Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησαν σήμερα τηλεφωνικά για τις συριακές ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Λαβρόφ και Τσαβούσογλου «υπογράμμισαν τη σημασία της δημιουργίας απευθείας επαφής ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και σε εκπροσώπους της αντιπολίτευσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Στο μεταξύ, μια τζιχαντιστική οργάνωση εξαπέλυσε επίθεση και κατέλαβε ορισμένες θέσεις από ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στη βορειοδυτική Συρία οι οποίες συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Καζακστάν, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι των ανταρτών.

Αξιωματούχοι της τζιχαντιστικής οργάνωσης Τζαμπχάτ Φάτεχ αλ-Σαμ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό. Η Φάτεχ αλ-Σαμ, πρώην Μέτωπο αλ-Νόσρα, άλλαξε το όνομά της όταν απέκοψε τους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα πέρυσι.

Αξιωματούχος μίας από τις ομάδες των ανταρτών, της Τζάμπχα Σαμίγια, δήλωσε στο Ρόιτερς πως η επίθεση στις αγροτικές περιοχές δυτικά του Χαλεπίου ξεκίνησε στη διάρκεια της νύχτας και πως είναι η πρώτη φορά που η Φάτεχ αλ-Σαμ επιτίθεται στις μονάδες του FSA σε αυτή την περιοχή.

Ο διοικητής μιας δεύτερης ομάδας ανταρτών του FSA, της Τζάις αλ-Μουτζαχεντίν, δήλωσε στο Ρόιτερς πως η Φάτεχ αλ-Σαμ επιδιώκει να «εξαλείψει την επανάσταση», λέγοντας πως η οργάνωση κατέλαβε «κάποιες θέσεις», αν και αυτές είναι πολύ μακριά από το αρχηγείο της.

Τέλος, τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν σήμερα έκκληση για τη συγκέντρωση επιπλέον 4,63 δισεκ. δολαρίων για βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν στις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

Η έκκληση για τη συγκέντρωση του ποσού αυτού έγινε σε διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Το ποσό αυτό προστίθεται στα 3,4 δισεκ. δολάρια που υπολογίζει ο ΟΗΕ ότι απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες 13,5 εκατ. ανθρώπων μέσα στη Συρία φέτος. «Η χρηματοδότηση για τη Συρία παραμένει ανεπαρκής ανταπόκριση σε αυτό που παραμένει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσης στον κόσμο», αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ρωσία: Θετικές οι συνομιλίες για τη Συρία

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες για τη Συρία που διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα δήλωσε σήμερα πως οι διαπραγματεύσεις ήταν θετικές και πως πιστεύει ότι μια νέα διαδικασία γεννήθηκε για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπόλεμων μερών στη Συρία.

«Παρότι δαπανήθηκε πολύς χρόνος προκειμένου να συμφωνηθεί η τελική ανακοίνωση, καταφέραμε να γεννηθεί η διαδικασία της Αστάνα», δήλωσε ο Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ στους δημοσιογράφους.

Είπε πως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, ως εγγυήτριες της συμφωνίας που εγκαθιδρύει έναν μηχανισμό εκεχειρίας, θα εργαστούν τώρα στενά προκειμένου να τον εφαρμόσουν. Ωστόσο θέλησε να μειώσει τις προσδοκίες για την επίδραση που θα έχουν οι συνομιλίες σε μια πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

«Θα υπάρξουν κάποιες εκτιμήσεις ότι η Αστάνα θεωρείται ως υποκατάστατο της διαδικασίας της Γενεύης. Δεν είναι αλήθεια – οι συνομιλίες της Αστάνα είναι συμπληρωματικές της Γενεύης», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, πως και άλλες ομάδες μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της Αστάνα.

Εκπρόσωποι των ανταρτών εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την κοινή ανακοίνωση Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας

Οι Σύροι αντάρτες δεν είναι ευτυχείς με την ανακοίνωση για τη δημιουργία μηχανισμού εκεχειρίας ανάμεσα στη Ρωσία, στο Ιράν και στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ένας αντιπρόσωπος της αντιπολίτευσης που συμμετέχει στις συνομιλίες στην Αστάνα του Καζακστάν.

«Το Ιράν ηγείται στρατιωτικών επιθέσεων σε ορισμένες περιοχές και οδηγεί σε αναγκαστικές εκτοπίσεις χιλιάδων Σύρων και προκαλεί αιματοχυσία. Η ανακοίνωση νομιμοποιεί αυτόν τον ρόλο», δήλωσε ο εκπρόσωπος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ένας δεύτερος αντιπρόσωπος, που είπε πως η αντιπολίτευση δεν θα εγκρίνει την ανακοίνωση, είπε πως η Τουρκία ήταν αδύναμη στις διαπραγματεύσεις και ανίκανη να διασφαλίσει τη θέση των ανταρτών.

Η συριακή αντιπολίτευση έχει επιφυλάξεις

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης στις διαπραγματεύσεις στην Αστάνα Μοχάμεντ Αλούς δήλωσε σήμερα πως διατηρεί επιφυλάξεις για την τελική ανακοίνωση που εξέδωσαν η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, λέγοντας πως οι αντάρτες υπέβαλαν μια ξεχωριστή πρόταση εκεχειρίας.

«Οι Ρώσοι έχουν μετακινηθεί από τη θέση του εμπόλεμου μέρους και τώρα καταβάλλουν προσπάθειες να γίνουν εγγυητές. Συναντούν πολλά εμπόδια από τις δυνάμεις της (λιβανικής σιιτικής) Χεζμπολάχ, το Ιράν και το καθεστώς», είπε ο Αλούς στους δημοσιογράφους μετά το τέλος των συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Ο Αλούς είπε πως ανέμενε από τη Ρωσία να απαντήσει μέσα σε μία εβδομάδα στην πρόταση της αντιπολίτευσης για εκεχειρία και πως οι αντάρτες δεν θα επιτρέψουν ποτέ στο Ιράν, που υποστηρίζει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, να έχει λόγο στο μέλλον της Συρίας.

Η Γαλλία είναι υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για τη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, που επισκέπτεται σήμερα το Ριάντ, ζήτησε να επαναληφθούν το ταχύτερο δυνατό οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία «υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Ερό έκανε τις δηλώσεις αυτές προτού ο Μοχάμαντ Αλούς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ανταρτών στην Αστάνα, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, κατηγορήσει το συριακό καθεστώς και το Ιράν ότι ευθύνονται για την απουσία "χειροπιαστής" προόδου στις συνομιλίες που διεξήχθησαν χθες και σήμερα στην Αστάνα του Καζακστάν.

«Σήμερα υπάρχει μια συνάντηση στην Αστάνα. Ευχηθήκαμε να έχει επιτυχία, τουλάχιστον σε ένα σημείο που αποτελεί προτεραιότητα, που είναι η αποτελεσματική παύση των εχθροπραξιών», είπε ο Ερό σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον σαουδάραβα ομόλογό του Άντελ αλ-Τζουμπέιρ.

«Αυτό που διεκδικούμε, είναι οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη να επαναληφθούν το ταχύτερο δυνατό, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Σχετικές ειδήσεις