ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στον Καναδά: Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες της ένοπλης επίθεσης σε τέμενος του Κεμπέκ

Μακελειό στον Καναδά: Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες της ένοπλης επίθεσης σε τέμενος του Κεμπέκ

Δύο μασκοφόροι άνδρες άνοιξαν πυρ χθες Κυριακή (29/1) εναντίον των πιστών που είχαν συγκεντρωθεί σε τέμενος του Κεμπέκστον νοτιοανατολικό Καναδά, προκαλώντας τον θάνατο έξι εξ αυτών και τον τραυματισμό ακόμη οκτώ, σε ένα περιστατικό το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια».

Περίπου στις 19:30 (τοπική ώρα, 02:30 ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδας), στο τέλος της τελευταίας προσευχής της ημέρας, οι δύο άνδρες εισέβαλαν στο Κέντρο Ισλαμικού Πολιτισμού του Κεμπέκ και άνοιξαν πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων πιστών.

Την ώρα εκείνη περίπου 50 άνθρωποι βρίσκονταν στο τέμενος, σύμφωνα με την Κριστίν Κουλόμπ εκπρόσωπο των υπηρεσιών ασφαλείας του Κεμπέκ.

C3ZnOkQVUAEX7zd

«Έξι άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν σκοτωθεί, είναι ηλικίας 35 με 70 ετών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οκτώ ακόμη έχουν τραυματιστεί, ενώ 39 είναι σώοι και αβλαβείς.

Στο σημείο «έχει μεταβεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία», σημείωσε η ίδια.

3CA666A400000578 4170500 image a 141 1485750860829

«Καταδικάζουμε αυτή την τρομοκρατική ενέργεια εναντίον των μουσουλμάνων που βρίσκονταν σε έναν τόπο λατρείας και καταφυγίου», ανέφερε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό σε ανακοίνωσή του.

«Η διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας και ως Καναδοί η ανεξιθρησκία είναι μια πολύ σημαντική αξία για εμάς», υπογράμμισε ο Τριντό. «Οι μουσουλμάνοι είναι σημαντικό κομμάτι του εθνικού μας ιστού και αυτές οι παράλογες ενέργειες δεν έχουν καμία θέση στις κοινότητες, τις πόλεις και την χώρα μας», τόνισε.

Η αστυνομία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα πολλές λεπτομέρειες για την επίθεση.

«Οι δύο άνδρες φορούσαν μαύρες κουκούλες» και ένας εξ αυτών «είχε έντονη προφορά Κεμπέκ», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο Radio Canada. Όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί, «οι συγκεντρωμένοι έπεσαν στο έδαφος», πρόσθεσε.

«Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν» και έχουν τεθεί υπό κράτηση», σημείωσε η Κουλόμπ, ο ένας «κοντά στο σημείο και ο άλλος ύποπτος» κοντά στο νησί ντ’ Ορλεάν, περίπου 20 χιλιόμετρα από το τέμενος.

Ο δεύτερος ύποπτος συνελήφθη έπειτα από καταδίωξη της αστυνομίας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

l830i

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι υπάρχουν άλλοι ύποπτοι που να συνδέονται με το συμβάν», εξήγησε.

Το τέμενος αυτό βρίσκεται στη συνοικία Σεν Φουά, σε μια περιοχή όπου υπάρχουν πολλά καταστήματα και γραφεία, περίπου δέκα χιλιόμετρα από το ιστορικό κέντρο του Κεμπέκ.

Πέρυσι τον Ιούνιο στη διάρκεια του Ραμαζανιού άγνωστοι είχαν αφήσει ένα κεφάλι χοίρου μπροστά από τον εν λόγω χώρο λατρείας.

3CA5E0C200000578 4170500 image a 153 1485752371206

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση του Τριντό ότι ο Καναδάς καλωσορίζει τους πρόσφυγες, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε το αμερικανικό πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων και εξέδωσε απαγόρευση για την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ο Τριντό απεύθυνε το Σάββατο ένα μήνυμα ενότητας, υποσχόμενος να δέχεται στη χώρα όλους τους πρόσφυγες «ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους».

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Κεμπέκ Φιλίπ Κουγιάρ καταδίκασε επίσης την επίθεση. «Το Κεμπέκ απορρίπτει κατηγορηματικά τη βάρβαρη αυτή ενέργεια. Ας ενωθούμε ενάντια στη βία δείχνοντας αλληλεγγύη προς όλους τους μουσουλμάνους κατοίκους του Κεμπέκ», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο από την πλευρά του επεσήμανε ότι η αστυνομία της πόλης παρέχει επιπλέον ασφάλεια στα τεμένη μετά το περιστατικό αυτό. «Όλοι οι Νεοϋορκέζοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Αν δείτε κάτι, πείτε το», έγραψε στο Twitter.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε σήμερα «με τον πιο έντονο τρόπο την απεχθή αυτή επίθεση», τονίζοντας ότι «οι τρομοκράτες θέλησαν να πλήξουν το αίσθημα ειρήνης και την ανεκτικότητα των κατοίκων του Κεμπέκ».

Διαβάστε επίσης:

Καναδάς: Πυροβολισμοί σε τζαμί στο Κεμπέκ - Φόβοι για νεκρούς

Σχετικές ειδήσεις