ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση

Συναγερμός: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τους αμερικανούς πολίτες για τον αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων με στόχο Αμερικανούς στην Τουρκίαστο πλαίσιο μιας αυξανόμενης αντι-αμερικανικής ρητορικής.

Η Τουρκία έχει ήδη πληγεί από τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας αυτό το έτος, η πιο πρόσφατη στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα. Δύο εξ αυτών έχουν αποδοθεί στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ενώ Κούρδοι μαχητές έχουν αναλάβει την ευθύνη για τις άλλες δύο.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (χθες 25/1) στην ιστοσελίδα του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί τους Αμερικανούς για «αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων» και καλεί τους πολίτες του να «σταθμίσουν προσεκτικά την ανάγκη να μεταβούν στην Τουρκία στην παρούσα φάση».

«Επιπλέον, η ενίσχυση της αντι-αμερικανικής ρητορικής μπορεί ενδεχομένως να ωθήσει μεμονωμένα άτομα να διαπράξουν βίαιες εναντίον αμερικανών πολιτών», προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η δημοσιοποίηση της προειδοποίησης αυτής στους ταξιδιώτες έρχεται ενώ η Τουρκία συγκλονίζεται από ένα χωρίς προηγούμενο κύμα επιθέσεων που συνδέονται με την κουρδική εξέγερση ή με τους τζχιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ISIS εναντίον ενός νυκτερινού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη την Πρωτοχρονιά προκάλεσε 39 θανάτους, στην πλειονότητά τους ξένων, και δεκάδες τραυματίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν τον Οκτώβριο την αποχώρηση των οικογενειών των μελών του προσωπικού του γενικού προξενείου τους στην Κωνσταντινούπολη λόγω κινδύνου επιθέσεων.

Εξάλλου η αντι-αμερικανική ρητορική έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία στο πλαίσιο των εντάσεων που σημειώνονται ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον για το θέμα των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία και την έκδοση ενός ιερωμένου, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ως υποκινητής της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος που περασμένου Ιουλίου.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτίθεται συχνά στις αμερικανικές Αρχές τις οποίες κατηγορεί ότι εξοπλίζουν κουρδικές πολιτοφυλακές τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» στη Συρία, ενώ ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, καθώς και τούρκοι αξιωματούχοι, μεταφέρουν συχνά θεωρίες συνωμοσίας, βλέποντας για παράδειγμα δάκτυλο της CIA πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ή ακόμη τη δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα τον περασμένο μήνα.

Σχετικές ειδήσεις