ΚΟΣΜΟΣ

Ηχητικό ντοκουμέντο - σοκ από το Ριγκοπιάνο: Το ξενοδοχείο δεν υπάρχει πια!

Ηχητικό ντοκουμέντο - σοκ από το Ριγκοπιάνο: Το ξενοδοχείο δεν υπάρχει πια!

Συγκλονιστικό είναι ένα ηχητικό ντοκουμέντο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Corriere della Sera και καταγράφει τη συνομιλία του πρώτου επιζώντα από το ξενοδοχείο Rigopiano της Ιταλίας λίγα λεπτά μετά το «χτύπημα» από τη χιονοστιβάδα.

«Έπεσε μία τεράστια χιονοστιβάδα. Δεν υπάρχει πια τίποτα. Υπάρχουν αγνοούμενοι. Κατέρρευσε το ξενοδοχείο» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Τζαμπιέρο Παρέτε, ο οποίος επέζησε της τραγωδίας και σήμανε το «συναγερμό».

Υπενθυμίζεται ότι ο μάγειρας, ο οποίος σώθηκε από τους τόνους χιονιού που έθαψαν το πολυτελές ξενοδοχείο της Πεσκάρα είχε βγει στο πάρκινγκ προκειμένου να πάρει ένα φάρμακο από το αυτοκίνητο για τη σύζυγό του. Κάτι που του έσωσε τη ζωή.

Ο 38χρονος, ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές μαζί με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους, ακούγεται να συνομιλεί με υπάλληλο του κέντρου έκτακτης ανάγκης, προσπαθώντας να του περιγράψει εμφανώς σοκαρισμένος όσα συνέβησαν.

«Βρισκόμαστε στο ξενοδοχείο Rigopiano της Φαρίντολα», λέει ο Παρέτε με την υπάλληλο να του ζητά αρχικά να ηρεμήσει και να του εξηγεί πως για την περιοχή αυτή πρέπει να απευθυνθεί σε τοπικό τμήμα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα η κλήση προωθείται στο αρμόδιο κέντρο και ο Παρέτε με τρεμάμενη φωνή λέει: «Ξενοδοχείο Rigopiano, στη Φαρίντολα. Υπήρξε χιονοθύελλα, το ξενοδοχείο… Το ξενοδοχείο δεν υπάρχει πια, δεν υπάρχει πια! Είμαι μόνο εγώ και ένας ακόμα άνθρωπος. Υπάρχουν αγνοούμενοι. Έπεσε μία τεράστια χιονοστιβάδα, δεν υπάρχει πια τίποτα. Κατέρρευσε το ξενοδοχείο. Δεν υπάρχει πια τίποτα. Μόνο εγώ και ένας ακόμα άνθρωπος. Κατέρρευσε».

Υπενθυμίζεται ότι οκτώ ημέρες μετά την τραγωδία, έχουν ανασυρθεί 29 νεκροί από τους τόνους πάγου, χιονιού και συντριμμιών που άφησε πίσω της το πέρασμα της χιονοστιβάδας, τη στιγμή που εκκρεμεί έρευνα για καταγγελίες σχετικά με την καθυστέρηση των ιταλικών αρχών να κινητοποιηθούν…

«Η κυβέρνηση δεν φοβάται την αλήθεια, αλλά η αλήθεια χρειάζεται για να βελτιωθούμε, όχι για να δηλητηριαστούμε. Δεν συμμερίζομαι τη βιασύνη κάποιων να βρουν αποδιοπομπαίους τράγους. Έχουμε Πολιτική Προστασία που δεν ανήκει ούτε στη Δεξιά ούτε στην Αριστερά και δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση, είναι μία ιταλική κληρονομία που πρέπει να προστατεύσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι.

Σχετικές ειδήσεις