ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Το έγγραφο που «καίει» την Πενέλοπε Φιγιόν

Γαλλία: Το έγγραφο που «καίει» την Πενέλοπε Φιγιόν

Στη δημοσιότητα το συμβόλαιο στο οποίο φέρεται να είχε υπογράψει ως έμμισθη από το 1998 έως το 2002.

«Δεν ήμουν ποτέ βοηθός» του συζύγου μου, δήλωνε η Πενελόπ Φιγιόν, η σύζυγος του υποψηφίου της γαλλικής κεντροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Μάιο του 2007, την οποία ανακάλυψε το δίκτυο France 2 και την αναμετέδωσε απόψε.

Η δημοσιογράφος Ελίζ Λισέ, παρουσιάστρια της εκπομπής "Envoye Special" διευκρίνισε μιλώντας στο AFP ότι οι δηλώσεις αυτές της κας Φιγιόν, η οποία σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις έλαβε τουλάχιστον 900.000 ευρώ ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της και του αναπληρωτή του, χωρίς ωστόσο να εργαστεί ποτέ στο κοινοβούλιο, εντοπίστηκαν σε συνέντευξη της τότε στην βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph, η οποία είχε βιντεοσκοπηθεί.

«Η Πενελόπ Φιγιόν ανοίγεται σε αυτή τη συνέντευξή της και κάνει πολλές ενδιαφέρουσες δηλώσεις μεταξύ των οποίων μία που τράβηξε την προσοχή μας και η οποία είναι: "Δεν ήμουν ποτέ η βοηθός του συζύγου μου". Είμαστε στο 2007», δήλωσε η Ελίζ Λισέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επισημαίνει ότι δεν είχε πρόσβαση στη συνέντευξη αυτή.

«Είναι βέβαιο ότι πληρωνόταν για 4 χρόνια ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της, από το 1998 ως το 2002. Γνωρίζουμε επομένως ότι έπαιρνε έναν μισθό ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της εκείνη την περίοδο», πρόσθεσε η Λισέ.

Η Πενελόπ Φιγιόν δηλώνει επίσης στην συνέντευξη αυτή ότι δεν είχε «ασχοληθεί ούτε με την επικοινωνία», σύμφωνα με την Λισέ.

Οι αρμόδιες Αρχές άρχισαν έρευνα μετά τις αποκαλύψεις γαλλικής εφημερίδας ότι η Πενελόπ Φιγιόν είχε αμειφθεί ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της και στη συνέχεια του αναπληρωτή του με τουλάχιστον 900.000 ευρώ για μια περίοδο από το 1988 ως το 2013.

Η έρευνα αυτή επικεντρώνεται στο αν πράγματι η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού είχε εργαστεί κατά την περίοδο αυτή που αμειβόταν ή αν επρόκειτο για πλασματική εργασία.

Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές, ο οποίος έχει αποδυναμωθεί πολύ από το σκάνδαλο αυτό, με το 69% των Γάλλων να δηλώνει σε δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ότι θέλει να τον δει να εγκαταλείπει την κούρσα για την προεδρία, κατήγγειλε χθες ότι είναι ένα «θεσμικό πραξικόπημα» που προέρχεται από την αριστερά.

Δείτε το συμβόλαιο στη Gallery του Newsbomb.gr

Στο «μικροσκόπιο» των γαλλικών Αρχών και τα παιδιά του Φιγιόν

Οι Γάλλοι ανακριτές έχουν διευρύνει την έρευνά τους σχετικά με τις κατηγορίες ότι ο υποψήφιος για την προεδρία Φρανσουά Φιγιόν κατέβαλε μεγάλα χρηματικά ποσά σε μέλη της οικογένειάς του για δουλειά που ενδέχεται να μην έκαναν, ώστε η εν λόγω έρευνα να περιλάβει δύο από τα παιδιά του, έγινε σήμερα γνωστό από πηγές.

Οι πηγές, που βρίσκονται κοντά στη διεξαγόμενη έρευνα, δήλωσαν πως αυτή επεκτάθηκε ώστε να περιλάβει και τη δουλειά που έκαναν για τον πατέρα τους η Μαρί και ο Σαρλ Φιγιόν.

Ο Φιγιόν χάνει σταθερά έδαφος στις δημοσκοπήσεις μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Canard Enchaine στις 25 Ιανουαρίου πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε πληρώσει τη σύζυγό του, την Πενελόπ, με 500.000 ευρώ για δουλειά που υποτίθεται πως είχε κάνει γι' αυτόν και η οποία φαίνεται πως δεν είχε γίνει.

Πηγή φωτογραφιών: leparisien

Σχετικές ειδήσεις