ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελία–βόμβα από τη Διεθνή Αμνηστία για φυλακή–σφαγείο στη Συρία - Σοκάρουν οι μαρτυρίες

Καταγγελία–βόμβα από τη Διεθνή Αμνηστία για φυλακή–σφαγείο στη Συρία -  Σοκάρουν οι μαρτυρίες

Η Συρίαέχει εκτελέσει χιλιάδες κρατούμενους σε ομαδικές εκτελέσεις δια απαγχονισμού και έχει πραγματοποιήσει συστηματικά βασανιστήρια σε μια στρατιωτική φυλακή κοντά στη Δαμασκό, ανακοίνωσε σήμερα (7/2) η οργάνωση προάσπισης ανθρώπινων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία.

Η Διεθνής Αμνηστία επισήμανε ότι οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2011 και του 2015 αλλά φαίνεται να συνεχίζονταν ακόμα, και αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Η οργάνωση κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διερευνήσει το θέμα.

Η κυβέρνηση της Συρίας και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν απορρίψει παρόμοιες αναφορές στο παρελθόν σχετικά με βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις κατά τον εμφύλιο, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Σύμφωνα με την αναφορά της Αμνηστίας, 20-50 άτομα κατά μέσον όρο απαγχονίζονταν κάθε εβδομάδα στη στρατιωτική φυλακή Σεντνάγια, βόρεια της Δαμασκού. Μεταξύ 5.000 και 13.000 άτομα εκτελέστηκαν στη Σεντνάγια στα τέσσερα χρόνια όπου η λαϊκή εξέγερση στη Συρία μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο, είπε.

«Τα θύματα είναι κατά κύριο μέρος πολίτες που θεωρείται ότι αντιτάχθηκαν στην κυβέρνηση», έγραφε η αναφορά. «Πολλοί από τους κρατούμενους στη στρατιωτική φυλακή της Σεντνάγια έχουν θανατωθεί μετά από επαναλαμβανόμενα βασανιστήρια και από τη συστηματική αποστέρηση τροφής, νερού, φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης».

Οι κρατούμενοι, που περιελάμβαναν πρώην μέλη του στρατού που θεωρούνταν ύποπτα για απιστία στην κυβέρνηση και άτομα που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, πέρασαν από δίκες-μαϊμού σε στρατιωτικά δικαστήρια και μερικές φορές εξαναγκάστηκαν σε ομολογίες μετά από βασανιστήρια, δήλωσε η Αμνηστία.

Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν κρυφά και όσοι θανατώθηκαν τάφηκαν σε μαζικούς τάφους έξω από την πρωτεύουσα, ενώ οι οικογένειές τους δεν ειδοποιήθηκαν για την τύχη τους, πρόσθεσε η οργάνωση.

Η αναφορά βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 84 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και πρώην φύλακες και αξιωματικοί, κρατούμενοι, δικαστές και δικηγόροι, καθώς και ειδικοί φυλακών στη Συρία.

«Οι υποστηρικτές της Συρίας με μόνιμη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ), και το Ιράν, θα πρέπει να καταδικάσουν τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και τις πολιτικές εξολόθρευσης που ασκεί το συριακό κράτος και να πράξουν ό,τι είναι στο χέρι τους για να θέσουν τέλος σε αυτές», ανέφερε η Αμνηστία.

Η αντιπροσωπεία των ανταρτών αποτελείται από οκτώ μέλη, τα οποία θα δέχονται συμβουλές από εννέα Σύρους αντιπολιτευόμενους της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Αντιπολίτευσης. Σκιά στις διαπραγματεύσεις ρίχνει όμως η απόφαση της μεγαλύτερης οργάνωσης των ανταρτών, της Άχραρ αλ Σαμ, να συμμετάσχει επικαλούμενη τις «παραβιάσεις» της εκεχειρίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η οργάνωση αυτή, που θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με την Τουρκία και συγκεντρώνει χιλιάδες μαχητές, ανακοίνωσε πάντως ότι θα υποστηρίξει τις αποφάσεις της Αστάνα, αν αυτές «υπηρετούν το συμφέρον του έθνους».

«Υπάρχει μια πραγματική ανησυχία στην αντιπολίτευση ότι οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών ομάδων, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, θα χειραγωγηθούν σε μια πολιτική λύση από το καθεστώς», επεσήμανε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές επισφραγίζουν και την αλλαγή στάσης της Τουρκίας, η οποία έχει προσεγγίσει τη Ρωσία. Οι δύο χώρες την Τετάρτη διεξήγαγαν τις πρώτες κοινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία.

Παρόλα αυτά εξακολουθούν να διαφωνούν για το μέλλον του Άσαντ: Η Τουρκία θέλει την αποχώρησή του κατά την έναρξη της διαδικασίας μετάβασης, κάτι που το καθεστώς αρνείται κατηγορηματικά.

Παρόλα αυτά η Άγκυρα εμφανίστηκε πιο διαλλακτική την Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ να παραδέχεται ότι μια διευθέτηση της κρίσης στη Συρία χωρίς τον Άσαντ «δεν είναι ρεαλιστική».

Για το Ιράν, μεγάλο πολιτικό και στρατιωτικό σύμμαχο της Συρίας, η συνάντηση στην Αστάνα, όπου θα εκπροσωπείται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί, θεωρείται μέσο για να εδραιώσει την περιφερειακή της επιρροή μπροστά στη ρωσοτουρκική προσέγγιση.

Το Παρίσι και το Λονδίνο θα εκπροσωπούνται σε επίπεδο πρεσβευτών, ενώ και η ΕΕ θα έχει επίσημη παρουσία.

Η Ρωσία είχε καλέσει και τους Αμερικάνους να συμμετάσχουν στις συζητήσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι δεν θα στείλει αντιπροσωπεία από την Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Καζακστάν Τζορτζ Κρολ θα είναι παρών ως παρατηρητής.

Σχετικές ειδήσεις